Polskie Radio
Section05

przyroda

"Roztocze tworzą przede wszystkim ludzie". Wyjątkowa podróż do Lubaczowa

Roman Czejarek wyruszył z Jedynką w niezwykłą podróż na Roztocze. Ale nie na to powszechnie znane, na Lubelszczyźnie, tylko na Podkarpacie, nieopodal Ukrainy. - Niektórzy mieszkają tutaj od pokoleń, niektórzy przybyli później, ale doceniają ten inny czas, który płynie tutaj wolniej i spokojniej - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Robert Gmiterek, miejscowy przewodnik, poeta i fotograf.
Zobacz więcej na temat:  Roman Czejarek podkarpackie natura

Ile kolców mają jeże i czy zapadły już w zimowy sen?

Są największymi ssakami owadożernymi w Polsce. Ich znakiem rozpoznawczym są kolce, które stanowią ochronę przed większymi drapieżnikami. Główne zmysły jeży to węch i słuch. O jeżach w Polskim Radiu Dzieciom w audycji "Podwieczorek z Filipem i Leopoldem" opowiedziała Róża Pawlicka, warszawska ratowniczka jeży. 
Zobacz więcej na temat:  Podwieczorek z Filipem i Leopoldem Lew i Królik w PRD edukacja przyrodnicza radio dla dzieci zwierzęta

Co to jest Hanami? O świątecznych zwyczajach w Japonii

Japonia nie bez powodu jest nazywana Krajem Kwitnącej Wiśni. W samym Tokio istnieje park, w którym rośnie dwa tysiące drzew wiśni, a jednym z najważniejszych świąt jest tam Hanami, czyli tradycyjny japoński zwyczaj podziwiania urody kwiatów. Na czym dokładnie polegają obchody święta Hanami? Czy jest to dzień wolny od pracy? Co się wówczas jada i jak ubiera? 
Zobacz więcej na temat:  Trójka Kasia Stoparczyk dzieci dzieciństwo książki dla dzieci Japonia drzewo wiśnie Tokio święta kwiaty zwyczaje kuchnia japońska

Warming. Kulinarne biuro podróży Joanny Barchetto

Joanna Barchetto dla zapachu wiosny na rodzinnej Warmii i lokalnych smaków wróciła z Nowego Jorku. Wkrótce degustacje połączone z podróżowaniem po regionie przekuła w sposób na pracę i życie. „Brałam udział w takich wyprawach we Włoszech i Francji, jednak pomysł na kulinarne biuro podróży wywodzi się z sąsiedzkich zasobów. Chcąc kupić ser, jajka, pieczywo, warzywa odwiedzam okoliczne gospodarstwa” – przyznaje inicjatorka projektu Warming.
Zobacz więcej na temat:  emigracja Polonia w USA Polonia Nowy Jork Warmia kuchnia polska patriotyzm biuro podróży turystyka fotografia rolnictwo ekologia Małgorzata Frydrych