Anthony Bourdain. Mistrz kuchni z misją zmieniania świata - Siadał do stołu z ludźmi w regionach objętych konfliktem zbrojnym, jadł, rozmawiał, zadawał proste pytania, bardzo dużo mówił o islamie - tak dziennikarka Aga Kozak wspominała w Dwójce Anthony'ego Bourdaina, zmarłego 8 czerwca amerykańskiego szefa kuchni, prezentera telewizyjnego i pisarza. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Dwójka Łukasz Modelski kuchnia STYL ŻYCIA KULTURA
Stowarzyszenie Spożywo. "Żeby jadło się lepiej" "Skąd się biorą zdrowi ludzie" to niezwykły poradnik żywieniowy, który chce wydać Stowarzyszenie Spożywo. - Chcemy nauczyć ludzi jak podchodzić do jedzenia z dobrym nastawieniem - wyjaśnia Przemysław Mijal ze Stowarzyszenia Spożywo. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Kamila Dębczak dieta zdrowie
Polskie restauracje krytycznym okiem Gośćmi audycji byli Joanna Mróz i Marek Tretyn, którzy recenzują na swoich blogach odwiedzane restauracje. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski gastronomia restauracja blog recenzja
Sztućce a historia świata. "Diabelski widelec i usłużne ręce" - Jednym z pierwszych sztućców, które zostały wynalezione były pałeczki. Natomiast do dziś najpopularniejszymi sztućcami na świecie są ludzkie ręce - mówi antropolog kultury Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie STYL ŻYCIA KULTURA Beata Kwiatkowska
Gofry, chipsy, frytki - dieta dzieciaków na wakacje? - Przede wszystkim zarówno pod względem ilości, jak i jakości, dziecko nie powinno jeść tego samego, co rodzic - tłumaczyła dietetyczka Urszula Somow. Jak przekonać dzieci, by odstawiły przekąski i właściwie się odżywiały? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta jedzenie
Taste Atlas - przewodnik po lokalnych przysmakach Co oprócz shushi i ramenu jedzą Japończycy? Jakie jest najpopularniejsze danie w Kenii i gdzie w Polsce można zjeść najlepsze zapiekanki? Chorwacki dziennikarz Matija Babic zebrał wiedzę na temat lokalnych przysmaków z całego świata i podzielił się nią z internautami. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA hobby Mateusz Kulik Weronika Puszkar
Niemiecki hamburger - bezsprzeczny symbol Ameryki 28 maja obchodzimy Dzień Hamburgera. Dziś kojarzy się on głównie z Ameryką, ale przybył tam wraz z niemieckimi imigrantami. Hamburger, czyli kotlet z pieczeni po hambursku, zamknięty w dwóch kromkach pieczywa - był serwowany na pokładzie statków Hamburg America Line już w 1847 rok. Zobacz więcej na temat: Czwórka kino jedzenie FILM KULTURA Ameryka
Monika Mrozowska i jej zupy jako lek na całe zło Monika Mrozowska w swojej książce "Zupy moc" przekonuje, że zupy łączą w sobie doskonały smak i wartości odżywcze. - Gdy przygotowywałam tę książkę, całą rodziną jedliśmy je właściwie trzy razy dziennie - mówiła w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Kamila Dębczak zupy gotowanie monika mrozowska
Przepisy na staropolskie dania z ryb Gościem audycji był prof. Jarosław Dumanowski - historyk, szef Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. M. Kopernika w Toruniu. Zobacz więcej na temat: ryba kuchnia polska Łukasz Modelski
Kulinarne wędrówki po kraju Małopolska jest stolicą czosnku, Budachów w województwie lubuskim - pierogów ruskich, Trzebiatów – kasz, Gołdap - kartaczy. Gdybyśmy z różnych regionów Polski powybierali to, co dla nich kulinarnie najbardziej charakterystyczne, stworzylibyśmy bardzo ciekawą i rozmaitą dietę. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka STYL ŻYCIA podróże
Tydzień Wege. "Liczymy, że przyjdą sami zatwardziali mięsożercy" Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Tegoroczna edycja odbędzie się 12-20 maja i obejmie wiele wydarzeń na terenie Warszawy oraz kilkunastu innych miast w całej Polsce. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie gotowanie żywność Kamil Jasieński
Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy" Siedlecka babka ziemniaczana, warmińskie dzyndzałki, fasola ze śliwkami z Pienin i mazurski placek z jeżynami - to tylko niektóre przysmaki, którymi można się uraczyć w kilku częściach Polski. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia Piotr Firan Weronika Puszkar gotowanie kuchnia polska STYL ŻYCIA
Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego - Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Łapanowski Czwórka gotowanie hobby Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Jak przyrządzić Camembert w panierce z żurawiną Bohaterem w kuchni Polskiego Radia Dzieciom był ser Camembert. Zrobiliśmy wspólnie ze słuchaczami Polskiego Radia Dzieciom pyszne danie łącząc ten ser z żurawiną, dla przełamania smaku. Zobacz więcej na temat: gotowanie
Wegańskie ciasta i bezy - jak wykorzystać kaszę, daktyle i banany? Siemię lniane, zalane wodą, zmiksowane banany, trochę musu jabłkowego - wszystko to w odpowiednich proporcjach może stanowić znakomite spoiwo naszego ciasta i być zamiennikiem dla serów, jajek, czy mleka. Zobacz więcej na temat: Czwórka wypieki Piotr Firan Dominika Klimek
Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą - Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie pizza Łukasz Modelski gastronomia kuchnia włoska KULTURA STYL ŻYCIA
Węgierska kuchnia to dużo więcej niż gulasz - Węgry mocno promują swoją kulturę kulinarną i jej niezwykłą różnorodność. Restauratorzy mocno się starają, by pokazać, że węgierska kuchnia nie ogranicza się do papryki, gulaszu i salami - przekonywała w Dwójce Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kuchnia węgierska restauracja gastronomia Łukasz Modelski
Wielkanocne tradycje w kuchni [WIDEO] Wielkanoc jest najważniejszym świętem chrześcijańskim. Rankiem apostołowie dowiedzieli się o zmartwychwstaniu Jezusa i śniadanie było pierwszym posiłkiem, który spożyli razem z nim. Na znak tego zasiadamy do świątecznego śniadania, dzielimy się jajkiem i składamy życzenia. Wiele z kuchennych zwyczajów wywodzi się ze staropolskiej kultury. Specjalnie dla portalu Polskiego Radia o wielkanocnych obyczajach związanych z biesiadowaniem opowiedział Karol Okrasa. Zobacz więcej na temat: wiadomości Wielkanoc zwyczaje jedzenie kuchnia polska tradycja STYL ŻYCIA