Dynia marynowana w oliwie Sezon na dynie w pełni. Tym razem w naszych przepisach - jako alternatywa dla zupy dyniowej, dyni duszonej czy pieczonej - dynia niemal surowa, jedynie krótko marynowana w oliwie z dodatkami. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kulinaria Trójka
Przemoc w szkole Jakie są źródła przemocy wśród najmłodszych? Jak zauważyć, że dziecko padło ofiarą agresji rówieśników i jak mu pomóc? Odpowiedzi na te pytania szukamy w audycji "Prawdę mówiąc". Zobacz więcej na temat: dzieci psychologia Trójka
Przemoc w szkole Odkąd istnieje szkoła, istnieją: "klasowy błazen", "kujon", "ofiara" - uczniowie nieakceptowani przez grupę rówieśniczą. Doświadczają na co dzień upokorzeń, z którymi niejeden dorosły nie byłby w stanie sobie poradzić. Zobacz więcej na temat: psychologia szkoła Trójka
Lubisz makrelę? Makrela to ryba, którą większość osób jada jedynie w wersji wędzonej. Może już czas na zmiany? Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Trójka żywność
Dawno dawno temu była sobie brukselka… Polacy podchodzą do brukselki raczej klasycznie i dość ostrożnie - najczęściej gotują ją i podają z bułką tarką. Tymczasem jest to warzywo, z którym warto przeprowadzać kuchenne eksperymenty. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Trójka żywność
Kto wyjada grzyby i kasztany? W "Zagadkowej niedzieli" mówiliśmy m.in. o tym, kto wyjada kasztany i jak zostać wybitnym wynalazcą. Zobacz więcej na temat: dzieci KSIĄŻKA NAUKA Trójka
Przepyszna kolorowa tarta z burakami Tym razem mamy dla Państwa kilka propozycji na wykorzystanie buraka - warzywa niezwykle inspirującego! Zobacz więcej na temat: buraczki tarta Trójka
Sok bazyliowy i winko pietruszkowe, czyli przepisy ze straganu Na straganie w dzień targowy… można poznać bardzo oryginalne przepisy kulinarne, o czym przekonała się Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Trójka
Lepsze jest wrogiem dobrego To niezwykle mądre porzekadło było mottem audycji "Prawdę mówiąc", a powtarzać powinien je sobie każdy perfekcjonista... Zobacz więcej na temat: psychologia Trójka
Aromatyczna zupa-krem z dyni z orzechami i rydzami Nadszedł sezon na dynie. Choć to dopiero jego początek, przepis, który dziś podajemy warto wypróbować w najbliższym czasie - za względu na cenne w tym okresie dodatki - świeże, młode orzechy i rydze, na które sezon już się kończy... Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Trójka żywność
Żeleźniak, bojken, grafsztynek - pamiętajmy o zapomnianych jabłkach Pogoda zaczyna być taka, że już nie woda i lemoniada, a gorąca herbata staje się bardzo pożądana. No a do herbaty miło jest mieć coś słodkiego. Zobacz więcej na temat: jabłecznik przepisy kulinarne Trójka
Trudne słowa, kino i dzikie zwierzęta W niedzielny poranek jak zwykle obudziliśmy się w doskonałych humorach. Na początku rozgrzaliśmy język, gimnastykując go najtrudniejszymi wyrazami świata. Zobacz więcej na temat: dzieci Trójka
Ciąg dalszy pomidorowej poezji Właśnie teraz pomidory są najlepsze i trzeba się ich smakiem nasycić, żeby wytrzymać całą zimę. Pomidory zimowe nie mają za wiele wspólnego z prawdziwym smakiem tych warzyw i ich wartości odżywcze również nie są najlepsze. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia wegetariańska Trójka
Strach: destrukcyjny czy motywujący? Północ - godzina duchów. Jak nigdy, o tej porze uprawniona jest odrobina strachu. Jak nigdy w ciszy nocy wszystkie pochowane w dzień strzygi, upiory i skrywane w natłoku zadań dnia lęki, wychodzą na jaw. Przez najbliższe dwie godziny zmierzymy się ze strachem i lękiem właśnie. Zobacz więcej na temat: psychologia
Pomidorowe szaleństwo Pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. W cyklu "A nuż, widelec" mówiliśmy o tym, co warto z niego przyrządzić. Zobacz więcej na temat: gotowanie przepisy kulinarne warzywa żywność
Świetny przepis na zdrową i smaczną sałatę! W gotowaniu najważniejszy jest produkt. I to na nim będziemy się skupiać w cyklu "A nuż, widelec". Ważne, żeby był dobrej jakości, świeży i z zaufanego źródła. Zobacz więcej na temat: gotowanie przepisy kulinarne Trójka
Nadchodzi moda na bento Kolorowo, różnorodnie i smakowicie - tak jest skomponowane typowe bento, czyli coraz bardziej popularny na świecie rodzaj drugiego śniadania czy lunchu, który zabiera się na wynos do pracy czy szkoły. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia japońska Trójka
Jak przygotować dziecku atrakcyjne drugie śniadanie? - Stereotyp kanapkowy powoli odchodzi w niepamięć. Bo kreatywność rodziców jest dziś właściwie nieograniczona - mówił w szef kuchni Paweł Trzaska. Zobacz więcej na temat: gotowanie Trójka