Polskie Radio
Section05

kulinaria

Ukraińskie smaki w zamian za datek. E-book z przepisami

Pewnej niedzieli przed kościołem w Łańcucie, na Podkarpaciu, stanęły kwestujące uchodźczynie z Ukrainy, które za datek na rzecz rodaków w ogarniętym wojną kraju dawały słoik z ugotowanym przez siebie barszczem. Akcja z powodzeniem trwała przez następne tygodnie, a jej upamiętnieniem jest kulinarny e-book z ukraińskimi przepisami. Zebrane dzięki niemu fundusze również zostaną przekazane na wsparcie poszkodowanych przez wojnę na Ukrainie.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Tomasz Miara Ukraina kuchnia wojna na Ukrainie uchodźcy podkarpackie Łańcut pomoc Trójka Ukraina

Jak pieprz i papryczki chili zmieniły historię świata

Nie od dziś wiadomo, że przyprawy wpłynęły na historię człowieka. I nie chodzi tu tylko o konserwowanie za ich pomocą żywności, ale o budowane dzięki nim fortuny, powstawanie nowych szlaków handlowych oraz odkrycie Nowego Świata. O miejscu pieprzu i papryczek chili w Europie, Azji i obu Amerykach w najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" opowie Anna Kwiatkowska, dziennikarka i podróżniczka.
Zobacz więcej na temat:  przyprawy gotowanie Dwójka Łukasz Modelski

Kolendra w cuglach. Karol Okrasa gościem Trójki

Karol Okrasa to jeden z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. W licznych telewizyjnych programach i książkach kulinarnych swojego autorstwa zadaje kłam przysłowiu, że nie należy ufać chudemu kucharzowi. Nazywany smakoszem życia Karol Okrasa w audycji "Ona, on i pewien bardzo wyjątkowy gość" opowiedział m.in. o tym, jakie etapy w swoim życiu przechodzi każdy kucharz, o próbach odtwarzania smaków z dzieciństwa oraz o tym, dlaczego kolendra jest królową przypraw.
Zobacz więcej na temat:  muzyka hp Łukasz Sobolewski Trójka Katarzyna Ciepielewska kuchnia jedzenie gotowanie Warszawa