Polskie Radio
Section05

Łukasz Modelski

"Powieść o lisie". Kulinaria w wiekach średnich

- W porządnych japońskich serialach anime, które bardzo lubię, zazwyczaj każdy epizod zaczyna się od tego, że bohaterowie są głodni. W Opowieściach o Lisie jest dokładnie tak samo. Wszystko zaczyna się od tego, że trzeba zdobyć jedzenie, że ktoś komuś obiecał jedzenie albo ktoś kogoś chce zjeść - mówił w "Drodze przez mąkę" Łukasz Kozak.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie średniowiecze alegoria Łukasz Kozak KULTURA

Grzegorz Łucki: Pomian widział gotowanie jako sztukę i technikę

- Uważał, że sztuka i technika są potrzebne do tego, żeby być kompletnym kucharzem. Jego interesowały te zasady, ponieważ jako naukowiec rozumiał procesy fizyczne, a jako praktyk widział, że te rzeczy się ze sobą łączą i że w książkach kucharskich nikt tego nie zauważa - mówił w Dwójce fizyk-teoretyk, obserwator zjawisk naukowych w kuchni oraz kucharz.
Zobacz więcej na temat:  Edward Pomian-Pożerski jedzenie

"Dzieje się je" – historia kulinariów dla małych i tych większych

Skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Skąd się wziął widelec we Francji? Kiedy pojawiły się słodycze? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć się w książce Łukasza Modelskiego "Dzieje się je. Mała historia kuchni". Jeszcze więcej ciekawostek autor zdradził Katarzynie Pruchnickiej w audycji.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura literatura dziecięca HISTORIA