Zakwaszenie organizmu? ”Ta choroba nie istnieje”
Tymczasem dziś zagrożeniem nie jest brak energii, lecz jej nadmiar. Cały czas karmimy się cukrem. Jest on ukryty w wielu produktach i nasze codzienne menu zawiera zbyt duże jego ilości. - Najwięcej cukru spożywamy na śniadanie. - Ewolucyjnie jesteśmy przystosowani do tego, że lubimy słodki smak. Słodycz w produktach mówiła naszym przodkom o tym, że to, co jedzą jest dla nich bezpieczne i dostarczy im energii. Przyzwyczajenie do słodkich produktów zostało w nas do dziś, niestety ewolucja nie przewidziała tego, że dostęp do cukru będzie w przyszłości niemal nieograniczony - mówiła mówiła Małgorzata Rusek, dietetyk kliniczny.
Jak unikać niezdrowych przyzwyczajeń i czy są produkty, które w ogóle niezawieraną cukru? - Najmniej cukru znajduje się w tzw. "produktach nieprzetworzonych", np. kaszach i ryżach. Takich, które możemy przygotować sami w naszych domach. Niestety większość produktów, które możemy znaleźć na rynku posiadają cukier, który na drodze produkcji został do nich dodany - wyjaśniała Agnieszka Wiśniewska dodała członkini Rady Fundacji Szczęśliwi Cukru.
Jak sprawdzić w których produktach ukryty jest cukier? Do czego może nas doprowadzić dosładzanie naszego jedzenia? Czy da się go zupełnie wyeliminować z naszej diety? Co jest bardziej niebezpieczne dla człowieka: cukier czy tłuszcz? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Materiał przygotowała: Weronika Puszkar
Gość: Agnieszka Wiśniewska (Członek Rady Fundacji Szczęśliwi Cukru), Małgorzata Rusek (dietetyk kliniczny)
Data emisji: 20.04.2018
Godzina emisji: 14.05
ac