Pyszne i puszyste gofry W kuchni Polskiego Radia Dzieciom zrobimy wspólnie gofry. Przyjrzymy się również ich historii. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie
Daria Ładocha: gotuję, bo mam apetyt na życie 15 lat temu nie przypuszczała, że będzie gotować. Ani że zostanie kulinarną gwiazdą. - Studiowałam dziennikarstwo, prowadziłam agencję reklamową, niby nie byłam nieszczęśliwa, ale czułam, że to nie jest moje miejsce - wspomina Daria Ładocha. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Michał Misiorek hobby
Cukierniczy design. Jak projektować słodycze? Torty przypominające kamień, ciastka niczym marmur i zamsz. Słodycze w najlepszych cukierniach przypominają coraz bardziej designerskie przedmioty niż znane nam słodycze. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Beata Kwiatkowska kuchnia kuchnie świata
Wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek Dziś w kuchni Polskiego Radia Dzieciom stworzymy bardzo smaczne i proste, a jednocześnie efektowne danie, czyli wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie
Dobrze skomponowane menu Fryderyka Chopina - Choć nie mówił o tym głośno, był smakoszem. Może nie tak wielkim, jak jego rówieśnik Rossini, ale kiedy już siadał do stołu potrafił docenić dobre jedzenie i dobre restauracje - mówi Wojciech Bońkowski autor książki "Chopin gourmet". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta Beata Kwiatkowska muzyka klasyczna Fryderyk Chopin
Rozśpiewana książka kucharska z XVIII wieku - Jej autor, niejaki pan Lebas, przeznaczył swą publikację dla na ogół niepiśmiennych kucharek, żeby mogły się nauczyć tych receptur na pamięć - o publikacji "Festin joyeux, ou la cuisine en musique en vers libres" z 1738 roku opowiadał w Dwójce Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Francja KULTURA
Jakie miejsce w kulturze zajmuje kuchnia? Czy dzięki jedzeniu łatwiej można zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I? Zobacz więcej na temat: jedzenie gotowanie Czwórka
Marta Dymek o tym jak znaleźć ulubione smaki - W tej chwili zarówno lekarze jaki i Polski Instytut Zdrowia przekonują, że weganizm jest odpowiednią dietą dla wszystkich zdrowych osób na każdym etapie ich życia - mówi Marta Dymek, autorka programu telewizyjnego i cyklu książek "Jadłonomia". Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan STYL ŻYCIA kuchnia wegetariańska zdrowie dieta Michał Piwowarek
Noma. Słynna kopenhaska restauracja w wersji 2.0 - Tak jak Noma była o kuchni ultralokalnej, tak Noma 2.0 jest o składnikach całej Skandynawii - mówiła w Dwójce dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta, która odwiedziła nową siedzibę jednej z najsłynniejszych restauracji na świecie. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Minta Kopenhaga restauracja gastronomia Łukasz Modelski
Królewskie motywy w kulturze i na stole Król to motyw przewodni ?Festiwalu Nowe Epifanie, w tym także projektu kulinarnego Moniki Kuci. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby
Eko-zakupy? "Stosuj zasadę ograniczonego zaufania" - Teoretycznie wszystkie te określenia powinny znaczyć to samo i powinny być certyfikowane przez Unię Europejską zielonym znaczkiem z listkiem złożonym z 12 gwiazdek. Ale w tej kwestii wyobraźnia producentów nie zna granic i łatwo jest dać się nabrać - ostrzega Anna Kurowicka z "Ulicy Ekologicznej". Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia Kamila Dębczak Kuba Marcinowicz STYL ŻYCIA
Foodsharing. O sztuce wykorzystywania resztek Cztery lat temu w Niemczech narodziła się idea foodsharingu. O tym, jak dzielić się z potrzebującymi tym, na czym komuś innemu zbywa, rozmawialiśmy w audycji Kwadratura Kultury. Gośćmi audycji byli publicystka i autorka książek kulinarnych Monika Kucia oraz psycholog Karoliną Hansen. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Monika Małkowska Wielki Post jedzenie
Pizza na śniadanie lepsza niż płatki? To świetna informacja dla wszystkich miłośników węglowodanów. Kawałki pizzy to lepszy wybór na śniadaniowe menu, niż popularne płatki śniadaniowe - podaje magazyn "Daily Mail". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta gotowanie Kamil Jasieński pizza Kaja Zemła
Boskie uniesienia w kulinarnej opowieści Malki Kafki Zwykło się mówić, że nie ocenia się książki po okładce, ale w tym przypadku ta formuła w ogóle się nie sprawdza. Okładka książki "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki" robi wrażenie i sporo mówi o tym, co znajdziemy w środku. Zobacz więcej na temat: Czwórka KSIĄŻKA Kamil Jasieński kuchnia wegetariańska kuchnia kuchnie świata
Emocjonalne Włochy kontra wyrafinowana Francja "Jestem miłością" to włoski film, w którym jedzenia jest symbolem wielkiego uczucia. O tym obrazie głośno będzie m.in. podczas przeglądu Films For Food. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kino kuchnia francuska kuchnia włoska
"God Food", czyli boska kuchnia Malki Kafki W Czwórce zagości autorka książki "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki". Dowiemy się m.in., czy można połączyć smak dojrzałego awokado z aromatem gorzkiej czekolady. Zobacz więcej na temat: Czwórka literatura gotowanie kuchnia polska książki
"M" jak "mięsopust". Szalony czas w karnawale Kiedyś to określenie oznaczało końcówkę karnawału, czyli okresu od święta Trzech Króli do Środy Popielcowej. - Zwłaszcza od Tłustego Czwartku, kiedy w biesiadach, tańcach, wesołości i pijatyce nie było umiaru - mówiła Małgorzata Kunecka z Muzeum Etnograficznego. Zobacz więcej na temat: Czwórka tradycja jedzenie Justyna Majchrzak
Najpierw marchewka, potem ziemniak. Dziecięca dieta to przygoda - Rozszerzanie diety to pełna smaków i doznań niesamowita przygoda, którą trzeba zacząć od podawania warzyw, bo one nastręczają najwięcej problemów - mówiła w Czwórce dr Aleksandra Zima. Zobacz więcej na temat: Czwórka dziecko diety Marta Hoppe