Sałatka Cezar w wersji wege, czyli odżywcza bomba W tym wydaniu audycji Katarzyna Pruchnicka podzieliła się z nami przepisem, który dostała od Karoliny i Macieja Szaciło. "Lepsza połowa" tego słynącego z licznych warsztatów i książek kulinarnych duetu opowiedziała nam o jednej z najsłynniejszych sałatek na świecie w nowej, zdrowszej odsłonie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka sałatki
Urszula Gacek: ocet jest bardzo humorzasty - Zawsze byłam zapalonym kucharzem, robiłam własne wina i konfitury. Postanowiłam więc zrobić własny ocet cydrowy na czystym soku wytłoczonym z własnych jabłek – opowiadała Urszula Gacek, która od lat produkuje własne octy żywe. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski KULTURA
Finowie w kuchni wyprzedzili trendy - Kiedyś podczas rozmowy, kiedy mówiłam o kuchni fińskiej, ktoś stwierdził "ale przecież Finlandia nie ma kuchni ani kultury żywieniowej!". Gdzieś ta kuchnia ukryła się w ogólnym wizerunku - opowiadała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Finlandii". Zobacz więcej na temat: Bartosz Panek kulinaria KULTURA
Z Żądą smakuje (naj)lepiej! Rozpoczynamy nowy wakacyjny cykl kulinarno-podróżniczy. Gościem pierwszej audycji jest Piotr Banach, a jej tematem – sekrety kuchni francuskiej i japońskiej. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda Piotr Banach STYL ŻYCIA kuchnia francuska kuchnia japońska podróże
"Polska naj" o najsłodszych miejscach w kraju Toruń nazywany jest pierniczanym grodem, Kraków może pochwalić się obwarzankiem, natomiast poznaniacy zajadają się rogalami świętomarcińskimi. Dokąd warto podróżować, żeby smacznie zjeść? Zobacz więcej na temat: turystyka podróże słodycze Kraków Poznań Toruń
Wszystkie smaki kina kulinarnego Gościem audycji była Lucyna Zembowicz - pomysłodawczyni Films for Food Festival. Zobacz więcej na temat: kino Łukasz Modelski
Wspólne jedzenie i gotowanie budują relacje Dzięki wspólnym posiłkom uczymy się smaków, zapachów, zaczynamy kształtować swój gust kulinarny i tożsamość. Jedzenie to w wielu wypadkach też współdzielenie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jakub Jamrozek kuchnia psychologia
"Wielkie kłamstewka" od kuchni - W tym serialu jedzenie towarzyszy wielu kluczowym scenom - podkreśla Ola Salwa, dziennikarka filmowa, smakoszka. - Warto zobaczyć, jakie dania towarzyszą negocjacjom kłótniom, kluczowej kolacji - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka serial
Kto odpowiada za nadwagę dzieci? Czy wizyty w sieciach fast food powinny zniknąć z harmonogramu wycieczek przedszkolnych i szkolnych? Takie jest stanowisko Ministerstwa Zdrowia. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie dieta Piotr Firan dzieci Grzegorz Łapanowski
Co jeść, aby lepiej się regenerować? W ostatnim czasie "superfoods" stały się bardzo popularne. Czym są i dlaczego warto wpisać je do swojej diety? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA bieganie Paweł Januszewski Krzysztof Łoniewski żywność
Czy państwo powinno chronić dzieci przed fast foodami? Zdaniem Ministerstwa Zdrowia zorganizowane wizyty w sieciach fast food powinny zniknąć z harmonogramu wycieczek szkolnych i przedszkolnych. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo dzieci dzieciństwo żywność Kuba Strzyczkowski Justyna Marszałkowska
Skąd wziął się sernik i od kiedy jemy ciasto czekoladowe? "Deserownik" Magdaleny Tomaszewskiej Bolałek to nie jest książka kucharska. To zbiór felietonów kulinarnych, w których autorka pisze o historii smaków, które towarzyszą nam przez całe życie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska KSIĄŻKA
Czas na nowalijki. Które wybierać? Wiosna to czas, kiedy na rynku świeżych warzyw prym wiodą nowalijki. Kuszą kolorami i zapewniają naszym organizmom zastrzyk witamin tak potrzebnych po zimie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka warzywa dieta
Czy jedzenie może być eksponatem? Dźwięki mielenia maku, oblepianie ciała ciastem, z którego można upiec chleb i gigantycznych rozmiarów rzeźby z cukru. Artyście od lat używają produktów spożywczych do tworzenia artystycznych projektów. O tym, kto i w jaki sposób je wykorzystuje, rozmawialiśmy z Moniką Kucią, kuratorką kulinarną. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska SZTUKA wystawa kulinaria
Smak kozich serów z Kaszub Honorata i Tomasz Strubiński porzucili pracę w biurze na rzecz własnej hodowli kóz i wyrobu serów. Od Tomasza Strubińskiego dowiedzieliśmy się, co jest ich specjałem i jakim zainteresowaniem cieszą się wyroby z szyldem Kaszubskiej Kozy. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA produkcja przemysłowa zdrowie Kaszuby
Agnieszka Kręglicka na tropie menu Stanisława Moniuszki - Przegrzebałam się przez życiorys Moniuszki pod kątem tego, co tam wówczas jadano. W ten sposób ułożyłam tę książkę i dobierałam dania, żeby posmakować epoki - mówiła w Dwójce znana restauratorka, współautorka niewydanej jeszcze książki opisującej to, co jadał ojciec polskiej opery. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Agnieszka Kręglicka Łukasz Modelski Stanisław Moniuszko maciej nowicki HISTORIA KULTURA
Startuje sezon na food trucki. Kuchnia świata na czterech kółkach Moda na food trucki w Polsce trwa - jedzenie z budki już nie kojarzy nam się ze zwykłą zapiekanką za kilka złotych. Możemy dostać tutaj dostać potrawy niemal z każdej części świata. Sprzedawcy to zaś ludzie, którzy nie raz zamieniają prace w korporacji na budkę z jedzeniem. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Piotr Firan
Kulinarna propozycja na upał – Młodą botwinę można znaleźć już na straganach, więc proszę kupić pęczek lub dwa i zrobić chłodnik – radzi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka