- Jagody goji, grzyby shiitake, acai, spirulina, chia są bardzo dobrze wypromowane, ale to wcale nie znaczy, że nie są zdrowe. Naleąy jednak pamiętać, że mamy swoje polskie warzywa, owoce i produkty, które są bogate w te same związki - przekonuje Ewelina Hallmann z SGGW i tłumaczy, dlaczego egzotyczne produkty w Polsce tracą swoją wartość.
Sezonowe warzywa. "Nadchodzi czas pietruszki"
Joanna Żuchlińska z BioBazaru opowiada o trendach, które zdominowały nawyki żywieniowe Polaków i o tym, co klienci BioBazaru kupują nachetnie. - Osoby, które decudują się na kupno żywności ekologicznej, najczęściej szukają produktów nieprzetworzonych i polskich. Zamiast nasion chia kupują natkę pietruszki - wyjaśnia gość Czwórki i podpowiada, dlaczego warto jeść jarzębinę, berberys, czarny bez i aronię i czym w diecie zastąpić nasiona chia.
W audycji mówimy też o polskich kiszonkach i sprawdzamy, które polskie tłuszcze zasługują na uznanie.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał przygotowała: Justyna Tylczyńska
Goście: dr hab. Ewelina Hallmann (SGGW), Joanna Żuchlińska (BioBazar)
Data emisji: 31.03.2017
Godzina emisji: 15.08
kul