Herbata i kawa - czy mogą się przeterminować? Herbata i kawa - wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich dnia. Towarzyszą nam na co dzień, jednak nieczęsto zastanawiamy się, czy mają termin przydatności. Zobacz więcej na temat: Czwórka kawa Adrianna Janiszewska Weronika Puszkar napoje
Kombucha produkowana masowo? Polscy naukowcy rozpoczynają prace Kombucha to nowość wśród zimnych, słodkich napojów. Jest jednak pewna przeszkoda w produkowaniu jej na masową skalę – trudno jest wytworzyć wiele partii o takim samym smaku, zapachu i konsystencji. Na szczęście podejmą się tego naukowcy z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej. W "Trójce do trzeciej" Piotr Łodej rozmawiał z jednym z nich – prof. dr hab. inż. Edytą Kordialik-Bogacką. Zobacz więcej na temat: Piotr Łodej Trójka STYL ŻYCIA napoje technologia żywność produkcja przemysłowa
Zupełnie inna herbata. Kombucha w roli głównej Słodko-kwaśny, lekko musujący, o delikatnie herbacianym, a jednocześnie octowym posmaku – kombucha to napój uzyskiwany z herbaty, poddanej fermentacji przez tzw. grzybek tybetański. Jak go przyrządzić i jakie korzyści dla zdrowia przynosi picie kombuchy? O tym opowiedział Mateusz Kuwał współzałożyciel firmy specjalizującej się w wytwarzaniu kombuchy, a także DJ. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Adriana Marczewska napoje kuchnia
"Dawno, dawno temu". Historia herbaty Nie do końca wiadomo, kto pierwszy sprowadził herbatę do Europy, wiadomo jednak, iż miało to miejsce w XVII wieku. Prawdopodobnie przybyła ona do nas za sprawą Holendrów lub Portugalczyków, którzy wówczas zajmowali się sprowadzaniem orientalnych towarów na europejskie wybrzeże Zobacz więcej na temat: dzieci Marta Powałowska
Zielona herbata - dla zdrowia, urody i na nowotwory Zielona herbata pobudza równie dobrze jak kawa, wpływa pozytywnie na koncentrację, w dodatku może być naszym eliksirem młodości. Nowe badania sugerują również, że przeciwutleniacz, który znajduje się w zielonej herbacie, zwiększa poziom ważnego białka przeciwnowotworowego, znanego jako "strażnik genomu". Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA Patryk Kuniszewicz zdrowie Agata Nowotnik nowotwory
Herbata. Napar, który łączy ludzi Chińczycy znają ją od niemal 5 tys. lat. Zawojowała Japonię, pokochali ją Europejczycy, zaś Brytyjczycy uczynili swoim "znakiem firmowym". Zobacz więcej na temat: Trójka Anna Kwiatkowska podróże kuchnia kulinaria
Herbata. Tajemnice poskręcanych liści W chłodne dni pijemy ją często. Zazwyczaj zalewamy wrzątkiem gotową torebkę, dodajemy odrobinę cukru i tyle. A tymczasem z herbaty można wyczarować niezwykły napar. Trzeba tylko wiedzieć jak. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie Marta Hoppe
Czy odpowiednią dietą możemy walczyć z koronawirusem? Najnowsze badania Komputerowe symulacje i badania in vitro wskazują, że znajdowane w niektórych produktach związki hamują proteazę niezbędną koronawirusowi SARS-CoV-2 do namnażania. Naukowcy wymieniają zieloną herbatę, kakao, gorzką czekoladę i winogrona odmiany muscadine. Zobacz więcej na temat: zdrowie ŚWIAT koronawirus COVID-19 pandemia medycyna czekolada
Jak przygotować filiżankę prawdziwej breakfast tea? Trudno wyobrazić sobie coś bardzie brytyjskiego, niż piłka nożna, ryba z frytkami, Big Ben i… herbata. Ten rozgrzewający napój nierozerwalnie kojarzy się z Wielką Brytanią i jest tam pity już od stuleci. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Agnieszka Furtak-Bilnik
Wszystkie smaki herbaty Macie ochotę na herbatę? Jeśli tak, to której chcecie spróbować: czerwonej czy żółtej? Może jednak zielonej? To dopiero początek listy kolorów i smaków. Posłuchajcie, czego o herbacie dowiedzieli się Filip i Leopold. Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci
Czarna, zielona czy biała? A może owocowa? Ma różne kolory, rozmaite smaki i formę. Świetnie się sprawdza jako rozgrzewacz w taki wieczór jak dziś. Herbata! To o niej dziś będziemy mówić, to ją będziemy parzyć i smakować. Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska
Pijesz herbatę ekspresową? Uważaj na plastikowe torebki Kanadyjscy naukowcy odkryli, że jedna torebka herbaty zaparzona w temperaturze 95°C może wydzielić około 11 miliardów mikrocząsteczek plastiku. Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Ogonek Kamil Jasieński ekologia zdrowie
Idealna herbata. Jak ją zaparzyć? Herbata o smaku porzeczki, gruszki, a nawet… wędzonej kiełbasy. Do świata tego wyjątkowego, wywodzącego się ze starożytnych Chin, napoju zabiera nas Grzegorz Miszewski – pasjonat herbaty i kiper z dwunastoletnim doświadczeniem. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Gabriela Darmetko dieta zdrowie
Jak smakuje ciasto z herbaty? Opowiadają o tym twórcy strony Czajnikowy.pl, którzy herbatę testują, przygotowują, a nawet się nią... zajadają. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Mateusz Kulik Anna Depczyńska herbatka owocowa STYL ŻYCIA
Powrót do korzeni. Naturalne metody w walce z przeziębieniem Rozpoczął się sezon, kiedy nasza odporność na przeziębienia się zmniejsza, ale zamiast od razu biec do apteki, możemy spróbować domowych i dużo zdrowszych sposobów na wzmocnienie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta Piotr Firan
Co rano postawi na nogi zamiast kawy Wiele osób, nawet po wypiciu mocnej kawy, nie czuję natychmiastowego efektu pobudzenia. Powodem jest uodpornienie i większa tolerancja organizmu na kofeinę pochodzącą z kawy. Dobrym pomysłem może okazać się okresowe zastąpienie kawy innymi, naturalnymi zamiennikami. Czym zastąpić kawę? Zobacz więcej na temat: kawa dieta zdrowe odżywianie kuchnia STYL ŻYCIA
Jak powinno się pić kawę? - Na kawę nigdy nie jest za późno - mówi Robert Rybczyński, wicemistrz Polski w roastingu. Jego zdaniem, można ją pić o każdej porze dnia. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo Małgorzata Raducha kawa STYL ŻYCIA napoje zdrowie
Tajemnice pól herbacianych na Sri Lance Po wojnie domowej na Sri Lance coraz silniej rozwija się tam turystyka. Jednym z typowych przystanków w trakcie wycieczek po wyspie są pola herbaciane. Zobacz więcej na temat: Trójka Paweł Drozd STYL ŻYCIA podróże podróże zagraniczne Sri Lanka