"Prawo wyboru". Reportaż Joanny Sikory (Radio Białystok) Dojrzałe banany są niemal pewnikiem. Często trafiają się też dobre marchewki, pomidory czy nabiał. W przysklepowych śmietnikach można znaleźć niemal wszystko, zależy od dnia - przyznaje Ewelina Głowacka, bohaterka reportażu. Od kilku lat niemal zrezygnowała z kupowania. Je to, co znajduje w śmietniku. Zobacz więcej na temat: reportaż Joanna Sikora dieta zdrowie śmieci warzywa owoce freeganizm
Produkty bez laktozy. Kto powinien je stosować i dlaczego stały się modne? Produkty bez laktozy zyskują popularność także wśród osób, które nie mają problemu z trawieniem tego dwucukru. Komu jest potrzebna i dla kogo wskazane są produkty bez laktozy? Jaka jest różnica między laktozą a laktazą? Czy ser żółty bez laktozy to tylko chwyt marketingowy? Zobacz więcej na temat: turystyka Ferie zimowe społeczeństwo dieta mleko infografika
Mleko - fakty i mity. Czy powinniśmy je pić? Zdania dotyczące mleka są podzielone, jego sława na przestrzeni lat to blednie, to rozkwita. Kto nie zetknął się z powiedzeniem "Pij mleko - będziesz zdrowy", żeby za chwilę otrzymywać informacje o jego szkodliwości. Z naszą ekspertką porządkujemy wiedzę o mleku i sprawdzamy, kto powinien wyeliminować je z diety. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta mleko zdrowie Adrianna Janiszewska
Globalny rynek sera. Różnorodność sprzyja wzrostowi popytu Globalny rynek serów ma osiągnąć do 2023 roku wartość 164 338 milionów dolarów rosnąc w średnim tempie 2,7 proc. rocznie. Sery są wysoce odżywczymi produktami spożywczymi pochodzenia mlecznego. Występują w szerokim zakresie tekstur, smaków i aromatów. Odnotowano 2000 odmian serów na całym świecie. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo ser
Masło dla smaku jest OK, warto jeść je z umiarem Masło przez wiele lat obrosło w mity. Najpopularniejszy z nich mówi, że przez nie możemy mieć problemy z pamięcią, ale mimo to wciąż gości na naszych stołach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz jedzenie zdrowie dieta
Nabiał chroni przed cukrzycą i nadciśnieniem Badanie obejmujące prawie 150 000 uczestników wykazało, że wyższe spożycie produktów mlecznych wiąże się z niższym ryzykiem wysokiego ciśnienia krwi i cukrzycy. Zobacz więcej na temat: dieta
GIS ostrzega przed salmonellą. Jaja wycofane ze sprzedaży Sanepid ostrzega, że spożycie określonych partii jaj, których producentem jest GALLUS Sp. z o.o. z Manieczek w Wielkopolsce jest potencjalnie groźne dla zdrowia. GIS poinformował o stwierdzeniu obecności bakterii Salmonella enteritidis w próbkach z kurnika K-16. Zobacz więcej na temat: POLSKA bakterie choroba Sanepid
GIS ostrzega: pałeczki bakterii Salmonella na skorupkach jaj Obecność bakterii Salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Bakterie stwierdzono w jednej z pięciu badanych próbek; chodzi o produkt firmy "Jaja Wojciechowicz". Zobacz więcej na temat: POLSKA higiena bakterie zakupy
Co powinni wiedzieć nietolerujący laktozy? Nietolerancja laktozy wywołuje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Co w sytuacji, gdy dowiadujemy się o uczuleniu na laktozę, a przez tyle lat w naszej diecie gościły produkty pochodzenia krowiego? Gdzie znaleźć zdrową, pełną wapnia alternatywę dla tych produktów? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka żywność mleko zdrowie dieta społeczeństwo STYL ŻYCIA jogurt
Płynie rzeka mleka. To będzie trudny rok dla mleczarstwa Pogarsza się koniunktura na rynku mleka, co skutkuje spadkiem cen. Zmniejszył się także popyt na produkty mleczne. Zobacz więcej na temat: mleko Komisja Europejska
Łukaszenka o eksporcie do Rosji: czemu mamy klęczeć W związku z problemami z eksportem białoruskiej żywności do Rosji Aleksander Łukaszenka oświadczył w piątek, że należy szukać innych rynków zbytu. Chodzi przede wszystkim o produkty mleczarskie, które zdaniem Rosji nie spełniają norm. Zobacz więcej na temat: Raport Białoruś Białoruś ŚWIAT GOSPODARKA handel
Mleko powinno tanieć. Masło także Czy po wzroście cen jajek oraz masła przyjdzie kolej na mleko i produkty mleczarskie? Eksperci rynku uspokajają, że nie ma takich obaw. Mleko powinno raczej tanieć. Zobacz więcej na temat: mleko ceny Chiny żywność
Kluczem do sukcesu jest uczciwość i najwyższa jakość Uczciwość i ciągłe dbanie o najwyższą jakość - to recepta na sukces bohaterek audycji "Ludzie Gospodarki, bo bohaterki są dwie: mama i córka. Katarzyna Żerdzicka- Jasionek i Zofia Bechler - córka pani Katarzyny, prowadzą rodzinne gospodarstwo ekologiczne - Jasionek. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Justyna Golonko
Polskie sery: przysmak z wielowiekową tradycją - Najzdrowszym wyborem są sery białe, twarogowe - zwłaszcza młode. Wybierać je należy najlepiej wiosną i z początkiem lata, w okresie rozkwitu ziół i bogatej w witaminy roślinności - radzi ekspert kulinarny Tomasz Jakubiak. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka zdrowe odżywianie zdrowie kuchnia STYL ŻYCIA uczulenia Lato z Radiem
Przetwory mleczne będą jeszcze zdrowsze? Trwają badania Nie od dziś wiadomo, że przetwory mleczne mają wiele wartości odżywczych, z których najważniejsze to białka i wapń. Warto jednak podkreślić, że ich zawartość w tych produktach można na różne sposoby powiększać. Zobacz więcej na temat: mleko żywność zdrowie Dariusz Kwiatkowski
Rosja stawia Białorusi bariery handlowe Rosja wprowadziła ograniczenia w dostępie na swój rynek białoruskiego nabiału. Jak informują rosyjskie media, to kara za to, że przez Białoruś docierają na rosyjski rynek zachodnie produkty, objęte embargiem spożywczym. Zobacz więcej na temat: Białoruś Rosja
Włochy: kraj pochodzenia mleka obowiązkowo na etykietach Od środy we Włoszech na każdym opakowaniu produktów nabiałowych musi znajdować się informacja o kraju pochodzenia mleka i jego derywatów. Zadowoleni są rolnicy, którzy apelowali o taką przejrzystość. Zobacz więcej na temat: żywność Włochy rolnictwo mleko
Popularna dieta bezmleczna to "tykająca bomba" Dorośli powinni spożywać dziennie 700 mg wapnia, a osoby w wieku 11-18 lat - 1000 mg. Najlepszym jego źródłem są mleko i produkty mleczne, takie jak jogurty i sery, a także ryby oraz orzechy i nasiona. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie mleko żywność