Jednym z najpopularniejszych filmowych dań jest włoska pasta. Podawane na dziesiątki różnych sposobów danie zyskało ogromną popularność dzięki kreskówce Disneya z lat. 50. Co ciekawe autor "Zakochanego kundla" omal nie wyciął kultowej sceny w restauracji, ponieważ uznał ją za... mało romantyczną.
Klasyczne spaghetti bolognese, specjał włoskiej diaspory z Nowego Jorku pojawiło się również w ekranizacji powieści Maria Puzo "Ojciec chrzestny". Jak mówił z Adrian Ordakowski, rekonstruktor kulinarny z Muzeum Pałacu w Wilanowie wątek kulinarny pojawił w scenariuszu na wypadek, gdyby film okazał się komercyjną klapą. - Coppola postanowił umieścić ten przepis, bo nie był pewien, czy produkcja okaże się sukcesem. Jak mówił: jeśli film się nie powiedzie, ludzie będą mieli przepis na dobre spaghetti.
Jak przygotować to danie?
Czosnek przesmażamy na oliwie, sos przygotowujemy z pomidorów lub pulpy pomidorowej. Na sam koniec dorzucamy klopsiki, lub kiełbaski. Sekretem Clemenza jest dodanie do sosu czerwonego wina.
Jak przygotować spaghetti z "Zakochanego kundla"? Czym to danie różni się od przepisu z filmowej trylogii Francisa Forda Coppoli? W audycji mówiliśmy też jak przyrządzić ratatouille jak z animacji studia Pixar, przyrządzaliśmy też steki wg przepisu "Chłopców z ferajny" i sprawdzaliśmy, jak smakuje zupa z porów Bridget Jones. Więcej na ten temat w nagraniu.
***
Tytuł audycji: Sobotologia
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Goście: Joanna Niczyj (Bahama Films), Adrian Ordakowski (rekonstruktor kulinarny z Muzeum Pałacu w Wilanowie)
Data emisji: 7.12.2019
Godzina emisji: 9.22
ac/kd