Polskie Radio
Section05

napoje

Kombucha produkowana masowo? Polscy naukowcy rozpoczynają prace

Kombucha to nowość wśród zimnych, słodkich napojów. Jest jednak pewna przeszkoda w produkowaniu jej na masową skalę – trudno jest wytworzyć wiele partii o takim samym smaku, zapachu i konsystencji. Na szczęście podejmą się tego naukowcy z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej. W "Trójce do trzeciej" Piotr Łodej rozmawiał z jednym z nich – prof. dr hab. inż. Edytą Kordialik-Bogacką.
Zobacz więcej na temat:  Piotr Łodej Trójka STYL ŻYCIA herbata technologia żywność produkcja przemysłowa

Zupełnie inna herbata. Kombucha w roli głównej

Słodko-kwaśny, lekko musujący, o delikatnie herbacianym, a jednocześnie octowym posmaku – kombucha to napój uzyskiwany z herbaty, poddanej fermentacji przez tzw. grzybek tybetański. Jak go przyrządzić i jakie korzyści dla zdrowia przynosi picie kombuchy? O tym opowiedział Mateusz Kuwał współzałożyciel firmy specjalizującej się w wytwarzaniu kombuchy, a także DJ.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA Adriana Marczewska herbata kuchnia

Browar sprzed 5000 lat odkryty w Egipcie. Mógł wytwarzać tysiące litrów piwa

Egipskie ministerstwo do spraw starożytności poinformowało, że może to być najstarszy na świecie browar o dużej produkcji. Jego pozostałości zostały odkryte przez egipskich i amerykańskich archeologów w Abydos, ponad 450 kilometrów na południe od Kairu.
Zobacz więcej na temat:  piwo produkcja kulinaria religia starożytność Egipt archeologia odkrywcy HISTORIA Afryka Bolesław Prus NAUKA literatura książki alkohol