Polskie Radio
Section05

przetwory

Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki

Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane.
Zobacz więcej na temat:  kiszenie kapusty kiszenie ogórków owoce STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta

Dżemy, marmolady, konfitury, powidła – czym się różnią?

Jesień tuż-tuż, a razem z nią wielkimi krokami zbliża się czas na robienie przetworów. Już teraz na osiedlowych straganach można kupić różne rodzaje owoców, z których da się wyczarować smakołyki w słoiczkach. Smakowite dżemy, pachnące marmolady, słodkie powidła i wyśmienite konfitury – które z nich przygotować, do czego wykorzystać i czym się właściwie różnią?
Zobacz więcej na temat:  dżem owoce STYL ŻYCIA zdrowie i dieta