Smaki dawnej Warszawy na festiwalu w Wilanowie "Królewski stół" to hasło drugiej odsłony Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego. - Hasło zrodziło się z idei miejsca, w którym festiwal w tym roku będzie osadzony - mówił Adrian Ordakowski, edukator kulinarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Beata Kwiatkowska
Dobre na upały i nie tylko. Historia lodów Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Grzegorz Łucki, znawca kuchni włoskiej. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Briam - grecka zapiekanka warzywna W kuchni Polskiego Radia Dzieciom wybraliśmy się w kulinarne rejony słonecznej Grecji. Ten wspaniały, piękny i pełen zabytków kraj to także dom wielu smaków. Zobacz więcej na temat: gotowanie dzieci
Lody. Stworzony w Chinach przysmak rzymskich żołnierzy Lodami pod różnymi postaciami raczymy się już od 5 tysięcy lat. O historii tego przysmaku i jego wizerunku w filmie rozmawialiśmy w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Beata Kwiatkowska desery STYL ŻYCIA
Kucharz wojskowy: eksperymentujemy z grochówką - Co roku zmieniają się techniki kulinarne, dochodzą nowe urządzenia, więc próbujemy różnych podejść do tej zupy, a to podajemy ją jako piankę, a to jako mus - mówił w Dwójce Tomasz Welter trener polskiej wojskowej reprezentacji kucharzy. Zobacz więcej na temat: kuchnia wojsko KULTURA Łukasz Modelski
Jadać jak wojsko. Tajniki żołnierskiej kuchni W audycji "Droga przez mąkę" porozmawiamy o historycznej i współczesnej kuchni wojskowej. Zobacz więcej na temat: kuchnia wojsko
Zupa z pokrzyw i mleko z szyszek - jadalne rośliny - Najdziwniejszym miejscem, w którym znalazłyśmy bardzo popularną ostatnio roślinę, jaką jest portulaka, było pobliże jednej za stacji warszawskiego metra - mówiła Kaja Nowakowska, współautorka książki "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin". Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie hobby gastronomia Piotr Firan STYL ŻYCIA
Cookies, czyli jak połączyć jedzenie ze sztuką W "Sztuce jedzenia" przedstawimy tajemniczy projekt Cookies z Wrocławia. Twórcy łączą w nim kulinaria, sztuki performatywne i wizualne. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
O winach z regionu Valpolicella Gościem audycji "Droga przez mąkę" była "Lady Amarone", czyli Marilisa Allegrini. Zobacz więcej na temat: alkohol KULTURA kuchnia Łukasz Modelski
Moda na ramen zaczęła się w kinie Japoński rosół z makaronem i dodatkami zadebiutował na dużym ekranie w 1985 roku. Od tego czasu świat oszalał na punkcie ramenu. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Beata Kwiatkowska kuchnia japońska STYL ŻYCIA
"Mięso z angusów ma doskonały smak" - Kiedyś, pracując jeszcze w korporacji i mając ziemię na Mazurach, kupiłem sobie stado bydła, a konkretnie angusów po to, żeby mieć dobre steki - mówił w Dwójce Rafał Bachan, warszawski rzeźnik, właściciel sklepu i bistro. Zobacz więcej na temat: jedzenie krowy STYL ŻYCIA Łukasz Modelski
Pasta z pokrzyw i inne pomysły zielarki ze Szwecji - Jeżeli ktoś żyje w konflikcie z naturą, żyje w konflikcie z samym sobą - podkreślała Lisen Sundgren, autorka bestsellerowej książki "Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury". Zobacz więcej na temat: kuchnia przepisy kulinarne Łukasz Modelski KULTURA Szwecja
Kuchnia rycerska, czyli krzyżacki majstersztyk - Zakonnicy na zamku w Malborku mięso spożywali trzy razy w tygodniu, w pozostałe dni nabiał, a w piątek pościli. Jedli po dwóch z jednej miski, ale dodatki warzywne dostawali oddzielnie. Jadali po królewsku – opowiadał w Dwójce Bogdan Gałązka. Zobacz więcej na temat: kuchnia potrawy Krzyżacy Łukasz Modelski KULTURA
"Just delicious X": zdrowe życia to słuchanie swojego ciała - Jeśli mogę na co dzień widzieć wokół siebie roześmianych ludzi, których kocham, i po prostu korzystać z dnia, nie potrzebuję niczego więcej, by sama być szczęśliwą - tłumaczyła swoją filozofię życia Justyna Połeć z "Just delicious X". Zobacz więcej na temat: Karina Terzoni joga zdrowie dieta STYL ŻYCIA Czwórka
Śniadanie u Króla. Jak jedzono dawniej? Gościem Czwórki będzie prof. Jarosław Dumanowski, historyk kulinariów, który staropolskie zalecenia mistrzów kuchni z wyczuciem dostosowuje do potrzeb dzisiejszych smakoszy. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Gdzie powstają najlepsze sery w Polsce? – Serowarom zagrodowym depcze po piętach kolejny ruch, czyli serowarzy garażowi. Cudowne zjawisko. To są ludzie, któzy nie mają własnych zwierząt, mleka. Szukają go, badają i zaczynają robić sery. Im trudniejsze, tym większą przyjemność i radość im to sprawia – ocenia Gieno Mientkiewicz, znawca serów. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska kuchnia STYL ŻYCIA Gieno Mientkiewicz
Kulinarne szlaki Polski. Gdzie szukać regionalnych smaków? Lato to czas szczególny, który inspiruje nas nie tylko do wakacyjnych podróży, ale także do poszukiwania kulinarnych nowinek i ciekawych przysmaków. Nie brakuje jarmarków, staganów czy innych miejsc z produktami, charakterystycznymi dla poszczególnych regionów. Jak trafić na dobrych, lokalnych dostawców? W tym z pewnością pomogą nam kulinarne szlaki. Gdzie ich szukać? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka Region Mazowsze kuchnia polska podróże STYL ŻYCIA KULTURA
Królewskie śniadanie. Co jadł rano Jan III Sobieski? – Jeśli chodzi o spis potraw jadanych przez króla o określonych godzinach, korzystamy z księgi szafarskiej. To lista produktów używanych w określonych dniach w ostatnim roku życia króla – mówi Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka Wilanów kuchnia polska kuchnia Jan III Sobieski STYL ŻYCIA