Zimowe warzywa i owoce Królik, miłośnik warzyw o każdej porze roku, dowiaduje się jak ma upiec wegańskie ciasto, najlepiej tak, aby dało się je później zjeść. Zobacz więcej na temat: dzieci kuchnia wegetariańska
Nie warto ulegać żywnościowym modom Na rynku wybór żywności jest ogromny, ale co jakiś czas pojawiają się mody na niektóre zagraniczne produkty, które są reklamowane jako lepsze, smaczniejsze czy bardziej wartościowe. Zobacz więcej na temat: owoce Aleksandra Tycner rolnictwo żywność
Coraz więcej warzyw uprawianych pod osłonami W Polsce rosnie produkcja warzyw pod osłonami. W tym roku ciepłe lato sprawiło, że ich ceny były niewysokie. Dlaczego,teraz wzrośly, wyjaśnia Aleksandra Tycner w radiowej Jedynce. Zobacz więcej na temat: rolnictwo
"Łowcy smaków". Jak miejska dziewczyna odkryła sezonowość - Dziś nie widzimy zmieniających się pór roku - mówi Ina Rybarczyk, blogerka, autorka książek kulinarnych. - Do napisania książki "Łowcy smaków. Cztery pory roku" skłonił mnie fakt zamieszkania na wsi - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kulinaria kuchnia wegetariańska Kultowe książki kucharskie
Osiem roślin, które mają więcej witaminy C niż cytryna Może się wydawać, że najwięcej witaminy C mają w swoim składzie cytrusy. Nic bardziej mylnego. Przedstawiamy 8 wspaniałych produktów, które mają jej więcej niż kilka cytryn razem wziętych. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA witaminy owoce zdrowe odżywianie
Wartości odżywcze owoców i warzyw Zagadki naszym słuchaczom zadała Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski owoce zdrowie NAUKA
Nadpodaż owoców i nieopłacalna produkcja. Rynek wymaga zmian Ogromne ilości owoców, które obrodziły w polskich sadach, stały się prawdziwym problemem dla producentów. Zwłaszcza jabłek nikt nie chce kupować, a jeśli, to po bardzo niskich cenach. Czasami tak niskich, że sadownicy czują sie upokorzeni. Niezależnie jednak od tego, że klęski urodzaju będą się zdarzać, musi nastąpić zmiana organizacji rynku - uważa Paweł Kraciński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zobacz więcej na temat: owoce Aleksandra Tycner
Dieta wegetariańska. Jak wpływa na naszą planetę? - Dieta, która w dużej części składa się z mięsa ponad dwukrotnie bardziej, niż dieta wegańska wpływa na emisję gazów cieplarnianych - tłumaczył Marcin Tishner, koordynator kampanii "Zmieniaj dietę, nie klimat". Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan STYL ŻYCIA dieta zdrowe odżywianie zdrowie i dieta
Słabe zbiory cebuli. Jesteśmy skazani na import? Upalna pogoda sprzyjała w tym roku uprawom w sadach, czego efektem jest nadurodzaj jabłek. Jednak towarzyszący upałom brak deszczu fatalnie odbił się na zbiorach i cenach warzyw, szczególnie jeżeli chodzi o cebulę - mówi Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zobacz więcej na temat: owoce
Owoce miękkie twardym atutem eksportowym Bank BGŻ BNP Paribas przygotował doroczny raport dotyczący rolnictwa, a zwłaszcza jego rozwoju do 2023 roku. Zobacz więcej na temat: żywność owoce rynek Aleksandra Tycner
Odwrót od mięsa wyzwaniem dla rynku i producentów Z jednej strony ludzie chcą się bardziej zdrowo odżywiać i jedzą coraz więcej warzyw i owoców, z drugiej - coraz popularniejsze staje się niejedzenie czy ograniczanie jedzenia mięsa. Rośnie więc podaż i oferta produktów wegańskich i wegetariańskich. Zobacz więcej na temat: jedzenie żywność rynek
Jak przekonać najmłodszych do owoców i warzyw? Trwa kampania Krajowa Unia Producentów Soków prowadzi wśród uczniów szkół podstawowych cykliczne kampanie popularyzujące jedzenie warzyw i owoców oraz picie soków. Wpisują się one w program kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Zobacz więcej na temat: owoce Aleksandra Tycner
Czy rukola z winem mogą zwiększyć odporność na chłostę? Tak w swych medycznych zapiskach twierdził rzymski urzędnik i żołnierz Kwintus Gargiliusz Marcjalis. W Dwójce dyskutowaliśmy o jego książce "Lekarstwa z warzyw i owoców". Zobacz więcej na temat: owoce lekarz KULTURA starożytność Łukasz Modelski
Antyczne lekarstwa z warzyw i owoców Gościem audycji będzie Inga Grześczak z Instytutu Filologii Klasycznej UW, z którą porozmawiamy o książce Kwintusa Gargiliusza Marcjalisa "Lekarstwa z warzyw i owoców". Zobacz więcej na temat: owoce lekarz
Sfermentowane, czyli zdrowe Wybór warzyw mamy dziś na rynku ogromny, a konsumenci lubią sięgać po nowe, nieznane produkty. To powoduje, że wiele swojskich jest nieco zapomnianych, jak kiszona kapusta czy kwaszone ogórki. Zobacz więcej na temat: rolnictwo owoce żywność Aleksandra Tycner
Zdrowotne właściwości owoców i warzyw Zagadki naszym słuchaczom zadawała Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny. Zobacz więcej na temat: owoce Artur Wolski NAUKA
Zła wiadomość dla wegetarian i miłośników rosołów O ile w tym roku miłośnicy przetworów owocowych – kompotów, powideł, nie mogą narzekać – wspiera ich wielki urodzaj i niskie ceny, to wegetarianie – mają już zdecydowanie gorzej. Zobacz więcej na temat: rolnictwo ceny żywności Aleksandra Tycner
Letnie upały rozgrzały ceny warzyw Niekorzystne warunki pogodowe wpłynęły na uprawę warzyw. Te spod osłon ucierpiały z powodu upałów, natomiast uprawy polowe, szczególnie warzywa kapustne, odczuły niedobór wody. Widać to po wyższych cenach niż w latach ubiegłych. Zobacz więcej na temat: ceny żywności jedzenie rynek