ANALIZA Syntetyczne mięso na pomoc planecie. Przymus czy smaczna alternatywa? ''Uważam, że wszystkie bogate kraje powinny przejść na 100-proc. syntetyczną wołowinę. Można się przyzwyczaić do różnicy w smaku, a z czasem będzie smakować jeszcze lepiej.'' W ten sposób Bill Gates przekonuje nas do steków "z plastiku". Czy to koniec ery prawdziwego mięsa? Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA finanse biznes
Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Jak go jeść, by nam smakował? Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Warto więc włączyć go do diety. Tylko jak to zrobić, gdy w tyle głowy mamy obraz zielonej papki ze szkolnej stołówki? Zobacz więcej na temat: Joanna Racewicz szpinak zdrowie
Żołędzie na chleb, pokrzywa na zupę, a krwawnik na napar. Chwast na talerz! W Polsce ponda 1/3 występujących roślin jest jadalna. Ten fakt doceniali nasi przodkowie, którzy dary natury wykorzystywali i w kuchni, i do leczenia. Szczaw, mniszek, babka, pokrzywa, komosa biała - te znajdziemy podczas niemal każdego spaceru - warto je poznać i wykorzystać. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz rośliny zdrowie
Dieta wege dla psów - czy to możliwe? Coraz częściej pojawia się temat wegańskiej diety dla psów. Sprawdzamy czy taka dieta jest bezpieczna dla naszych pupili i jakie mogą być jej konsekwencje. Zobacz więcej na temat: Czwórka zwierzęta edukacja pies Patryk Kuniszewicz
"Patrick Melrose" od strony gastronomicznej W audycji rozmawialiśmy o gastronomii w serii powieści i miniserialu "Patrick Melrose" Edwarda St Aubyna. Zobacz więcej na temat: gastronomia Dwójka kuchnia Łukasz Modelski
Grillowane mielone na patyku. Jak przyrządzić čevapčići? Čevapčići przywołuje wspomnienia z wakacji w gorącej Chorwacji. To także doskonała alternatywa dla naszych kotletów mielonych. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
Łosoś - smaczny, zdrowy i ładnie wygląda Kiedyś uchodził za rybę luksusową, dzisiaj sięgamy po niego na co dzień. Łosoś doskonale nadaje się na śniadanie, obiad i kolację. Może być smażony, grillowany, wędzony czy duszony, sposobów jego przyrządzania jest wiele. Sprawdzamy co kryje w sobie łosoś. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Jakub Jamrozek Mateusz Kulik ryba
Jedzenie za kółkiem - można czy nie można? Komu z nas nie zdarzyło się zjeść batona czy wypić "colkę" za kierownicą - niech pierwszy rzuci kamieniem. Czy jednak kanapeczka w trasie jest całkowicie legalna? Dziś sprawdzamy jedzenie za kółkiem - można czy nie można? Zobacz więcej na temat: motoryzacja kierowca kierowcy samochody samochód drogi autostrady autostrada STYL ŻYCIA podróże kuchnia
Wegetarianizm – z czym to się je? "Do przejścia na wegetarianizm skłoniły mnie głównie względy etyczne", "Absolutnie nie brakuje mi mięsa", "Mięso wywołuje we mnie wstręt" – mówią zwolennicy diety wegetariańskiej w rozmowie z reporterem Trójki Józefem Niewiarowskim. Przyczyn zrezygnowania z jedzenia mięsa może być wiele, ale czym je zastąpić? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA dieta warzywa prawa zwierząt ekologia gotowanie potrawy zwierzęta etyka Witold Lazar
Branża restauracyjna w opałach Mimo apeli Polacy rzadko zamawiają jedzenie z restauracji. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez GfK, co dziesiąta restauracja upadła, a co czwarta zawiesiła działalność. Pomimo że Polacy zamawiają jedzenie częściej niż przed pandemią, jest to jednak za mało, żeby ocalić branżę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Weronika Puszkar pandemia koronawirus restauracja
Spaghetti carbonara. Jak przygotować oryginalne włoskie danie? Do przygotowania tego dania potrzebny jest długi makaron, ser, jajka, pieprz oraz mięso. - Zanim zaczniemy musimy jeszcze zamknąć oczy i przenieść się myślami do słonecznej Italii - mówił szef kuchni Łukasz Ochab. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA
Smak, który pamiętamy, czyli o pamięci smakowej Jak funkcjonują wspomnienia oparte na smaku? O tym w audycji Beaty Kwiatkowskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka psychologia kino
Bielik - symbol. Czy jest orłem? Od samego rana będzie z nami bielik - czyli nasz symbol narodowy. Czy bielik jest orłem? Gdzie go spotkamy? Zobacz więcej na temat: Czwórka ptaki remont
Smak i kino. Jedzenie na ekranie Berlinale w tym roku przeniosło się do sieci. Beata Kwiatkowska przenosi nas w czasy wcześniejsze, gdy było on przede wszystkim festiwalem smaku, a kuratorem kina kulinarnego byłThomas Struth. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska SZTUKA KULTURA STYL ŻYCIA
Tadżin to Maroko, a Maroko to tadżin W Maroku tadżin jedzony jest na co dzień i od święta. To podstawowa i ulubiona potrawa jego mieszkańców, którą chwalą się na całym świecie. Tadżin swój smak zawdzięcza nietuzinkowej kompozycji przypraw. Ale tadżin to też specjalne naczynie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Maroko przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Kimchi. Koreańska kiszonka, którą pokochali Polacy Wiele osób nie wyobraża sobie jadłospisu pozbawionego kiszonek. Polacy chętnie sięgają po kapustę lub ogórki. Bardziej odważni eksperymentują z orientalnymi smakami. Co łączy polskie kiszonki z azjatyckim kimchi? Czym różnią się sposoby kiszenia? W Trójce opowiadał o tym Grzegorz Łapanowski – szef kuchni, juror kulinarny i propagator kimchi w Polsce. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gastronomia Azja kiszenie kapusty Adriana Marczewska
Pierwiosnek - szpieg ukryty w drzewach Jeśli słyszymy jego głos, to znaczy że wiosna już przyszła. Pierwiosnki jako jedne z pierwszych ptaków przylatują do nas po zimie, bo spędzają ją całkiem niedaleko - na południu Europy. Ciężko je jednak dostrzec. Zobacz więcej na temat: Czwórka ptaki zwierzęta Anna Hardej Kuba Marcinowicz hobby STYL ŻYCIA
Masło dla smaku jest OK, warto jeść je z umiarem Masło przez wiele lat obrosło w mity. Najpopularniejszy z nich mówi, że przez nie możemy mieć problemy z pamięcią, ale mimo to wciąż gości na naszych stołach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz nabiał zdrowie dieta