Finowie w kuchni wyprzedzili trendy - Kiedyś podczas rozmowy, kiedy mówiłam o kuchni fińskiej, ktoś stwierdził "ale przecież Finlandia nie ma kuchni ani kultury żywieniowej!". Gdzieś ta kuchnia ukryła się w ogólnym wizerunku - opowiadała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Finlandii". Zobacz więcej na temat: Bartosz Panek kulinaria KULTURA
Z Żądą smakuje (naj)lepiej! Rozpoczynamy nowy wakacyjny cykl kulinarno-podróżniczy. Gościem pierwszej audycji jest Piotr Banach, a jej tematem – sekrety kuchni francuskiej i japońskiej. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda Piotr Banach STYL ŻYCIA kuchnia francuska kuchnia japońska podróże
"Polska naj" o najsłodszych miejscach w kraju Toruń nazywany jest pierniczanym grodem, Kraków może pochwalić się obwarzankiem, natomiast poznaniacy zajadają się rogalami świętomarcińskimi. Dokąd warto podróżować, żeby smacznie zjeść? Zobacz więcej na temat: turystyka podróże słodycze Kraków Poznań Toruń
Wszystkie smaki kina kulinarnego Gościem audycji była Lucyna Zembowicz - pomysłodawczyni Films for Food Festival. Zobacz więcej na temat: kino Łukasz Modelski
Wspólne jedzenie i gotowanie budują relacje Dzięki wspólnym posiłkom uczymy się smaków, zapachów, zaczynamy kształtować swój gust kulinarny i tożsamość. Jedzenie to w wielu wypadkach też współdzielenie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jakub Jamrozek kuchnia psychologia
"Wielkie kłamstewka" od kuchni - W tym serialu jedzenie towarzyszy wielu kluczowym scenom - podkreśla Ola Salwa, dziennikarka filmowa, smakoszka. - Warto zobaczyć, jakie dania towarzyszą negocjacjom kłótniom, kluczowej kolacji - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka serial
Kto odpowiada za nadwagę dzieci? Czy wizyty w sieciach fast food powinny zniknąć z harmonogramu wycieczek przedszkolnych i szkolnych? Takie jest stanowisko Ministerstwa Zdrowia. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie dieta Piotr Firan dzieci Grzegorz Łapanowski
Co jeść, aby lepiej się regenerować? W ostatnim czasie "superfoods" stały się bardzo popularne. Czym są i dlaczego warto wpisać je do swojej diety? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA bieganie Paweł Januszewski Krzysztof Łoniewski żywność
Czy państwo powinno chronić dzieci przed fast foodami? Zdaniem Ministerstwa Zdrowia zorganizowane wizyty w sieciach fast food powinny zniknąć z harmonogramu wycieczek szkolnych i przedszkolnych. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo dzieci dzieciństwo żywność Kuba Strzyczkowski Justyna Marszałkowska
Skąd wziął się sernik i od kiedy jemy ciasto czekoladowe? "Deserownik" Magdaleny Tomaszewskiej Bolałek to nie jest książka kucharska. To zbiór felietonów kulinarnych, w których autorka pisze o historii smaków, które towarzyszą nam przez całe życie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska KSIĄŻKA
Czas na nowalijki. Które wybierać? Wiosna to czas, kiedy na rynku świeżych warzyw prym wiodą nowalijki. Kuszą kolorami i zapewniają naszym organizmom zastrzyk witamin tak potrzebnych po zimie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka warzywa dieta
Czy jedzenie może być eksponatem? Dźwięki mielenia maku, oblepianie ciała ciastem, z którego można upiec chleb i gigantycznych rozmiarów rzeźby z cukru. Artyście od lat używają produktów spożywczych do tworzenia artystycznych projektów. O tym, kto i w jaki sposób je wykorzystuje, rozmawialiśmy z Moniką Kucią, kuratorką kulinarną. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska SZTUKA wystawa kulinaria
Smak kozich serów z Kaszub Honorata i Tomasz Strubiński porzucili pracę w biurze na rzecz własnej hodowli kóz i wyrobu serów. Od Tomasza Strubińskiego dowiedzieliśmy się, co jest ich specjałem i jakim zainteresowaniem cieszą się wyroby z szyldem Kaszubskiej Kozy. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA produkcja przemysłowa zdrowie Kaszuby
Agnieszka Kręglicka na tropie menu Stanisława Moniuszki - Przegrzebałam się przez życiorys Moniuszki pod kątem tego, co tam wówczas jadano. W ten sposób ułożyłam tę książkę i dobierałam dania, żeby posmakować epoki - mówiła w Dwójce znana restauratorka, współautorka niewydanej jeszcze książki opisującej to, co jadał ojciec polskiej opery. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Agnieszka Kręglicka Łukasz Modelski Stanisław Moniuszko maciej nowicki HISTORIA KULTURA
Startuje sezon na food trucki. Kuchnia świata na czterech kółkach Moda na food trucki w Polsce trwa - jedzenie z budki już nie kojarzy nam się ze zwykłą zapiekanką za kilka złotych. Możemy dostać tutaj dostać potrawy niemal z każdej części świata. Sprzedawcy to zaś ludzie, którzy nie raz zamieniają prace w korporacji na budkę z jedzeniem. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Piotr Firan
Kulinarna propozycja na upał – Młodą botwinę można znaleźć już na straganach, więc proszę kupić pęczek lub dwa i zrobić chłodnik – radzi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Wolontariusze zachęcają do dzielenia się żywnością Wolontariusze akcji Foodsharing zachęcają do dzielenia się żywnością. Wystarczy włożyć nadmiar swojego jedzenia do społecznej lodówki, aby inni mogli zjeść za darmo. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wielkanoc
Baby, magdalenki, bezy Pavlovej - światowe, deserowe inspiracje - Wiele deserów, naszych przysmaków, tego, co pieczemy, co możemy skosztować w cukierniach zawdzięcza swoją nazwę lub inspirację znanym osobistościom - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kulturoznawczyni. - To działa od wieków - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska Wielkanoc STYL ŻYCIA ciekawostki