Polskie Radio
Section05

kulinaria

Jak pieprz i papryczki chili zmieniły historię świata

Nie od dziś wiadomo, że przyprawy wpłynęły na historię człowieka. I nie chodzi tu tylko o konserwowanie za ich pomocą żywności, ale o budowane dzięki nim fortuny, powstawanie nowych szlaków handlowych oraz odkrycie Nowego Świata. O miejscu pieprzu i papryczek chili w Europie, Azji i obu Amerykach w najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" opowie Anna Kwiatkowska, dziennikarka i podróżniczka.
Zobacz więcej na temat:  przyprawy gotowanie Dwójka Łukasz Modelski

Kolendra w cuglach. Karol Okrasa gościem Trójki

Karol Okrasa to jeden z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. W licznych telewizyjnych programach i książkach kulinarnych swojego autorstwa zadaje kłam przysłowiu, że nie należy ufać chudemu kucharzowi. Nazywany smakoszem życia Karol Okrasa w audycji "Ona, on i pewien bardzo wyjątkowy gość" opowiedział m.in. o tym, jakie etapy w swoim życiu przechodzi każdy kucharz, o próbach odtwarzania smaków z dzieciństwa oraz o tym, dlaczego kolendra jest królową przypraw.
Zobacz więcej na temat:  muzyka hp Łukasz Sobolewski Trójka Katarzyna Ciepielewska kuchnia jedzenie gotowanie Warszawa

W oczekiwaniu na tłusty czwartek. W kuchni bez grzechu

Czy pamiętacie, że najbliższy czwartek, 24 lutego, to tłusty czwartek? Tak, tak – tego dnia zaczyna się ostatni tydzień tegorocznego karnawału. I zgodnie z tradycją wtedy możemy sobie trochę kulinarnie pofolgować. Oczywiście najważniejsze są pączki i faworki, czyli chrust. Ale obok tego są też inne propozycje i możliwości, bo liczy się przecież dobra zabawa!
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo kuchnia polska tłusty czwartek pączki Anna Popek Trójka