Jak wyglądać dziesięć lat młodziej? - Tytuł jest o tym, że kobieta może swój czas pięknie przeżyć i wycisnąć z życia, ile się da - opowiada Anna Popek, dziennikarka, autorka książki "Piękna pięćdziesiątka. Jak wyglądać 10 lat młodziej". Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka zdrowie zdrowe odżywianie kobieta KSIĄŻKA
W czym tkwi potęga seriali? "Wielki Test o Polskich Serialach" pozwoli przypomnieć najbardziej popularne telewizyjne produkcje i przybliżyć kulisy ich powstania. W "Czterech porach roku" rozmawialiśmy z prowadzącą test Anną Popek i reprezentującą radiową Jedynkę Jolantą Fajkowską. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha KULTURA Jolanta Fajkowska serial telewizja
Józef Piłsudski znany i mniej znany. Wielki Test w TVP Doprowadził Polskę do odzyskania niepodległości, ale absolutnie nie był postacią posągową. Słynął z ciętego języka, słabości do używek i miłości do swoich zwierząt. Przed nami kolejny Wielki Test w telewizyjnej Jedynce - tym razem poświęcony postaci Józefa Piłsudskiego. Zobacz więcej na temat: Józef Piłsudski TVP Małgorzata Raducha historia Polski HISTORIA
"Tematy chodzą mi po głowie całą noc" - Jako pracownika telewizji rzucano mnie o różnych porach, w różne miejsca i musiałam sobie jakoś radzić. Dzięki temu człowiek zyskuje pewność siebie. Nie ma innej drogi, żeby stworzyć siebie, niż ta, gdy się pracuje - przekonuje dziennikarka telewizyjna Anna Popek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA telewizja Mateusz Tomaszuk Jan Kruczkowski
Pierogi i dieta bezglutenowa? To można pogodzić! Tradycyjne ciasto na pierogi wyrabia się z mąki pszennej, która w przypadku diety bezglutenowej jest całkowicie zakazana. Wystarczy jednak użyć np. mąki gryczanej i kukurydzianej, żeby przygotować równie smaczne danie. Zobacz więcej na temat: dieta gotowanie pierogi przepisy kulinarne kulinaria
Gluten może być groźny Gluten, który jest w pszenicy, może powodować już nie tylko celiakię i alergie, ale u każdego, a nie tylko u osób uczulonych na gluten, może powodować stany zapalne. Warto więc ograniczyć jego spożycie. Zobacz więcej na temat: dieta kuchnia polska zdrowie żywność
Odpowiednio przyrządzone sushi to samo zdrowie - Musimy mieć świadomość, że większość ryb jest przemrażana już na samych kutrach. Po odłowieniu są one odkładane na lodzie. W domu warto jednak i tak zamrozić rybę przed zjedzeniem, bo to pozbawia ją wszelkich pasożytów - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria sushi
Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna. Zobacz więcej na temat: gotowanie grzyby kuchnia polska kulinaria przepisy kulinarne
Owcze sery dostawali już rzymscy legioniści Choć owcze sery są obecne niemal w każdej kuchni Europy, to jedne z najlepszych pochodzą z Hiszpanii. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia hiszpańska kuchnia polska kulinaria przepisy kulinarne
Zapomniane warzywa sezonowe wracają na stoły Skorzonera, topinambur, pasternak, jarmuż, brukiew - to tylko niektóre z warzyw używanych kiedyś w kuchni. Potem zostały zastąpione innymi, często importowanymi. - Teraz wracają do łask - mówi Anna Popek. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska warzywa
Chleb z masłem. Sposób na najprostsze danie świata - Jak tylko mam trochę czasu i przysłowiowa "baba" stoi na targu, to kupuję od niej słoik ukwaszonej śmietany i sam przyrządzam sobie masło - mówił w audycji "Smaki zdrowia" kucharz i rolnik Jerzy Nogal. Zobacz więcej na temat: ekologia zdrowie żywność
Kasze to prawdziwe bogactwo polskiej kuchni Jerzy Nogal - kucharz i rolnik - miłośnik zdrowych smaków poleca jedzenie kaszy, a zwłaszcza kaszy gryczanej. Zobacz więcej na temat: kasza gryczana kuchnia polska
"Omdlały imam", czyli pyszne i zdrowe danie z bakłażana Tym razem Anna Popek i jej gość mistrz kulinarny Wojciech Sancewicz przygotowali lekkie danie w sam raz na letnie wieczory. Zobacz więcej na temat: warzywa zdrowie kulinaria gotowanie przepisy kulinarne
Smaczne połączenie: kurki, szpinak i makaron Kurki to wdzięczny składnik wielu dań. Korzystając z tego, że trwa właśnie sezon na nie Anna Popek postanowiła poszukać dla słuchaczy Jedynki kulinarnych inspiracji z tym leśnym grzybem w roli głównej. Zobacz więcej na temat: gotowanie grzyby przepisy kulinarne
Dorsz - ryba w sam raz dla tych, którzy lubią o siebie dbać - To dość chuda ryba. Ponadto zawiera świetnie przyswajalne białka, które są przy tym bardzo istotne dla naszego organizmu, jak cysteina czy lizyna - mówił w Jedynce Tomasz Kolecki-Majewicz, znawca kuchni i win, technolog żywności i żywienia. Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria
Zupa ze świeżych pomidorów - przysmak Toskanii Toskańska zupa pomidorowa to coś, co można jeść na ciepło i na zimno, praktycznie w każdej postaci. Zupę pomidorową jedzą tam praktycznie wszyscy. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia włoska przepisy kulinarne
Karczochy kiedyś gościły na stołach bogaczy Karczoch to ani warzywo, ani pęd, ani bulwa. To kwiatostan. Na południu Europy zaliczany jest do przysmaków. Anna Popek rozmawia o sposobie jego przygotowania. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia włoska kulinaria przepisy kulinarne warzywa
Cukinia - prosty sposób na smaczne danie - Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: cukinia gotowanie kulinaria przepisy kulinarne