Kisz Misz. Zorganizować życie na nowo Kisz Misz to projekt spółdzielni Terra, który ma pomóc kobietom znaleźć w Polsce pracę i zorganizować sobie życie na nowo. Zobacz więcej na temat: Czwórka pomoc
Czereśnie jak baranki. W obrazach dawnych mistrzów jedzenie znaczyło W malarstwie do końca XVIII wieku potrawy pojawiały się niezwykle rzadko. Często natomiast mogliśmy podziwiać nieprzetworzone produkty, których sens daleko jednak wykraczał poza domenę kulinarną. O tym rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski malarstwo religia
Dorsz - ryba w sam raz dla tych, którzy lubią o siebie dbać - To dość chuda ryba. Ponadto zawiera świetnie przyswajalne białka, które są przy tym bardzo istotne dla naszego organizmu, jak cysteina czy lizyna - mówił w Jedynce Tomasz Kolecki-Majewicz, znawca kuchni i win, technolog żywności i żywienia. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie
Obrazy pełne jedzenia W najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" opowiemy o kulinariach jako motywie malarskim. Zobacz więcej na temat: malarstwo
Foodtrucki - nowa miłość Polaków - Kiedyś to były objazdowe budy z jedzeniem, dziś foodtrucki są nieodłącznym elementem miejskiej kultury - opowiada Anna Maria Żurek, koordynatorka akcji Żarcie Na Kółkach. - Właściciele tych mobilnych kuchni dbają, by jedzenie było zdrowe i smaczne. A ich oferta jest poważną konkurencją dla tradycyjnych restauracji. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia tajska kuchnia wegetariańska moda
Lody nie dla ochłody! Żar leje się z nieba, kawałek cienia jest na wagę złota - tak upalnego lata już dawno w Polsce nie było. Jakie potrawy i które smaki orzeźwią nas najbardziej? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia japońska kuchnia tajska Mariusz Infulecki MichaÅ MigaÅa wakacje
Smaki i miejsca przedwojennej Warszawy. Minogi i dancingi w Adrii W przedwojennej Warszawie kumulowało się wiele smaków, kultur i narodowości - mówił w radiowej Jedynce Bogusław Buczek, warszawski restaurator. Zobacz więcej na temat: HISTORIA turystyka Warszawa
Karczochy kiedyś gościły na stołach bogaczy Karczoch to ani warzywo, ani pęd, ani bulwa. To kwiatostan. Na południu Europy zaliczany jest do przysmaków. Anna Popek rozmawia o sposobie jego przygotowania. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia włoska przepisy kulinarne warzywa
"Szef" i "Ratatouille", czyli jacy są kucharze w filmach Dziś na ekrany kin wchodzi komedia pod tytułem "Szef" w reżyserii Jona Favreau. W związku z tym w audycji "Stacja Kultura" postanowiliśmy sprawdzić, jak mistrzowie kuchni pokazywani są w światowej kinematografii. Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM serial żywność
Co ty wiesz o polskiej kuchni? We wtorkowej audycji "4 do 4" porozmawiamy o polskiej kuchni, poznamy jej historię i tajniki. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta przepisy kulinarne tradycja
Cukinia - prosty sposób na smaczne danie - Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Anna Popek cukinia gotowanie przepisy kulinarne
Ciekawe właściwości kawy Wielu nie wyobraża sobie poranku bez wypicia kawy. Espresso, latte, americano, cappuccino, z cukrem lub bez. Możemy kupić kawę w ziarnach, mieloną lub rozpuszczalną. Która jest najlepsza? Tego dowiedział się Kuba Marcinowicz. Zobacz więcej na temat: czwarty wymiar Czwórka kawa
Kurczak z rabarbarem - błyskawiczne danie na lato - Rabarbar surowy nie jest wskazany dużych ilościach, dlatego można go podgotować z różowym winem. Do tego mięta, która nas schłodzi i cytryna, która orzeźwia - poleca mistrz kulinarny Paweł Anders. Zobacz więcej na temat: gotowanie przepisy kulinarne zdrowie
Turystyka kulinarna - nietuzinkowy sposób na urlop Polacy coraz częściej uciekają od standardowych sposobów spędzania wakacji. Dlaczego leżak i plaża już nam nie wystarczają i czym je zastąpić? O tym porozmawiamy z gośćmi audycji "Lato z Radiem". Zobacz więcej na temat: gotowanie turystyka
Wszystkiego najsłodszego - rozmowy nie tylko dla łasuchów Taki poniedziałek gwarantuje, że cały tydzień będzie udany! W bardzo słodkim wydaniu "Lata z Radiem" sprawdzaliśmy jakie smaki z dzieciństwa pamięta Marcin Kręglicki, i u którego francuskiego generała cukiernicy wykonują katorżniczą pracę. Zajrzeliśmy także do działu rarytasów fabryki Wedla. Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: desery gotowanie przepisy dla dzieci przepisy kulinarne żywność
Nie wyrzucaj liści kalarepy. Mogą być smacznym dodatkiem Okazuje się, że młode liście kalarepy, te ze środka, można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. W kolejnym odcinku cyklu "Smaki zdrowia" przekonywał o tym kucharz i restaurator Paweł Anders. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia wegetariańska przepisy kulinarne
Jedzenie - nasz nowy seks Kulinarne talent-show, książki kucharskie, różne formy obcowania z potrawami - wszystko wskazuje na to, że na punkcie jedzenia mamy lekkiego bzika. Ale to akurat fajna zajawka więc i my ulegliśmy miłości do kulinariów. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta
Placki z komosy? Idealne na regenerację sił po ciężkim tygodniu - W weekend możemy poszaleć w kuchni, niekoniecznie wkładając w to wiele pracy. Dobrym pomysłem na takie gotowanie jest komosa, jedno z najbogatszych w wartości odżywcze zbóż - mówił w Jedynce Paweł Anders, kucharz i restaurator. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie