Berlin - 25 lat po zjednoczeniu Ćwierć wieku temu runął Mur Berliński. - Dziś jest to multikulturowe miasto przesiąknięte artystycznym duchem, nowymi trendami i modą - mówi dziennikarka Grażyna Saniuk. Zobacz więcej na temat: Berlin Czwórka moda Patryk Kuniszewicz
Fakty i mity na temat kawy Ile kawy można wypić dziennie, by nie było to szkodliwe dla naszego zdrowia? W środowej audycji "Efekt: WOW" obalać będziemy mity, dotyczące spożywania kofeiny. Zobacz więcej na temat: Czwórka kawa
Zapomniane przepisy powracają do łask Przepisy kulinarne i same składniki potraw składniki co jakiś czas przeżywają swoje odrodzenie. Pokrzywa, czy sok z brzozy, znane sprzed lat, znów stają się popularne. Zwłaszcza, że - by je dostać - wcale nie trzeba odwiedzać drogich restauracji. Wiele z takich produktów znaleźć można nawet w centrach miast, na przykład na drzewach owocowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia polska Piotr Firan zdrowie
Ekonomiczne i ekologiczne odżywianie jest trendy Jak przyrządzać posiłki smaczne i zdrowe, a przy okazji bezpieczne dla portfela? - Warto znać tricki, dzięki którym będziemy potrafili wykorzystać wszystko to, co mamy - przekonuje Maria Brzozowska, tłumaczka i członek teamu amerykańskiego kucharza Jamiego Olivera. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekonomia zdrowie żywność
Pierogi i dieta bezglutenowa? To można pogodzić! Tradycyjne ciasto na pierogi wyrabia się z mąki pszennej, która w przypadku diety bezglutenowej jest całkowicie zakazana. Wystarczy jednak użyć np. mąki gryczanej i kukurydzianej, żeby przygotować równie smaczne danie. Zobacz więcej na temat: Anna Popek dieta gotowanie pierogi przepisy kulinarne
Zupa-krem selerowo-dyniowo-imbirowa Chcemy w pełni wykorzystać jesienny czas, w którym to zdecydowanie króluje dynia. Polecamy więc, jak mówi nasz dzisiejszy gość - Piotr Grajewski z restauracji Blue Cactus - "banalną w wykonaniu" rozgrzewającą i aromatyczną zupę. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska Trójka
Czego nie może zabraknąć w codziennej diecie? O tym, co koniecznie każdego dnia powinno znaleźć się na naszych talerzach, porozmawiamy w piątkowe przedpołudnie w audycji "Mamy to". Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz zdrowie
Czym kuszą nas bary szybkiej obsługi? Wielu ludzi, zupełnie nieświadomie, daje się "złapać" w pułapki zastawiane przez koncerny gastronomiczne, oferujące tzw. "szybkie" posiłki. - W takich daniach po pierwsze jest miks cukru, soli i tłuszczu, które wzmacniają smak i mogą mieć działanie uzależniające - mówi Ewa Trusewicz, dietetyk. - Ważny jest też specjalnie stworzony zapach, który przyciąga nas do tych lokali. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie zdrowie
Dynia marynowana w oliwie Sezon na dynie w pełni. Tym razem w naszych przepisach - jako alternatywa dla zupy dyniowej, dyni duszonej czy pieczonej - dynia niemal surowa, jedynie krótko marynowana w oliwie z dodatkami. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska Trójka
Czy pamiętasz o drugim śniadaniu? Kiedyś kojarzyło się ono z kanapką zapakowaną w przetłuszczony papier śniadaniowy, dziś mogą to być sałatki, wrapy, musli i inne przysmaki. Zapraszamy na wyjątkowe, bo radiowe drugie śniadanie. Zobacz więcej na temat: Czwórka śniadanie
Odpowiednio przyrządzone sushi to samo zdrowie - Musimy mieć świadomość, że większość ryb jest przemrażana już na samych kutrach. Po odłowieniu są one odkładane na lodzie. W domu warto jednak i tak zamrozić rybę przed zjedzeniem, bo to pozbawia ją wszelkich pasożytów - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie sushi
Turcja - kraj, który odkrywa się wszystkimi zmysłami Zapierające dech w piersiach widoki, unoszące się w powietrzy piękne zapachy, szumiące palmy i morze oraz pyszne jedzenie - smak wakacji w Turcji na długo zostaje w pamięci... i na podniebieniu. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka Patryk Kuniszewicz podróże Podróże z Czwórką Turcja
Pascal Brodnicki: jedzenie to nie więzienie! Jedni żyją, żeby jeść. Inni jedzą, aby żyć. Jak zachować umiar w diecie i jeść smacznie oraz zdrowo radzą dr Agnieszka Jarosz i Pascal Brodnicki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz
Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie grzyby kuchnia polska przepisy kulinarne
Jak zrobić coś z niczego? W lodówce pusto, a dom pełen gości.. Mamy na to radę! Zobacz więcej na temat: Czwórka
Owcze sery dostawali już rzymscy legioniści Choć owcze sery są obecne niemal w każdej kuchni Europy, to jedne z najlepszych pochodzą z Hiszpanii. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia hiszpańska kuchnia polska przepisy kulinarne
Motyw kulinarny w komiksach to rzadkość Motyw jedzenia często pojawia się w wielu produkcjach filmowych i książkach. Natomiast jeśli chodzi o komiksy, to trzeba się nieźle naszukać, aby znaleźć taki, w którym scenarzyści umieścili wątek potraw. Zobacz więcej na temat: Czwórka Katarzyna Dydo komiks kuba kukla
AGD zrobi za Ciebie zakupy Kuchnia indukcyjna, która zamienia się w wielki tablet do gotowania, lodówka robiąca za nas zakupy i zdalnie sterowane urządzenia gospodarstwa domowego. To nie jest futurystyczna wizja przyszłości, a dzisiejsza rzeczywistość. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński technologie