Zachwycający smakiem świeży makaron Dziś namawiamy nie tylko do jedzenia, ale też zrobienia makaronu. Włoska pasta fresca to świeży, a nie suszony makaron. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska Trójka
Odkryj owocowy świat kiszonek W naszej szerokości geograficznej suszenie jedzenia się nie sprawdza, lepiej wędzić lub kisić. - Kiszenie było sposobem na to, by mieć bogate w witaminy warzywa przez cały rok - mówi Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka Trójka
Sprawdzony przepis na kiszoną kapustę Bogate źródło witamin C i E, naturalnych przeciwutleniaczy czy substancji działających grzybo- i bakteriobójczo. Warto jeść kiszoną kapustę! Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka Trójka
W kuchni czas na bakłażany - Bakłażany mają bardzo dużo słynnego piątego smaku, czyli smaku umami - mówi Marta Dymek. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka
Miso - podstawa kuchni japońskiej - Japończycy nie jedzą zup, oni je piją - mówi Alicja Than i dodaje, że w Kraju Kwitnącej Wiśni miso pojawia się na stole w czasie porannego posiłku. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia japońska Trójka
Jedzenie, czyli misja kucharza-terapeuty Zawsze interesowało go, co dzieje się w przewodzie pokarmowym po zjedzeniu posiłku, jakie tajemnicze procesy w nim zachodzą. Zobacz więcej na temat: Dorota Jaśkiewicz-Łebek gotowanie Trójka zdrowe odżywianie
Misja Irka, czyli kucharza - terapeuty Zawsze interesowało go, co dzieje się w przewodzie pokarmowym po zjedzeniu posiłku, jakie tajemnicze procesy w nim zachodzą. Zobacz więcej na temat: Dorota Jaśkiewicz-Łebek gotowanie zdrowe odżywianie
"Misja od kuchni" - reportaż Doroty Jaśkiewicz-Łebek Zawsze interesowało go, co dzieje się w przewodzie pokarmowym po zjedzeniu posiłku, jakie tajemnicze procesy w nim zachodzą. Zobacz więcej na temat: Dorota Jaśkiewicz-Łebek gotowanie reportaż zdrowe odżywianie
Jak smakowała kuchnia międzywojnia? Książka Agnieszki Jeż "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano" to wehikuł czasu. - Poza przepisami na ówczesne dania możemy tam znaleźć wiele porad z przedwojennych czasopism - mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka Trójka
Dlaczego kobietom jest zawsze zimno? Takie pytanie zadał nasz słuchacz dodając, że jego żonie jest zimno nawet wtedy, gdy jemu jest... gorąco. Z odpowiedzią spieszy dziennikarz naukowy dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: ciasto drożdżowe Marcin Łukawski NAUKA Tomasz Rożek Trójka
Dlaczego ciasto rośnie? - Jest kilka sposobów na to, żeby ciasto rosło: biologiczny, chemiczny i czysto fizyczny - tłumaczył dziennikarz naukowy Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Tomasz Rożek Marcin Łukawski Trójka ciasto drożdżowe NAUKA
Młode warzywa, czyli przepisy na grupę towarzyską Młode warzywa to eksplozja witamin i smaku. Dlatego wystarczy kilka prostych sztuczek, żeby przygotować z nich smakowite dania. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka
Dlaczego warto jeść młode warzywa? Zachęcamy do kupowania, przyrządzania i jedzenia młodych warzyw. Dlaczego właśnie teraz? Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka warzywa
Keczup truskawkowy i inne przetwory Od lipca warto pomyśleć o jesiennych przetworach. - Owoce, z których robimy konfitury i dżemy, też można przyrządzić wytrawnie - zapewnia Marta Dymek, specjalistka od kuchni wegetariańskiej, autorka książki i bloga Jadłonomia. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia wegetariańska przetwory Trójka warzywa
Jagody w kuchni: crumble, racuchy i inne pyszności Sezon na jagody właśnie się rozpoczyna, dlatego podpowiadamy, jak w prosty sposób zrobić z nich smakowite przekąski. Zobacz więcej na temat: gotowanie jagody Katarzyna Pruchnicka Trójka
Czosnek niedźwiedzi w kuchni. Proste pomysły - Można traktować go identycznie jak czosnek tradycyjny, czyli do uzupełnienia smaku. Ale czosnek niedźwiedzi może być też wiodącym produktem przy przygotowaniu jedzenia - radzi szef kuchni Rafał Hreczaniuk. Zobacz więcej na temat: hobby Katarzyna Pruchnicka Trójka warzywa
Oliwa z oliwek - jak wybrać tę najlepszą? Idealnie pasuje do sałat, cudownie smakuje z mozzarellą, ale też twarogiem czy po prostu kromką świeżego pieczywa lub… szynką. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka
Książki kucharskie najlepsze są latem Co warto czytać w kuchni? W "Drodze przez mąkę" był przegląd książek z przepisami dobrymi, ale i tymi mało strawnymi. Zobacz więcej na temat: KSIĄŻKA kuchnia francuska Łukasz Modelski