Podczas świąt jestem tradycjonalistką - Nie lubię eksperymentować w kuchni podczas świąt. Uważam, że nasze tradycyjne potrawy są genialne i wyśmienite. Nie ma po co ich zmieniać - mówi w Czwórce Anna Starmach. - Jestem dumna z polskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka gotowanie kulinaria
Szefowa kuchni Ewa Olejniczak: spróbujmy nowych potraw przy wigilijnym stole - Nic się nie stanie jeśli karpia zastąpi pstrąg, albo inna ryba słodkowodna. - powiedziała w radiowej Jedynce Ewa Olejniczak. Szefowa kuchni hotelu Intercontinental uważa jednak, że powinniśmy pozostać przy tradycji postnej kolacji wigilijnej. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie gotowanie kuchnia polska przepisy świąteczne
Jedynka od kuchni. Nasi dziennikarze ujawnili kulinarne zdolności Kutia, kapusta z grochem, a może karp w migdałach? To tylko niektóre ze świątecznych dań, które przygotowali dziennikarze radiowej Jedynki. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie przepisy świąteczne święta Ewa Syta
Ewa Wachowicz zdradza przepis na idealne świąteczne pierniki Ciasta i ciasteczka to, dla wielu smakoszy, najważniejszy element świątecznego menu. Jak im dogodzić? Mistrzyni wypieków Ewa Wachowicz radziła w radiowej Jedynce, jak przygotować święta na słodko. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie gotowanie przepisy świąteczne święta
Kurczak pieczony, kaczka, a może gęś? Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się kaczki, gęsi, indyki i perliczki. Czy wyprą tańszego kurczaka, czy są lepsze? Na te pytanie próbował odpowiedzieć w radiowej Jedynce znany restaurator Maciej Kręglicki. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kurczak faszerowany żywność
Wszystkie smaki europejskiej muzyki Do sklepów muzycznych trafiły pierwsze cztery części serii kompilacji o wspólnym tytule "Appetit". Te ciekawe wydawnictwa to połączenie wysmakowanej i ciekawie wybranej muzyki oraz przepisów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia francuska kuchnia hiszpańska kuchnia polska kuchnia włoska MUZYKA
Wokalistka Bisquit prezentuje muzyczno-kulinarną podróż "Appetit" "Francja", "Włochy", "Hiszpania" i "Polska" to pierwszą część serii, jaką przygotowała Joanna Chacińska. Muzyka mało znanych artystów z danego kraju uzupełniona przepisami na lokalne dania to doskonały zestaw na jesienne i zimowe wieczory. Życzymy smacznego! Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia francuska kuchnia hiszpańska kuchnia polska kuchnia włoska MUZYKA
Gotowanie nie musi być pracochłonną męką Czy do gotowania potrzebna jest…głowa? Czy przyrządzenie domowego obiadu musi kosztować wiele wysiłku? Jak mądrze wykorzystać dostępne półprodukty, aby nasz posiłek był szybki a jednocześnie naprawdę domowy. Będziemy radzić w "Czterech porach roku". Zobacz więcej na temat: kuchnia polska KULTURA zdrowie
Dyniowe pyszności na Targu Śniadaniowym Targ Śniadaniowy to impreza, organizowana na warszawskim Żoliborzu. Od kwietnia 2013 co tydzień można podczas tam kosztować różnych przysmaków, albo na przykład brać udział w kulinarnych warsztatach. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Dzieci bezpieczne na drodze - Dzieci raczej znają zasady bezpiecznego poruszania się, ale zawsze warto przypominać o odblaskach i wytężonej uwadze – mówił w "Zagadkowej niedzieli" Maciej Kalisz z Fundacji Jedź bezpiecznie. Zobacz więcej na temat: przepisy dla dzieci
Baton musli - handmade Batony zbożowe to idealna propozycja na drugie śniadanie albo podwieczorek. Jednak te dostępne w sklepach nie wzbudziły naszego zachwytu, dlatego przekąskę postanowiliśmy zrobić sami. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria śniadanie
Drugie śniadanie na miarę naszych potrzeb Śniadanie to podstawa udanego dnia. Jak przyrządzić je na miarę naszych potrzeb? Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Dżbik kuchnia wegetariańska kulinaria
Wizytę w Izraelu rozpocznij od hummusu Ostatnio robi furorę, nie tylko wśród wegetarian i wegan. Hummus podobno pochodzi z Libanu, ale jest także popularną potrawą w kuchniach: arabskiej, kaukaskiej i żydowskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia wegetariańska kulinaria podróże Podróże z Czwórką
Serwujemy pyszne pasty do kanapek Przez całe wakacje nasz ekspert kulinarny Błażej Prośniewski testuje Wasze przepisy. Tym razem sprawdził jak po mistrzowsku przyrządzić pastę kanapkową. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Poznaj przepis na piwo, o którym przed wojną mówiło całe Pomorze - Gdy zajmowaliśmy się kilka lat temu badaniem kultury pomorskiej sprzed wojny, to zaintrygował mnie fakt, że wszyscy dawni mieszkańcy tych terenów opowiadali o tym piwie - mówił Dawid Gonciarz, etnolog z Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. Zobacz więcej na temat: chleb żytni HISTORIA tradycja
Agnieszki Kręglickiej pomysł na grilla: ziemniaki i buraki - Wchodzimy w ten moment roku, kiedy na targach warzywnych jest najwspanialej. I wszystkie warzywa tam dostępne praktycznie możemy grillować – mówiła w Jedynce Agnieszka Kręglicka, restauratorka i krytyk kulinarny. Zobacz więcej na temat: gotowanie grill
Idziemy na Targ... Śniadaniowy! Sobotni "Hyde Par" zagości na Targu Śniadaniowym. Cykliczne wydarzenie łączy elementy targu, na którym producenci żywności mogą sprzedawać swoje ciasta, przetwory, ekologiczne mięso, warzywa, napoje, a jednocześnie jest miejscem promującym ideę slow foodu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria śniadanie targi
"Z działki, z lasu i takie tam", czyli jak Agata Królak zmusza Wojciecha Manna do założenia fartucha - Pięknie wydana, świetnie wymyślona i smakowita jest dość alternatywną książką kucharską. Kiedy się ją tylko otworzy, czeka nas prawdziwa przygoda - mówił Michał Nogaś o "Z działki, z lasu i takich tam" Agaty Królak. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska przetwory