Biznes zyskuje kobiecą twarz Coraz więcej kobiet zajmuje wysokie stanowiska w biznesie. Prognozy sprzyjają płci pięknej - być może za dwadzieścia lat businesswomen będą w większości w stosunku do mężczyzn. Zobacz więcej na temat: biznes psychologia Trójka
Czy biznes właśnie staje się kobietą? Czy jesteśmy świadkami zmiany definicji sukcesu? Wielu twierdzi, że tak. Teraz sukces będzie kobietą. Zobacz więcej na temat: biznes psychologia
Kolorowy świat architekta Na czym polega praca architekta? Co to jest projekt? I jak powstaje dom? Na te pytania szukaliśmy odpowiedzi w "Zagadkowej niedzieli". Zobacz więcej na temat: dzieci Trójka
Jagoda, która pije tłuszcz... Bakłażan to tak naprawdę owoc, a właściwie jagoda. I to taka, która zawsze "wypija" z patelni cały tłuszcz. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Trójka warzywa
Jak nie zaprzepaścić talentu? Zwykliśmy mawiać, że prawdziwy talent zawsze się obroni. Jednak inne porzekadło głosi, że talentowi trzeba pomagać. Jaka jest prawda? Zobacz więcej na temat: psychologia Trójka
Jak wydobyć smak jesiennych warzyw? Papryka, cukinia, dynia i bakłażan to warzywa, których jest teraz pod dostatkiem. Jak je przyrządzić, by cieszyć się pełnią ich smaku? Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Trójka
Sycące chili con carne. W sam raz na chłodne dni Chili con carne - z hiszpańskiego chili z mięsem - to bardzo popularna meksykańska potrawa jednogarnkowa. Prosta, szybka i pyszna! Zobacz więcej na temat: kuchnia meksykańska Trójka
Kiszonki, czyli samo zdrowie na jesienne i zimowe dni Kiszenie to nie tylko jeden z najbardziej popularnych sposobów na konserwowanie warzyw na zimę, ale także porcja witamin i naturalny probiotyk, czyli samo zdrowie dla naszego układu pokarmowego. Zobacz więcej na temat: gotowanie kiszenie kapusty kiszenie ogórków Trójka warzywa
Czy rośliny potrzebują ciepłych ubrań na zimę? Przyszła jesień i przyroda układa się do snu. Co w tym czasie dzieje się w ogrodzie i jak zachowują się zwierzęta? Zobacz więcej na temat: dzieci NAUKA Trójka
Jesienna, gruszkowa poezja smaku... Na straganach możemy znaleźć różne odmiany gruszek, choćby najpopularniejsze - żółte i pękate klapsy albo zielone i smukłe konferencje. Kupujemy je zazwyczaj twarde, a po kilku dniach w domu stają się bardzo soczyste i miękkie. Zobacz więcej na temat: gotowanie Trójka
Przygotowania do zimowego snu W najbliższej "Zagadkowej niedzieli" wybierzemy się na spacer po ogrodzie. Zobacz więcej na temat:
Makaron z dynią piżmową, szpinakiem i fetą Płaty lasagne, czosnek, szpinak i dynia... Ciekawym pomysłem na połączenie tych składników jest przepis, który Katarzyna Pruchnicka znalazła w ostatniej książce Jamiego Oliviera. Zobacz więcej na temat: gotowanie Trójka
Kłamstwo kłamstwu nierówne Do czego nam jest potrzebne kłamstwo? Czy istnieje człowiek, który nigdy nie skłamał? A może wszelkie reguły życia społecznego runęłyby, gdybyśmy nagle zaczęli mówić tylko prawdę? Na te pytania odpowiadamy w audycji "Prawdę mówiąc". Zobacz więcej na temat: psychologia Trójka
Do czego jest nam potrzebne kłamstwo? Ponoć kłamiemy nawet kilkanaście razy w tygodniu. Niektórzy nie potrafią przeżyć bez kłamstwa nawet jednego dnia, a w rozmowie z nieznajomym mijają się z prawdą nawet kilka razy w ciągu dziesięciominutowej pogawędki. Zobacz więcej na temat: psychologia
Zupa-krem selerowo-dyniowo-imbirowa Chcemy w pełni wykorzystać jesienny czas, w którym to zdecydowanie króluje dynia. Polecamy więc, jak mówi nasz dzisiejszy gość - Piotr Grajewski z restauracji Blue Cactus - "banalną w wykonaniu" rozgrzewającą i aromatyczną zupę. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kulinaria Trójka
Przepisy dziennikarzy Trójki na dyniowe smakowitości Tym razem w "A nuż, widelec" skupiamy się na dyni. Po pierwsze dlatego, że teraz jest najlepsza i najtańsza. Po drugie, obfitość dyń na straganach może świadczyć o tym, że Polacy je pokochali. Katarzyna Pruchnicka i Paweł Drozd dzielą swoimi sprawdzonymi przepisami na potrawy z dyni. Przysmaki testuje Michał Margański. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Michał Margański Paweł Drozd przepisy kulinarne Trójka
"Ogródek w przedszkolu" - dzieci hodują warzywa - Ważne, żeby dzieci wiedziały, że marchewki nie są ze sklepu, tylko z ziemi. Chcę by poznały cały proces powstawania rośliny - od kiełkującego nasiona, po wyrastające z niego warzywo - mówi Jaśmina Wójcik, autorka pomysłu zakładania ogródków w przedszkolach. Zobacz więcej na temat: dzieci kuchnia polska przedszkole Trójka
Czas na rydze! - Rydz to grzyb ściśle związany z naszą częścią Europy. Jest niewiarygodny z powodu swojej barwy. Gdy się przetnie świeżego rydza, jest on nie tyle pomarańczowym, co ognisty - mówi Jacek Szklarek, prezes Slowfood Polska. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Trójka