Kiszonki i marynaty, czyli lato zamknięte w słoikach - Odkryłem, że możemy konserwować wszystko. Ostatnio zachwyciłem się marynatami wytrawnymi, z octem jabłkowym, odrobiną cykru i soli - powiedział włoski kucharz Marco Ghia. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne gotowanie warzywa STYL ŻYCIA Trójka
ARiMR: nawet 300 tys. zł na inwestycje w przetwórstwo Od 5 lipca Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczyna przyjmowanie wniosków o wsparcie inwestycji związanych z przetwarzaniem produktów rolnych w gospodarstwach. Można otrzymać nawet 300 tysięcy złotych. Zobacz więcej na temat: ARiMR rolnictwo Dariusz Kwiatkowski
Od 5 lipca ARiMR przyjmuje wnioski o wsparcie na inwestycje w przetwórstwie Od 5 lipca rolnicy i członkowie rodzin rolników ubezpieczonych w KRUS będą mogli ubiegać się o pomoc na inwestycje w przetwórstwie produktów rolnych. Na ten cel można dostać do 300 tys. zł, a dofinansowanie nie może przekroczyć 50 proc. kosztów kwalifikowanych. Zobacz więcej na temat: ARiMR rolnictwo
ARiMR: 300 tys. zł dla przetwórców produktów rolnych 300 tys. zł będzie można otrzymać z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na inwestycje związane z przetwórstwem produktów rolnych. Zainteresowani mogą składać wnioski o wsparcie w dniach od 5 lipca do 3 sierpnia. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Dariusz Kwiatkowski ARiMR
Pikle w nowej odsłonie: szparagi, rzodkiewki i inne Piklowane młode warzywa poza tym, że fantastycznie smakują, wyglądają bardzo dekoracyjnie. Piotr Kucharski radził w Trójce, jakie - nieoczywiste - rośliny warto zamknąć w słoikach. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne gotowanie warzywa STYL ŻYCIA Trójka
Pora na kiszone… owoce Jeszcze do niedawna kiszonki kojarzyły nam się głównie z ogórkami poddanymi procesowi fermentacji lub z zamkniętą w beczce drobno posiekaną kapustą. Dziś coraz częściej kisimy także owoce. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowe odżywianie jedzenie owoce
Jak przygotować domowy keczup? Lepsza aura zachęca do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz, np. przy okazji grilla. A przy tego typu spotkaniach w plenerze nie może zabraknąć keczupu, który najlepiej przygotować w domu. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska kuchnia wegetariańska gotowanie grill przepisy kulinarne
Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane. Zobacz więcej na temat: kiszenie kapusty kiszenie ogórków owoce STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta
Żywność ze znakiem „Produkt polski” Projekt ustawy określa kryteria jakie muszą spełniać produkty oznaczone taką informacją. Zobacz więcej na temat: Komisja Europejska Sejm Unia Europejska ustawa żywność
Dżemy, marmolady, konfitury, powidła – czym się różnią? Jesień tuż-tuż, a razem z nią wielkimi krokami zbliża się czas na robienie przetworów. Już teraz na osiedlowych straganach można kupić różne rodzaje owoców, z których da się wyczarować smakołyki w słoiczkach. Smakowite dżemy, pachnące marmolady, słodkie powidła i wyśmienite konfitury – które z nich przygotować, do czego wykorzystać i czym się właściwie różnią? Zobacz więcej na temat: dżem owoce STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Owoce i warzywa - zdrowie w słoikach Sklepowe półki kuszą dżemami, marynowanymi warzywami, sokami, ale dietetyczka Justyna Marszałkowska przekonuje, że lepiej jest zrobić przetwory samodzielnie. - Ich jakość i wartość odżywcza jest dużo wyższa - mówi. Zobacz więcej na temat: diety Małgorzata Raducha owoce pikle przepisy kulinarne śliwki warzywa zdrowe odżywianie
Keczup truskawkowy i inne przetwory Od lipca warto pomyśleć o jesiennych przetworach. - Owoce, z których robimy konfitury i dżemy, też można przyrządzić wytrawnie - zapewnia Marta Dymek, specjalistka od kuchni wegetariańskiej, autorka książki i bloga Jadłonomia. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia wegetariańska przepisy kulinarne Trójka warzywa
Jesienne przetwory Czy Wasze półki są już pełne przetworów na zimę? Zobacz więcej na temat: dżem jesień kompot Miś Michaś pikle RadioDzieciom
Zosia robi przetwory z babcią Dżemy, marmolady i kompoty! Czy to oznacza, że zapowiadają się kłopoty? Zobacz więcej na temat: owoce Pamiętnik Przedszkolaka warzywa
Indie to wielki potencjał dla polskiego przetwórstwa Technologie przetwórstwa spożywczego to dziedzina, w której polskie firmy mogą inwestować w Indiach - mówili w środę w Lublinie wicepremier, minister gospodarki Janusz Piechociński oraz wicepremier rządu stanu Pendżab w Indiach Sukhbir Singh Badal. Zobacz więcej na temat: rolnictwo
Lato zamknięte w słoiku. Przetwory, które muszą się udać - Najlepsze przetwory wymagają dużo czasu, ale nie dużo pracy - przyznała Małgorzata Świgoń z pisma "Przyjaciółka". O tym, jak zatrzymać smak lata w domowej spiżarni opowiedziała w "Czterech Porach Roku". Zobacz więcej na temat: ekologia Małgorzata Raducha owoce przepisy kulinarne żywność
Znamienne pamiątki z wakacji Gościem "Czerech pór roku" będzie dr Tomasz Pniewski. Z dermatologiem porozmawiamy o znamionach, które latem mogły pojawić się na naszym ciele. Zobacz więcej na temat: edukacja lato medycyna nowotwory wakacje zdrowie
Jak zrobić powidła ze śliwek? Najlepsza śliwka do powideł to węgierka. By osiągnąć doskonały smak, owoce trzeba gotować po kilka godzin przez kilka dni. Jeśli powidła się przypalą, musimy zacząć wszystko od początku. Zobacz więcej na temat: dżem owoce przepisy kulinarne żywność