Żeleźniak, bojken, grafsztynek - pamiętajmy o zapomnianych jabłkach Pogoda zaczyna być taka, że już nie woda i lemoniada, a gorąca herbata staje się bardzo pożądana. No a do herbaty miło jest mieć coś słodkiego. Zobacz więcej na temat: jabłecznik Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Jak zrobić powidła ze śliwek? Najlepsza śliwka do powideł to węgierka. By osiągnąć doskonały smak, owoce trzeba gotować po kilka godzin przez kilka dni. Jeśli powidła się przypalą, musimy zacząć wszystko od początku. Zobacz więcej na temat: dżem owoce przepisy kulinarne przetwory żywność
Pomidorowe szaleństwo Pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. W cyklu "A nuż, widelec" mówiliśmy o tym, co warto z niego przyrządzić. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne warzywa żywność
Świetny przepis na zdrową i smaczną sałatę! W gotowaniu najważniejszy jest produkt. I to na nim będziemy się skupiać w cyklu "A nuż, widelec". Ważne, żeby był dobrej jakości, świeży i z zaufanego źródła. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Kraina ABBY, śledzia w czekoladzie i mrocznych kryminałów. Poznaj Szwecję! Szwecja to kraj kontrastów. Pochodzą stąd najbardziej lubiane bajki, ale też pełne okrucieństwa powieści kryminalne. Mieszkańcy są spokojni, opanowani i małomówni, ale to w tym kraju powstaje muzyka porywająca do spontanicznego tańca. To właśnie różne oblicza czynią Szwecję tak ciekawą. Zobacz więcej na temat: ABBA Lato z Radiem 2014 literatura Małgorzata Raducha podróże przepisy kulinarne Szwecja śledź w śmietanie
Naczynia z bananów i ryżu? Zrób to sam! - Jadalne naczynia wykonujemy z podstawowych składników. Potrzebne są banany, mąka ryżowa, ziemniaczana, ciepła woda, olej i barwniki naturalne tj. kurkuma, buraki czy kakao - opowiadała w "Lecie z Radiem" Joanna Jurga. Zobacz więcej na temat: design gotowanie kulinaria Lato z Radiem 2014 Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
"Omdlały imam", czyli pyszne i zdrowe danie z bakłażana Tym razem Anna Popek i jej gość mistrz kulinarny Wojciech Sancewicz przygotowali lekkie danie w sam raz na letnie wieczory. Zobacz więcej na temat: Anna Popek warzywa zdrowie kulinaria gotowanie przepisy kulinarne
Smaczne połączenie: kurki, szpinak i makaron Kurki to wdzięczny składnik wielu dań. Korzystając z tego, że trwa właśnie sezon na nie Anna Popek postanowiła poszukać dla słuchaczy Jedynki kulinarnych inspiracji z tym leśnym grzybem w roli głównej. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie grzyby przepisy kulinarne
Zupa ze świeżych pomidorów - przysmak Toskanii Toskańska zupa pomidorowa to coś, co można jeść na ciepło i na zimno, praktycznie w każdej postaci. Zupę pomidorową jedzą tam praktycznie wszyscy. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia włoska przepisy kulinarne
Karczochy kiedyś gościły na stołach bogaczy Karczoch to ani warzywo, ani pęd, ani bulwa. To kwiatostan. Na południu Europy zaliczany jest do przysmaków. Anna Popek rozmawia o sposobie jego przygotowania. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia włoska kulinaria przepisy kulinarne warzywa
Co ty wiesz o polskiej kuchni? We wtorkowej audycji "4 do 4" porozmawiamy o polskiej kuchni, poznamy jej historię i tajniki. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kulinaria przepisy kulinarne tradycja
Cukinia - prosty sposób na smaczne danie - Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Anna Popek cukinia gotowanie kulinaria przepisy kulinarne
Marta Gessler najbardziej lubi gotować w rozgardiaszu Znana restauratorka przyznała w Trójce, że uwielbia programy kulinarne Jamie'ego Oliviera. Dlaczego? Ponieważ Brytyjczyk "rozerwał guziki kuchennego fartucha" i sprawił, że gotowanie znormalniało. Zobacz więcej na temat: gotowanie hobby Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Kurczak z rabarbarem - błyskawiczne danie na lato - Rabarbar surowy nie jest wskazany dużych ilościach, dlatego można go podgotować z różowym winem. Do tego mięta, która nas schłodzi i cytryna, która orzeźwia - poleca mistrz kulinarny Paweł Anders. Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria przepisy kulinarne zdrowie
Wszystkiego najsłodszego - rozmowy nie tylko dla łasuchów Taki poniedziałek gwarantuje, że cały tydzień będzie udany! W bardzo słodkim wydaniu "Lata z Radiem" sprawdzaliśmy jakie smaki z dzieciństwa pamięta Marcin Kręglicki, i u którego francuskiego generała cukiernicy wykonują katorżniczą pracę. Zajrzeliśmy także do działu rarytasów fabryki Wedla. Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: desery gotowanie kulinaria przepisy dla dzieci przepisy kulinarne żywność
Nie wyrzucaj liści kalarepy. Mogą być smacznym dodatkiem Okazuje się, że młode liście kalarepy, te ze środka, można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. W kolejnym odcinku cyklu "Smaki zdrowia" przekonywał o tym kucharz i restaurator Paweł Anders. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia wegetariańska kulinaria przepisy kulinarne
Ewa Wachowicz: smak lata to dla mnie leśna poziomka - Wystarczy dodać tylko trochę cukru i śmietany, żeby zaskoczyć nawet najbardziej wytrawne podniebienia - mówiła w Jedynce Ewa Wachowicz, autorka książek i programów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia chińska kuchnia polska kuchnia włoska kulinaria Lato z Radiem 2014 owoce przepisy kulinarne
"Lato z Radiem" w kuchniach świata Zapraszamy w podróż, której przystankami będą: Włochy, Chiny i polskie regiony słynące z kulinarnych przysmaków. Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria przepisy kulinarne