Burger Drwala powrócił. Wiemy, ile kosztuje Burger Drwala powrócił do McDonald's. Dla jego fanów są też dobre wiadomości dotyczące ceny tej kultowej kanapki. Na razie jest dostępna tylko wersja podstawowa, na inne warianty trzeba poczekać. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA McDonald's konsument
Mordownie, budki z piwem i bary mleczne. Gastronomia w PRLu Wojciech Przylipiak zabrał nas do już nieistniejącego świata PRLowskich lokali gastronomicznych opowiadając o swojej najnowszej książce. Zobacz więcej na temat: PRL Wojciech Przylipiak Czwórka Kamil Jasieński Zobacz także
Weronika Nogańska - piekarka. Dziewczyny w tradycyjnych zawodach Piekarze są nam wszystkim dobrze znani, a piekarki? Czy łatwo jest sobie wyobrazić dziewczyny w tak klasycznych zawodach? Ułatwi to Weronika Nogańska, która opowiedziała o swojej piekarni. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar pieczywo Weronika Nogańska
Kultura singli dotarła do gastronomii. Nowy trend w USA Więcej osób niż kiedykolwiek w Stanach Zjednoczonych spożywa samotnie posiłki w restauracjach. Najnowszy raport na ten temat opracowano na podstawie rezerwacji stolików. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT restauracja samotność singiel USA rodzina Ameryka Północna
Ukryty podatek "pod ladą". Tak Lizbona chce zniechęcić turystów Wyższa cena dla turystów w menu, niższa "spod lady" dla lokalnych klientów. Tak lizbońska branża gastronomiczna walczy z nadmiarem turystów. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA Lizbona restauracja Portugalia ŚWIAT turystyka
Producent paluszków "Beskidzkich" odremontował zniszczoną halę. Pracownicy wrócili do pracy Kilka tygodni po pożarze zakładów produkujących paluszki "Beskidzkie" praca ruszyła na nowo. Już wcześniej prezes firmy zapowiadał, że wszyscy pracownicy zachowają wynagrodzenia, a w tym czasie właściciele odremontowali największą z hal. Już teraz do pracy może wrócić około połowy pracowników. Zobacz więcej na temat: Karol Surówka pożar Mateusz Bożek Paluszki Beskidzkie jedzenie
Nocny prezydent w Krakowie. Podjął już pierwsze decyzje Nocna ekonomia staje się coraz ważniejsza w wielu miastach. Powołują więc one nocnych burmistrzów, mających godzić sprzeczne interesy i napędzać wpływy z nocnego życia. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA ŚWIAT Kraków Montreal
TYLKO U NAS Ceny mocno w górę, nie tylko hotele. Efekt wizyty gwiazdy Koncerty Taylor Swift to minimum 190 mln zł zysku dla Warszawy. Niektóre hotele podniosły już ceny pięciokrotnie. Zarobią także inne sektory branży turystycznej - wyższych cen należy się spodziewać również w lokalach gastronomicznych. Eksperci zgodnie podkreślają, że tego typu wydarzeń w Polsce powinno być więcej, bo to ogromny zastrzyk finansowy dla lokalnej gospodarki. Z kolei stołeczny ratusz i policja podejmują specjalne działania, aby zapewnić bezpieczeństwo i sprawną organizację tego ogromnego wydarzenia. Zobacz więcej na temat: POLSKA GOSPODARKA Taylor Swift koncerty Warszawa zysk turystyka
IGRZYSKA OLIMPIJSKIE Biznesy w Paryżu tracą krocie. Zaskakujący efekt igrzysk Ajenci paryskich restauracji, klubów i barów skarżą się na bezprecedensowy spadek liczby gości tego lata, za co winią między innymi środki bezpieczeństwa wprowadzane w stolicy Francji w związku z igrzyskami olimpijskimi, a także ostatnie zawirowania polityczne. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Paryż Francja olimpiada bezpieczeństwo biznes Europa GOSPODARKA
