Uczciwość i smak. Szukając prawdziwego jedzenia Gościem audycji "Droga przez mąkę" była Agata Michalak, redaktor naczelna magazynu "Kukbuk", autorka książki "O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu". Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia żywność KULTURA NAUKA
Dlaczego bóg Loki ma zaszyte usta? - Z postacią Lokiego uczeni przez dłuższy czas nie mogli sobie poradzić. Nie rozumieli, o co chodzi - podkreślał prof. Władysław Duczko, autor książki "Moce wikingów. Świat wczesnośredniowiecznych Skandynawów". Zobacz więcej na temat: średniowiecze historia Europy Wikingowie Łukasz Kozak Skandynawia KULTURA
Czym się zajadały panny z Wilka? W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o kuchni w opowiadaniu Jarosława Iwaszkiewicza, ale też w filmie Andrzeja Wajdy. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie Jarosław Iwaszkiewicz Andrzej Wajda
Blogerka w restauracji. Nowy wymiar krytyki W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z blogerką restauracyjną Joanną Mróz, która ocenia lokale w autorskiej 20-punktowej skali. Zobacz więcej na temat: jedzenie
Wołek, klusia i fajni poganie. Świąteczne apokryfy – Ewangelie pozostawiają mnóstwo niedopowiedzeń, a tych ludzie średniowiecza nie znosili. Każdą lukę starali się wypełnić jakąś historią – mówił mediewista Łukasz Kozak. Zobacz więcej na temat: średniowiecze KULTURA NAUKA historia Europy historia Polski HISTORIA Łukasz Kozak ewangelia Boże Narodzenie Biblia
Legendarna krytyczka win: obiektywny smak wina to fikcja - Nasze narzędzia miernicze są zindywidualizowane. Dla jednych pewne składniki wina są niewyczuwalne, dla innych okazują się bardzo gorzkie. Poza tym dwie butelki tego samego wina potrafią się różnić - mówiła w Dwójce Jancis Robinson, brytyjska znawczyni win. Zobacz więcej na temat: alkohol KULTURA
Syropy, kordiały, bittersy. Co barman ma w głowie? – Doświadczony barman powinien znać receptury podstawowych klasyków, czyli od 150 do 200 koktajli – mówił Patryk Kowalski, wicemistrz świata duetów barmańskich. Zobacz więcej na temat: alkohol KULTURA koktajl przepisy kulinarne kulinaria napoje
Podróż po warszawskich restauracjach lat 90. O tajnikach kulinariów sprzed ponad dwóch dekad lat opowiadał Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu "Wino". Zobacz więcej na temat: restauracja jedzenie Warszawa lata 90
Ranking najbardziej smakowitych książek Zapraszamy do wysłuchania trzech części podsumowania najciekawszych książek kucharskich, które w ostatnim czasie trafiły do księgarń. Zobacz więcej na temat: gotowanie jedzenie
Smak nieba. Kucharki znikają z polskich plebanii – Liczba gospodyń plebańskich maleje. Wydaje mi się, że to był ostatni moment, żeby uchwycić to zjawisko – mówił Łukasz Modelski, autor książki "Kuchnia na plebanii". Zobacz więcej na temat: literatura Bartosz Panek kuchnia polska Kościół katolicki kulinaria KSIĄŻKA przepisy kulinarne KULTURA
Księża i sodomici, czyli średniowieczny skandal Spotkanie z prof. Krzysztofem Skwierczyńskim, autorem książki "Mury Sodomy" poświęconej średniowiecznemu pojmowaniu grzechu sodomskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze homoseksualizm historia Europy literatura Kościół Łukasz Kozak
Książki i jedzenie. Kryminalne smaki Marsylii O kuchni marsylskiej w powieściach Jeana Claude'a Izzo opowie Kuba Janicki, autor bloga "Kontretykieta" i felietonista magazynu "Wino". Zobacz więcej na temat: Marsylia kulinaria kuchnia Francja literatura kryminał KULTURA
Kuchnia 2017. Smaki, których jeszcze nie znamy W "Drodze przez mąkę" o kulinarnych trendach w nadchodzącym roku rozmawialiśmy z badaczką kultury żywieniowej dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA
Sarah Britton: zima smakuje jak pieczona dynia – To, że pory roku mają różne smaki, odkryłam podczas pracy w gospodarstwie na amerykańskiej pustyni. Przedtem pory roku nie miały dla mnie znaczenia – mówiła autorka bloga "My new roots". Zobacz więcej na temat: kuchnia wegetariańska kulinaria przepisy kulinarne zdrowe odżywianie KULTURA NAUKA
Kynokefale. Skąd wzięli się ludzie o psich głowach? W audycji "Kryzys wieku średniego" mówiliśmy o psiogłowcach - czyli kynokefalach - i tropiliśmy ich ślady w literaturze i sztuce. Zobacz więcej na temat: średniowiecze mitologia historia Europy PSY Łukasz Kozak
Przeżyć na kapuście. Tajniki okrętowej kuchni - Gdy raz podróż przedłużyła się o dwa tygodnie, postawiłem sobie za punkt honoru, że będę karmił marynarzy warzywami. Ukisiłem zatem kapusty - wspominał w "Drodze przez mąkę" Piotr Lisakowski, rybak, restaurator i wieloletni kucharz okrętowy. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia morza żeglarstwo KULTURA
Podręczniki o umieraniu. "Praktyczne, bez złudzeń" - To nie jest teoria, ale dokładne wskazywanie, co należy robić, mówiąc, jak należy postępować – tłumaczył Łukasz Kozak w audycji poświęconej średniowiecznym traktatom o dobrej śmierci. Zobacz więcej na temat: KULTURA Łukasz Kozak śmierć średniowiecze
Wokół średniowiecznych traktatów o umieraniu W audycji "Kryzys wieku średniego" rozmawialiśmy o trzech łacińskich traktatach z XV wieku o "sztuce umierania". Zobacz więcej na temat: Łukasz Kozak średniowiecze