Smak kozich serów z Kaszub Honorata i Tomasz Strubiński porzucili pracę w biurze na rzecz własnej hodowli kóz i wyrobu serów. Od Tomasza Strubińskiego dowiedzieliśmy się, co jest ich specjałem i jakim zainteresowaniem cieszą się wyroby z szyldem Kaszubskiej Kozy. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA produkcja przemysłowa zdrowie Kaszuby
Agnieszka Kręglicka na tropie menu Stanisława Moniuszki - Przegrzebałam się przez życiorys Moniuszki pod kątem tego, co tam wówczas jadano. W ten sposób ułożyłam tę książkę i dobierałam dania, żeby posmakować epoki - mówiła w Dwójce znana restauratorka, współautorka niewydanej jeszcze książki opisującej to, co jadał ojciec polskiej opery. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Agnieszka Kręglicka Łukasz Modelski Stanisław Moniuszko maciej nowicki HISTORIA KULTURA
Startuje sezon na food trucki. Kuchnia świata na czterech kółkach Moda na food trucki w Polsce trwa - jedzenie z budki już nie kojarzy nam się ze zwykłą zapiekanką za kilka złotych. Możemy dostać tutaj dostać potrawy niemal z każdej części świata. Sprzedawcy to zaś ludzie, którzy nie raz zamieniają prace w korporacji na budkę z jedzeniem. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Piotr Firan
Kulinarna propozycja na upał – Młodą botwinę można znaleźć już na straganach, więc proszę kupić pęczek lub dwa i zrobić chłodnik – radzi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Wolontariusze zachęcają do dzielenia się żywnością Wolontariusze akcji Foodsharing zachęcają do dzielenia się żywnością. Wystarczy włożyć nadmiar swojego jedzenia do społecznej lodówki, aby inni mogli zjeść za darmo. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wielkanoc
Baby, magdalenki, bezy Pavlovej - światowe, deserowe inspiracje - Wiele deserów, naszych przysmaków, tego, co pieczemy, co możemy skosztować w cukierniach zawdzięcza swoją nazwę lub inspirację znanym osobistościom - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kulturoznawczyni. - To działa od wieków - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska Wielkanoc STYL ŻYCIA ciekawostki
Polacy wrażliwi na los bliźnich. Wielkanocna akcja Wielkanocna zbiórka jedzenia przeprowadzona 5 i 6 kwietnia na terenie 2,5 tysiąca sklepów w całym kraju, zakończyła się zebraniem rekordowej ilości produktów spożywczych. Również liczba wolontariuszy pomagających w zbiórce była większa niż w latach poprzednich. Zobacz więcej na temat: żywność święta Dariusz Kwiatkowski
Permakultura. Świadomie z naturą - Permakultura to dziedzina projektowania krajobrazu, naszej najbliższej przestrzeni życiowej, pozwalająca na to, żeby podpatrując różne wzorce z natury, stworzyć przydomowy ogród - mówi Łukasz Nowacki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska las natura przyroda
Mniejsza hodowla to smaczniejsze mięso To truizm, że konsumenci są różni i różne mają wymagania, niemniej są one coraz większe. Generalnie wszyscy chcieliby jeść żywność, która nie byłaby wyprodukowana przemysłowo. Zobacz więcej na temat: rolnictwo żywność Aleksandra Tycner
Wielkie świętowanie i... wielkie marnowanie żywności W okresie świąt marnujemy tysiące kilogramów jedzenia. Według badań ankietowych - tylko czterech na dziesięciu Polaków robi listę zakupów. Statystyki z ubiegłch lat mówią o marnowaniu jednej na trzy siatki zakupów spożywczych. Zobacz więcej na temat: żywność święta Marcin Jagiełowicz
GUS o cenach skupu produktów rolnych Ceny skupu podstawowych produktów rolnych, tj. pszenicy, żyta, żywca wołowego, żywca wieprzowego, drobiu i mleka krowiego, wzrosły w marcu 2019 r. w stosunku do marca 2018 r. o 4.4 proc. - poinformował GUS. Zobacz więcej na temat: ceny żywności gus
Wielkanocny stół - zależy od regionu Zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią - zapach różnorakich potraw. Jak się okazuje, każdy region ma swoje świąteczne specjały, które - choć czasami występują pod tą samą nazwą - wyglądają i smakują inaczej. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Wielkanoc społeczeństwo jajko
Żywność GMO. Co o niej wiemy? Wokół żywności genetycznie zmodyfikowanej narosło już wiele mitów. Nie wszyscy jednak wiemy, w jakim celu wykorzystujemy geny w jedzeniu i że modyfikowanie żywności nie jest wcale nowym zjawiskiem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Oliwia Olczyk żywność Patryk Kuniszewicz NAUKA
Zagadka kulinarna Katarzyny Pruchnickiej Z okazji Dnia Radia autorka audycji przygotowała dźwiękową zagadkę dla słuchaczy radiowej Trójki. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Tymoteusz Michalski: najlepsza oliwa jest z czystych miejsc - Na jakość oliwy z Kalamaty wpływa dostęp do morza, wiatry i prądy opływające Peloponez, ale przede wszystkim braku przemysłu w okolicy. Czystość tego regionu jest najważniejsza - mówił w Dwójce Tymoteusz Michalski z inicjatywy "Oliwa wypływa". Zobacz więcej na temat: Grecja oliwa Łukasz Modelski KULTURA
Trochę wiosny w kuchni – Pomyślałam, że nie powinnam już mówić o warzywach korzeniowych, bo to kuchnia przednówkowa. Na nowalijki jeszcze chwilę poczekamy. Co więc jeść, by przywołać wiosnę na talerz? – pyta Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
"Zadziwiające życie owoców" - pełna świeżego soczystego miąższu - Jarosław Molenda napisał już niejedną książkę o roślinach. W tej mamy 10 egzotycznych owoców i ich zdumiewajace historie - mówi Łukasz Skop, autor bloga "Bez-ogródek". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo Katarzyna Dydo owoce zdrowie truskawki
Czy pieczarki lubią gałkę muszkatołową? – Do pieczarek w dzisiejszym wydaniu potrzebna jest gałka muszkatołowa. Zazwyczaj kojarzy nam się ona z pasztetem, ale Samar Khanafer przekonuje, że to niezwykle uniwersalna przyprawa – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka