Co ty wiesz o polskiej kuchni? We wtorkowej audycji "4 do 4" porozmawiamy o polskiej kuchni, poznamy jej historię i tajniki. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kulinaria tradycja
Cukinia - prosty sposób na smaczne danie - Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Anna Popek cukinia gotowanie kulinaria
Marta Gessler najbardziej lubi gotować w rozgardiaszu Znana restauratorka przyznała w Trójce, że uwielbia programy kulinarne Jamie'ego Oliviera. Dlaczego? Ponieważ Brytyjczyk "rozerwał guziki kuchennego fartucha" i sprawił, że gotowanie znormalniało. Zobacz więcej na temat: gotowanie hobby Katarzyna Pruchnicka Trójka
Kurczak z rabarbarem - błyskawiczne danie na lato - Rabarbar surowy nie jest wskazany dużych ilościach, dlatego można go podgotować z różowym winem. Do tego mięta, która nas schłodzi i cytryna, która orzeźwia - poleca mistrz kulinarny Paweł Anders. Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria zdrowie
Wszystkiego najsłodszego - rozmowy nie tylko dla łasuchów Taki poniedziałek gwarantuje, że cały tydzień będzie udany! W bardzo słodkim wydaniu "Lata z Radiem" sprawdzaliśmy jakie smaki z dzieciństwa pamięta Marcin Kręglicki, i u którego francuskiego generała cukiernicy wykonują katorżniczą pracę. Zajrzeliśmy także do działu rarytasów fabryki Wedla. Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: desery gotowanie kulinaria przepisy dla dzieci żywność
Nie wyrzucaj liści kalarepy. Mogą być smacznym dodatkiem Okazuje się, że młode liście kalarepy, te ze środka, można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. W kolejnym odcinku cyklu "Smaki zdrowia" przekonywał o tym kucharz i restaurator Paweł Anders. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia wegetariańska kulinaria
Ewa Wachowicz: smak lata to dla mnie leśna poziomka - Wystarczy dodać tylko trochę cukru i śmietany, żeby zaskoczyć nawet najbardziej wytrawne podniebienia - mówiła w Jedynce Ewa Wachowicz, autorka książek i programów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia chińska kuchnia polska kuchnia włoska kulinaria Lato z Radiem 2014 owoce
"Lato z Radiem" w kuchniach świata Zapraszamy w podróż, której przystankami będą: Włochy, Chiny i polskie regiony słynące z kulinarnych przysmaków. Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria
Prawdziwy smak tylko w regionie. Zachowajmy nasze dziedzictwo kulinarne - Kuchnie regionalne karmią się zasobami lokalnymi, związane są z klimatem i mieszkańcami konkretnego miejsca. Dobrze, że zaczynamy to widzieć i postrzegać jako wartość - mówi w Jedynce dziennikarka i blogerka Monika Kucia. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kulinaria tradycja
Grill na balkonie. Ważniejszy rozsądek czy kiełbaska? - Jako takiego zakazu grillowania nie ma, nawet na balkonach. Ale przeczytać trzeba regulamin wspólnoty mieszkaniowej, bo ważne są lokalne przepisy - powiedziała w radiowej Jedynce rzeczniczka warszawskiej straży miejskiej Monika Niżniak. Zobacz więcej na temat: grill Janusz Weiss kulinaria prawo straż pożarna
Anna Jurksztowicz poleca sałatkę peruwiańską Kiedy ktoś się odchudza, to wtedy właśnie powinien szczególną uwagę zwrócić na to, co je. Anna Jurksztowicz od 30 lat robi sałatę, której przepis zdradza słuchaczom radiowej Jedynki. Zobacz więcej na temat: Anna Jurksztowicz Anna Popek kuchnia polska
Grillowanie po polsku. Jak pozytywnie zaskoczyć znajomych? Dlaczego Polacy pokochali grillowanie? Jakie są nasze grzechy główne przy ruszcie? Jak możemy urozmaicić smaki na talerzu? O tym rozmawialiśmy z szefem kuchni, Dominikiem Markowskim. Zobacz więcej na temat: grill kuchnia polska kuchnia włoska zdrowie
Kulinarny Mount Everest, czyli podróże z perspektywy talerza - Uważamy, że kulinaria, kuchnia, smaki są istotnym elementem miejsca, które odwiedzamy, dlatego też chcemy je poznawać. Pewne miejsca wspominamy przez to, co tam zjedliśmy - opowiadali w Jedynce podróżnicy i autorzy kulinarnego bloga Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński. Zobacz więcej na temat: kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia polska podróże Tomasz Michniewicz
Pomysł na wyjątkowe wielkanocne śniadanie Podstawą śniadania na Wielkanoc powinny być oczywiście jajka, choć już do wyboru mamy czy na ciepło czy na zimno. W rozmowie z Anną Popek mistrz kulinarny radzi, jak zrobić takie śniadanie i podaje kilka prostych pomysłów. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska śniadanie Wielkanoc
Adamczewscy gotują na Wielkanoc: to są Święta dla łasuchów! - Raz w roku możemy sobie odrobinę pofolgować. To nie są Święta dietetyczne - mówiła w Jedynce Barbara Adamczewska. Wraz z mężem Piotrem zdradzili słuchaczom kilka świątecznych przepisów, a także sposób na bezstresowe przygotowanie wielkanocnych posiłków. Zobacz więcej na temat: gotowanie Wielkanoc żywność
Zjedz śniadanie jak Michael Douglas Najbardziej brawurowy sposób na zdobycie śniadania? Znajdziesz go w filmie Joela Schumachera "Upadek". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria omlet
Zupa ogonowa na ostatki - poznaj staropolski przepis Karnawał się kończy, więc to ostatnie dni, kiedy możemy przygotować pyszne i zdrowe, ale trochę kaloryczne jedzenie. Poznaj dobry, stary polski przepis na zupę, która dziś nie jest już tak modna, jak kiedyś, a która ma walory zdrowotne i wyśmienity smak. Zobacz więcej na temat: Anna Popek kuchnia polska warzywa wołowina zupy
Mistrz kulinarny zdradza sposób na dobre pączki W powszechnej opinii pączki, podobnie jak faworki, muszą być smażone na smalcu. Konrad Birek, szef kuchni restauracji "Sowa i Przyjaciele" zdradza, jak zrobić dobre pączki. Zobacz więcej na temat: ciasteczka kuchnia polska