Portal Booking.com na celowniku rządu węgierskiego Węgierski Urząd do spraw Konkurencyjności Gospodarczej, czyli odpowiednik polskiego UOKiK, nałożył rekordową karę na jeden z największych portali rezerwacyjnych. Portal Booking.com jest oskarżany o nieuczciwe praktyki i wpływanie psychologiczne na konsumentów. Zobacz więcej na temat: Węgry turystyka GOSPODARKA ŚWIAT
Sanepid zbadał lody w nadmorskich kurortach. Oto, co w nich znaleziono W 37 proc. zbadanych próbek lodów, pobranych w województwie zachodniopomorskim, wykryto bakterie Enterobacteriaca. Najwyższy wskaźnik zanieczyszczenia lodów występuje w miejscach, gdzie przyjeżdża najwięcej turystów. Zobacz więcej na temat: POLSKA regiony Sanepid Morze Bałtyckie zachodniopomorskie lato wakacje
Klient restauracji będzie mógł wybrać opakowanie, w które zostanie zapakowane jego jedzenie 1 lipca wchodzi w życie kolejny obowiązek wynikający z wdrożenia zapisów unijnej dyrektywy Single-Use Plastic (SUP), tzw. dyrektywy plastikowej, której celem jest m.in. ograniczenie stosowania tworzyw sztucznych i zastępowanie ich materiałami alternatywnymi. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Błażej Prośniewski plastik ekologia
Duże zmiany w restauracjach. Wejdą w życie od wakacji Wszyscy odczuwamy już efekt unijnej dyrektywy SUP w postaci nakrętek przymocowanych do butelek z napojami. Od 1 lipca wejdzie w życie jej kolejna część, która przyniesie duże zmiany w restauracjach. Lokale gastronomiczne będą zobowiązane do oferowania alternatywnych opakowań wielokrotnego użytku. Zobacz więcej na temat: POLSKA Unia Europejska restauracja plastik społeczeństwo
KPO pomoże polskim firmom. Złożono kolejne wnioski Do tej pory złożono ponad 2,3 tys. wniosków o dotacje z KPO dla przedsiębiorstw z sektora HoReCa - poinformował resort funduszy i polityki regionalnej. Każdy wniosek o płatność będzie weryfikowany i zatwierdzany nie dłużej niż w ciągu 30 dni od jego złożenia. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA PARP pomoc dla firm turystyka Krajowy Plan Odbudowy
Lokale gastronomiczne okiem Coocharza. Czy jest przepis na sukces w branży? Kuba Przeździecki, znany jako Coocharz, swoimi przepisami dzieli się w sieci. Gotuje w domu, ale ma też doświadczenie w branży gastronomicznej. W Czwórce zdradza, jak wybiera restauracje w nowym miejscu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Jakub Przeździecki kuchnia gotowanie
Food trucki. "To jedzenie zgodne z ideą slow food" Kiedyś były objazdowe budy z jedzeniem, dziś food trucki są nieodłącznym elementem miejskiej kultury. Parkują tam, gdzie toczy się życie. Dowożą lunch do biurowców, pojawiają się na festynach, zlotach food trucków i letnich festiwalach muzycznych. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie hobby Weronika Puszkar
Pieniądze z KPO dla hotelarzy i gastronomii. Ruszył nabór Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej ogłosiło nabór wniosków na dotacje dla branży hotelarskiej, gastronomicznej i cateringowej (HoReCa) oraz turystycznej i kulturalnej w ramach Krajowego Planu Odbudowy. Do rozdysponowania jest 1,2 mld zł. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA pomoc dla firm hotel Krajowy Plan Odbudowy społeczeństwo POLSKA
"Tradycje kulinarne Polski". Rodzima kuchnia w historycznym ujęciu Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka nagradzanych publikacji kulinarnych, w swojej najnowszej książce przybliża rodzimą tradycję kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia książki kulinaria