Ogień i warzywa – atrakcyjny duet! W tym wydaniu audycji mówimy o gotowaniu w plenerze i bynajmniej nie chodzi tu o mięso z grilla. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka warzywa grill
Piknik Krakowski, czyli śniadanie w zieleni – W Krakowie pogoda w tym roku jest tropikalna, więc zapraszamy wszystkich mieszkańców, ale też turystów, żeby wyjść, spędzić czas pośród zieleni – zachęca Michał Zalewski, rzecznik Krakowskiego Biura Festiwalowego, do udziału w Pikniku Krakowskim. Zobacz więcej na temat: Trójka Kraków Anna Gacek Paulina Kozion kuchnia
W poszukiwaniu doskonałej zupy rybnej - Prawie każdy lokal, wyrastający ponad średnią, ma zupę rybną. Spotkałem je również w smażalniach, wobec tego nie jest ona niepospolita - opowiadał w "Drodze przez mąkę" Gieno Mientkiewicz, kucharz i smakosz, który postanowił przemierzyć polskie wybrzeże i odwiedzić nadmorskie restauracje, aby sporządzić raport o stanie tego specjału w Polsce. Zobacz więcej na temat: ryby ryba Łukasz Modelski Gieno Mientkiewicz STYL ŻYCIA
Ukochane smaki Andrzeja Suprona – W kuchni powinno się ryzykować, smakować, kombinować, robić coś, co człowiekowi po prostu smakuje – mówi legendarny zapaśnik Andrzej Supron. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA kuchnia
Zdrowe łakocie domowej roboty Słodko i zdrowo – to, wydawałoby się, karkołomne połączenie jest możliwe, co udowadnia książka "Zdrowe łakocie. Domowe słodycze dla dzieci" Jolanty Naklickiej-Kleser. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka kanapki warzywa
Szpitalna dieta. Więcej i smaczniej dla przyszłych mam? Ministerstwo Zdrowia przyznało, że posiłki podawane w szpitalu przyszłym matkom często są niewystarczającej jakości. Rozwiązaniem problemu ma być objęcie wybranej grupy pacjentek specjalnym programem pilotażowym. Zobacz więcej na temat: Krystian Hanke Trójka Ewa Dudzińska szpital ciąża dieta Ministerstwo Zdrowia
Owocowy wątek Rewolucji Kulturalnej w Chinach - To historia wyjęta jakby ze średniowiecznych kronik, a dotyczy – o dziwo – ateistycznego państwa, w którym mango było w tym okresie owocem niezwykle egzotycznym, praktycznie nieznanym - mówiła w Dwójce dr Monika Milewska, autorka publikacji "Mango Mao. Niezwykła relikwia komunistycznych Chin". Zobacz więcej na temat: mango Mao Tse-Tung Chiny HISTORIA KULTURA Łukasz Modelski
Kanapka podróżna nie musi być nudna Jak wspomina Katarzyna Pruchnicka, kilkanaście, a nawet i kilkadziesiąt lat temu do pociągu zabieraliśmy zazwyczaj prosty duet – jajko i pomidor. Od tej pory te zwyczaje nieco się zmieniły, na co dowodem jest przepis na podrożną kanapkę idealną. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka kanapki warzywa
Marek Napiórkowski i kulinarna podróż dookoła świata Do krajów swoich ulubionych smaków zabrał nas tym razem gitarzysta Marek Napiórkowski. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kulinaria Marek Napiórkowski
A w wolnej chwili... croissanty! Croissanty to idealny na śniadanie przysmak, który, jak się okazuje, można upiec także w domowym zaciszu. Przepis zdradziła nam Patrycja Sasal, rzeczniczka prasowa akcji "French Touch". Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka wypieki śniadanie
"Parszywa Dwunastka" i "Czysta Piętnastka". Najbardziej skażone owoce i warzywa "Brudna dwunastka", albo "Parszywa dwunastka" oraz "Czysta piętnastka" to aktualizowane co rok listy warzyw i owoców uszeregowanych według stopnia zanieczyszczenia pestycydami. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie Kamil Jasieński Weronika Puszkar
Ser i VR w sobotni poranek Na początek sami robimy ser - żaden ser ze sklepu nie będzie smakował jak ten, który zrobimy sami. Do tego będzie zdrowszy i tańszy. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Salmonella - ma 2500 rodzajów. Jak ich unikać? - Jest ponad 2500 rodzajów salmonelli. Najgroźniejsze są oczywiscie te, które wywołują dur brzuszny, choć na ten przeważnie się szczepimy - mówi Anna Plucik-Mrożek specjalista chorób wewnętrznych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Weronika Puszkar żywność zdrowie
Ryby (i owoce morza) mają głos! Olga Bończyk to aktorka i piosenkarka, która swego czasu prowadziła także telewizyjny program kulinarny (zanim to było modne). Jarosław Uściński to słynny warszawski restaurator, szef kuchni i właściciel restauracji Moonsfera. Oboje byli gośćmi Tomasza Żądy, z którym wymienili się niezliczoną ilością przepisów i kulinarnych tricków. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA podróże Olga Bończyk Stany Zjednoczone grill Floryda Włochy
Jak walczyć z otyłością u dzieci? Poprzez ruch na co dzień? Już w 1974 roku eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zakwalifikowali otyłość do chorób cywilizacyjnych i zasugerowali, że stanie się ona jedną z najważniejszych chorób żywieniowych naszych czasów. Po ponad 40 latach możemy stwierdzić, że niestety nie pomylili się w swoich przewidywaniach. Szczególnie cierpią na tym dzieci. Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA dzieci młodzież Artur Wolski
7. Targi Książki Kulinarnej za nami! W dniach 19-21 lipca w Warszawie miały miejsce 7. Targi Książki Kulinarnej. W Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski zebrali się polscy podróżnicy, kucharze i autorzy książek kulinarnych, o czym opowie nam Katarzyna Pruchnicka. Oczywiście, nie obejdzie się bez przepisu. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka Marta Gessler kulinaria książki Małgorzata Minta
Sałatka Cezar w wersji wege, czyli odżywcza bomba W tym wydaniu audycji Katarzyna Pruchnicka podzieliła się z nami przepisem, który dostała od Karoliny i Macieja Szaciło. "Lepsza połowa" tego słynącego z licznych warsztatów i książek kulinarnych duetu opowiedziała nam o jednej z najsłynniejszych sałatek na świecie w nowej, zdrowszej odsłonie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka sałatki
Urszula Gacek: ocet jest bardzo humorzasty - Zawsze byłam zapalonym kucharzem, robiłam własne wina i konfitury. Postanowiłam więc zrobić własny ocet cydrowy na czystym soku wytłoczonym z własnych jabłek – opowiadała Urszula Gacek, która od lat produkuje własne octy żywe. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski KULTURA