Sławomir Fabicki: film "Lęk" opowiada o miłości i wolności wyboru - Bardzo lubię opowiadać o człowieku, dla mnie człowiek jest zawsze w kinie najważniejszy: jego emocje, jego relacje z drugim człowiekiem, jego relacje ze światem, to co przeżywa, czuje, jak się zmienia. "Lęk" to film, który opowiada o trudnej, skomplikowanej relacji dwóch bardzo kochających się sióstr, odbywających podróż samochodem z Polski przez Niemcy do Szwajcarii - mówił w Dwójce reżyser Sławomir Fabicki. Zobacz więcej na temat: Paweł Siwek film polski kino reżyser Sławomir Fabicki Magdalena Cielecka
WP #356. Joni Mitchell oraz Carla Bley i Paul Haines W każdą niedzielę słuchamy - razem z Państwem - najważniejszych płyt. Z namaszczeniem i pietyzmem - od początku do końca, strona A, strona B. A dopiero potem bonusy, konteksty, porównania, komentarze zaproszonych gości. Klasyka, jazz, rock, awangarda, elektronika. Zapraszają Tomasz Szachowski, Krzysztof Dziuba i Przemek Psikuta. Zobacz więcej na temat:
Christoph Eschenbach: dyrygent to primus inter pares - Dyrygent przynosi ze sobą jakieś ujęcie interpretacyjne. Zna dzieło w każdym najdrobniejszym szczególe i swoją wizją, swoim odczytaniem dzieli się z orkiestrą za pomocą słów i przede wszystkim gestów - tak o roli dyrygenta mówił w Dwójce maestro Christoph Eschenbach. Zobacz więcej na temat: dyrygent muzyka klasyczna Cafe Muza Christoph Eschenbach Jakub Kukla Ludwig van Beethoven Krzysztof Penderecki
Pan i pani Clark. Młodzi, piękni, bogaci i nieszczęśliwi Ossi i Celia Clark pozują w swym modnym mieszkaniu w Natting Hill. Są świeżo po ślubie, spodziewają się dziecka, ale nie jest to przedstawienie małżeńskiej idylli. Zobacz więcej na temat: malarstwo sztuka współczesna dzieła sztuki Grażyna Bastek Michał Montowski
Reinoud van Mechelen i inni Magazyn fonograficzny Jacka Hawryluka. Światowe przeboje oraz płytowe białe kruki w recenzjach m.in. Kacpra Miklaszewskiego, Pawła Bagnowskiego i Marcina Gmysa. Wywiady z międzynarodowymi gwiazdami oraz polskimi debiutantami. Dla melomanów: pozycja obowiązkowa. Zobacz więcej na temat:
Niedzielnik Muzyczny 5 listopada godz. 13:00 Autorska audycja Piotra Matwiejczuka. Audycja poświęcona mistrzowskim interpretacjom muzyki klasycznej. Zobacz więcej na temat: Niedzielnik Muzyczny
Muzyka "Chłopów". Dwie ekranizacje, dwie ścieżki dźwiękowe W "Muzyce w kadrze" - jedno dzieło, dwie ekranizacje, dwie ścieżki muzyczne. Chodzi oczywiście o "Chłopów" Władysława Reymonta. W audycji zabrzmiała muzyka Adama Sławińskiego z wersji sprzed 50 lat w reżyserii Jana Rybkowskiego, a także ta Łukasza Rostkowskiego z ekranizacji najnowszej, która od jakiegoś już czasu święci triumfy w polskich kinach. Zobacz więcej na temat: chłopi muzyka filmowa Mariusz Gradowski
Kuchnia Jerozolimy - miasta wielu kultur Gościem niedzielnej audycji Łukasza Modelskiego był Bartek Kieżun, z którym autor rozmawiał o książce "Jerozolima do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: Jerozolima Bliski Wschód kulinaria tradycja potrawy Łukasz Modelski
"Zsunęła się z krzesła. Ciennik" W cyklu "To się czyta" tym razem prezentowaliśmy lekturę powieści Krzysztofa Bieleckiego - "Zsunęła się z krzesła. Ciennik". Książka ukazała się nakładem Państwowego Instytutu Wydawniczego, a na naszej antenie jej fragmenty czytał Mariusz Bonaszewski. Zobacz więcej na temat: literatura książki Mariusz Bonaszewski
John Cheever i Dashiel Hammet, czyli proza amerykańska W tym wydaniu "Czytelni" zagościli dwaj autorzy ze Stanów Zjednoczonych - John Cheever i jego "Wizja świata. Opowiadania wybrane" (tł. Krzysztof Majer) oraz Dashiel Hammet i "Sokół maltański" w nowym tłumaczeniu Tomasza S. Gałązki. O książkach rozmawiali Iwona Rusek i Piotr Kofta. Zobacz więcej na temat: literatura książki proza kryminał opowiadanie Stany Zjednoczone Małgorzata Szymankiewicz
Średniowieczna kuchnia dworska - wyrazista i zaskakująca Ostre przyprawy, mieszanie smaków, mocne przetwarzanie składników, a przede wszystkim rozmaite próby urozmaicania potraw postnych. Tak w skrócie można byłoby opisać średniowieczną kuchnię dworską. Zobacz więcej na temat: kulinaria średniowiecze gotowanie historia Polski Łukasz Modelski