Anna Zbyszewska-Chryniewicz i jej gotowanie z pasją Po latach pracy rzuciła pracę w korporacji i skoczyła w życiową przepaść: zajęła się tym, co sprawia jej przyjemność, czyli gotowaniem. Anna Zbyszewska-Chryniewicz organizuje warsztaty, dzieli się przepisami, organizuje spotkania autorskie przy garach. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka blog gotowanie STYL ŻYCIA
Patriotka do "osładzania" narodowych rocznic W jaki sposób uczcić rocznicę Cudu nad Wisłą, czy uchwalenia Konstytucji 3 Maja? Specjalnym ciastkiem - Patriotką. Zobacz więcej na temat: Czwórka historia Polski
Znaczki pocztowe jak książka kucharska Ser koryciński, truskawka kaszubska i jabłka łąckie na listach? Dlaczego nie!! To produkty umieszczone na znaczkach Poczty Polskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby
Monika Walecka i jej mączna rewolucja - Mam naturę poszukiwacza. Moja przygoda z wypiekaniem chleba rozpoczęła się od postawienia pytania: dlaczego chleb, który wypiekam samodzielnie, jest tak różny od tego, który kupuję w piekarni, choć korzystam z tych samych składników - mówiła Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie chleb wypieki gastronomia KSIĄŻKA Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Kuchnia francuska. Paul Bocuse we wspomnieniach W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o zmarłym w styczniu tego roku znakomitym francuskim szefie kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska jedzenie Łukasz Modelski KULTURA
Automaty zamiast bistro - będzie rewolucja w gastronomii? Studenci i absolwenci Politechniki Wrocławskiej skonstruowali automaty wydające gotowe, ciepłe i zdrowe obiady. - Konstrukcyjnie to dość proste, ale jednocześnie wydajne urządzenie - mówił Wojciech Jopek. Zobacz więcej na temat: Czwórka technologie Kuba Marcinowicz gastronomia
Dieta mięsna kontra weganizm. Co wybrać? - To, że coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa, bądź całkowicie z niego rezygnuje, wynika z wzrostu naszej świadomości żywieniowej. To także moda na bycie fit i wpływ osób znanych, które często także stosują diety bezmięsne - tłumaczyły dietetyk Katarzyna Zadka i Joanna Lotkowska z fundacji ProVeg. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Piotr Firan Michał Piwowarek dieta
Najlepsze zupy na zimę? Rozgrzewają i odchudzają! Zima to dobry czas na... zupy. Są pożywne, zdrowe i polecane w diecie, gdy chcemy zredukować masę ciała. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta
Jak "odchudzić" naszą tradycyjną kuchnię? Jakimi produktami możemy zastąpić tradycyjne składniki naszych ulubionych potraw? Katarzyna Pruchnicka zapytała o to Darię Ładochę. Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia kuchnia polska ciekawostki Katarzyna Pruchnicka
Mięso i grzyby w maśle. Tak jadała Anglia za czasów Darwina - W zasadzie wszystko, co trafiało na stół wielkiego uczonego, było według jego żony najlepsze z masłem lub śmietaną. Zasadą było, że im więcej ich było, tym lepiej. No i ser, dużo sera - mówiła w Dwójce Laura Osęka. Zobacz więcej na temat: jedzenie KULTURA Łukasz Modelski kuchnia
Kulinarne podróże. "Polak NieNażarty" i "Italia do zjedzenia" Gosia Molska żartobliwie w swojej książce nazwała Polaków nienażartymi. "Polak NieNażarty" to opowieści o polskiej kuchni oraz garść przepisów, o których autorka opowie w rozmowie z Beatą kwiatkowską. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Kumpiaki i kluski śląskie. "Polska kuchnia przeżywa renesans" - Szefowie kuchni coraz częściej odwołują się do regionalnej kuchni polskiej. Do królika serwowane są już nie gnocchi, ale kluseczki śląskie lub kopytka – powiedziała dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Durian - owoc dla odważnych Jak ser pleśniowy, jak syrop z cebuli i śmietany albo... jak zgniłe mięso. Są tacy, którzy twierdzą, że durian to najbardziej śmierdzący owoc na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA STYL ŻYCIA owoce dieta zdrowie Patryk Kuniszewicz Kaja Zemła
Kuchnia w stylu wolnym według Mateusza Zielonki Jako snowboardzista startował w wielu zagranicznych zawodach, jako kucharz zdobył tytuł "MasterChefa". - Przed udziałem w programie gotowałem na spontanie, nie korzystałem z przepisów. Nawet jeśli je czytałem, i tak robiłem po swojemu - opowiada Mateusz Zielonka Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie Beata Kwiatkowska
Marszałka Mannerheima sposób na picie wódki - Carl Gustaf Emil Mannerheim miał wiele ustalonych obyczajów, które towarzyszyły mu przy spożywaniu posiłków. Opanował też specjalną technikę picia wódki - opowiadała w Dwójce Anna Kulicka-Soisalon-Soininen, badaczka historii. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski kuchnia Finlandia
Święta ukryte w... kuchennym kredensie - Dla mnie kredens to symbol przedwojennej kuchni polskiej. Był meblem niezwykle praktycznym. Czasami zastępował lodówkę, innym razem był spiżarnią, służył też do eksponowania zastawy stołowej - opowiada Monika Śmigielska, autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Zobacz więcej na temat: Czwórka Boże Narodzenie Boże Narodzenie 2017 Justyna Majchrzak STYL ŻYCIA kuchnia polska
"Italia do zjedzenia". Włoska kuchnia jest prosta - Włosi robią tak samo jak Polacy. Przy wyborze knajpy często kierują się portfelem. Niestety wizyta w tanich lokalach kończy się zwykle rozczarowaniem – opowiadał Bartek Kieżuń, autor książki "Italia do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: Włochy Łukasz Modelski KULTURA
Star Wars. Co jedzono w odległej Galaktyce? Znamy już recenzję najnowszej części "Gwiezdnych wojen", czas przyjrzeć się "Ostatniemu Jedi" od kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka gwiezdne wojny