W Polsce tyją już przedszkolaki - Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie, a jest to efekt złych nawyków żywieniowych - mówi dr Małgorzata Kostecka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Co przedszkola mogą zrobić, aby uchronić dzieci przed nadmiernym przybieraniem na wadze? Zobacz więcej na temat: zdrowie STYL ŻYCIA zdrowie i dieta przedszkole dzieci dzieciństwo Daniel Wydrych Piotr Gociek
"Bez chemii" - reportaż Jakuba Tarki Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju "E". Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem. Zobacz więcej na temat: reportaż chemia Najwyższa Izba Kontroli
Czym jest smak umami? Zazwyczaj spotykamy się z czterema smakami: słonym, słodkim, gorzkim i kwaśnym. Czy znany jest nam piąty smak, nazywany umami? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Alain Passard: kuchnia warzywna zbliża nas do malarstwa i mody - Miałem trzy gwiazdki gotując z mięsem i to wszystko zmieniłem, poświęciłem, żeby gotować z warzyw. To pozostanie w historii kuchni - mówił w Dwójce szef paryskiej restauracji uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin. Zobacz więcej na temat: Francja kuchnia francuska Łukasz Modelski warzywa KULTURA
Planujesz długie życie? "Ogranicz cukier" - Cukier powoduje, że w naszym organizmie wzrasta stężenie dopaminy i serotoniny, czyli hormonów szczęścia. Dlatego w momentach kryzysowych po niego sięgamy. To błędne koło - mówi dietetyk Ewelina Ogrzewała. Zobacz więcej na temat: Czwórka cukier Marta Hoppe
Kimchi. Jak przygotować koreańską "klasykę" z polskich produktów? - My, jako Polacy, najchętniej kisilibyśmy wyłącznie kapustę i ogórki, a tymczasem okazuje się, że świat fermentacji jest o wiele bardziej bogaty - mówi Grzegorz Łapanowski w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Grzegorz Łapanowski gotowanie
Psychologia jedzenia. Dlaczego "zajadamy smutki"? - Jedzenie pomaga rozładować emocje, ale sprzyja też utrzymaniu mechanizmów kontrolnych. Na przykład dzięki diecie kontrolujemy wagę, czyli kontrolujemy swój wygląd, a przez to mamy poczucie kontroli nad interakcjami społecznymi - tłumaczy ekspertka. Zobacz więcej na temat: Czwórka psychologia Jakub Jamrozek depresja
Hummus - zdrowa przekąska z cieciorki Bazą tego dania jest cieciorka, zwana też ciecierzycą. Można ją dostać w puszkach, w słoikach i suchą. Którą wybrać? Zobacz więcej na temat: Czwórka Anna Hardej kuchnia STYL ŻYCIA
Masło z aquafaby. Czy można usmażyć na nim steka? Aquafaba to woda, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy i to właśnie z niej można robić wegańskie zamienniki mlecznych produktów. Wśród nich jest także wegańskie masło. Zobacz więcej na temat: Czwórka Damian Sikorski Mateusz Kulik dieta STYL ŻYCIA
Cheebab - jak smakuje serowy kebab? Jak mówią jego twórcy, właściciele farmy mlecznej w Zurychu – to pierwszy na świecie wegetariański kebab, jest tłusty i słony, ale nie przytłacza smakiem. Cheebab to po prostu kebab, w którym miejsce mięsa zajmuje ser. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria rozrywka Mateusz Fusiarz STYL ŻYCIA
Biologia i design. Produkcja bez odpadów Od 2021 roku w krajach UE ma obowiązywać zakaz sprzedaży opakowań foliowych. Być może świetną alternatywą dla nich są kompostowalne i jadalne opakowania Róży Rutkowskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska ekologia recykling
Minister rolnictwa: żywność elementem handlowych wojen Ujawnienie nielegalnego uboju spowodowało nakręcenia spirali niechęci do polskiego mięsa, a właściwie do całej polskiej żywności - powiedział podczas otwarcia VI edycji targów żywności WorldFood Poland minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Zobacz więcej na temat: eksport żywność Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Czy zdarza mi się wyrzucać żywność? Polacy wyrzucają rocznie około 10 milionów kilogramów żywności. Skala wyrzucanego pożywienia od lat stale rośnie. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo żywność Kuba Strzyczkowski Andrzej Faliński
Naukowcy z Łodzi projektują mikroczujniki do badania żywności Nawet jeśli staramy się czytać składy produktów spożywczych na opakowaniach, często i tak nie wiemy jakie szkodliwe mogą być substancje, które się tam znajdują. Jednymi z nich są aminy biogenne, które w nadmiernej ilości mogą powodować rozwój nowotworów. Zobacz więcej na temat: Czwórka Oliwia Olczyk Patryk Kuniszewicz wynalazek wynalazcy NAUKA
Soja i cieciorka bardziej sycące od mięsa? Naukowcy z Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej (ang. Physicians Committee for Responsible Medicine) postawili tezę mówiącą o tym, że produkty wegańskie sycą bardziej, niż te pochodzenia zwierzęcego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz NAUKA zdrowe odżywianie dieta
Bankiety w Hollywood. Na wystawne posiłki trzeba zaczekać Wielkie gale oskarowe, to nie tylko wyczekiwanie na upragnioną statuetkę, ale także na... kolację. Dlaczego większość zaproszonych gości zjada pierwszy posiłek po 22.00, kto przynosi na galę swoje własne jedzenie i z czym wiązało się słynne zamawianie pizzy do Dolby Theatre? Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska Oscary 2019 STYL ŻYCIA Hollywood
Espresso w domu? Potrzeba dużo pieniędzy i czasu - Wyjściowy domowy zestaw dla amatora espresso, złożony z młynka i ekspresu, to koszt na poziomie 6-8 tysięcy złotych. Górnej granicy nie ma - o specyfice robienia esencjonalnej kawy opowiadał w Dwójce fizyk Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kawa KULTURA
W tłusty czwartek - tłusty "Pogłos" Jakub Chuptyś nie ucieka od tradycji tłustego czwartku. Zaprasza na "Pogłos", w którym serwuje motyw jedzenia w rapowych kawałkach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jakub Chuptyś rap MUZYKA