Gotowanie według Darii Ładochy Z autorką książki "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" porozmawiamy w piątek po godz. 9.00. Zobacz więcej na temat: Babcia radzi Czwórka gotowanie kulinaria moda modelki
Nie marnuj jedzenia! "Rób pizzę" - Na co dzień nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale jeśli przestaniemy marnować jedzenie to możemy zaoszczędzić w skali roku nawet do 2 tysięcy złotych. A co robić z resztkami? Najlepiej pizzę - przekonuje Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia kulinaria Marta Hoppe żywność
Kultury bakterii. "Specjaliści od dobrej roboty" Najpierw przetrzymywane są w stanie hibernacji, po dodaniu do mleka zaczynają żyć i stają się mikroskopijnymi obrońcami organizmu. Czym tak naprawdę są żywe kultury bakterii? Zobacz więcej na temat: Czwórka Maciej Oswald NAUKA Patryk Kuniszewicz zdrowie
Specjalna aplikacja - Asystent Zdrowego Żywienia Jak zapewniają twórcy Asystenta Zdrowego Żywienia, narzędzie to ułatwi zdrowsze odżywianie. Zobacz więcej na temat: zdrowie żywność
Jedzenie naturalnie zdrowe. Proste przepisy Lekko sfermentowany brązowy ryż albo podkiełkowana kasza gryczana - oto propozycje dietetyczki Bożeny Żak-Cyran. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń STYL ŻYCIA Trójka zdrowie zdrowie i dieta
Lekka nadwaga nie taka zła, jak ją malują? Zespół dr Katherine Flegal przeanalizował niemal sto badań przeprowadzonych z udziałem blisko 3 mln ludzi. - Okazało się, że wśród osób z lekką nadwagą śmiertelność była niższa, niż się spodziewaliśmy - powiedziała ekspert. Zobacz więcej na temat: zdrowie
Dlaczego kwasy omega są nam potrzebne? Wiele słyszymy na temat tego, że kwasy omega-3 i omega-6 są ważnymi składnikami naszej diety i powinniśmy dbać o realizowanie ich dziennego zapotrzebowania. Sprawa jest na tyle poważna, że tłuszcze te są budulcem kory mózgowej, a spożywanie ich codziennie w odpowiedniej ilości pomaga uchronić się przez nowotworami, chorobami serca, utratą wzroku, a nawet chorobą Alzheimera. Niestety, organizm sam ich nie produkuje i musimy mu je dostarczać. Zobacz więcej na temat: jedzenie ryby STYL ŻYCIA tłuszcz zdrowie zdrowie i dieta
Uderz dietą w jesienne przeziębienie - Układ immunologiczny jest jak dyrygent. Czasem jednak nie ma kim dyrygować, bo cała orkiestra uciekła - mówi o przyczynach powakacyjnych przeziębień Bożena Schleicher, specjalistka ds. nauki o żywieniu. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Trójka
Jedz dobrze i świadomie. Jak układać dietę? Na dietę przechodzimy najczęściej, żeby schudnąć lub poprawić kondycję. Według statystyk każdego roku co trzeci Polak jest na diecie, natomiast rynek spożywczy elastycznie, dopasowuje się do naszych potrzeb, podsuwając coraz to nowe rozwiązania. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Piotr Firan psychologia zdrowie
Dieta pudełkowa – hit czy kit? Dieta pudełkowa pojawiła się w 2006 roku i szybko zyskała zainteresowanie. Obecnie stosuje ją wiele celebrytów, podkreślając zalety i wygodę spożywania żywności z pudełeczek. Specjaliści są jednak sceptyczni, ich zdaniem dieta ta rozpieszcza osoby, które z niej korzystają i nie wyrabia odpowiednich nawyków żywieniowych. Zobacz więcej na temat: jedzenie STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta
Ekspert: polska młodzież je mało warzyw i owoców - Średnie spożycie warzyw i owoców wśród polskich nastolatków jest niższe niż w krajach wysoko rozwiniętych i zmniejsza się wraz ze wzrostem wieku - powiedział dr Piotr Jankowski z Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Zobacz więcej na temat: dzieci zdrowie
Czy pieczywo mrożone jest zdrowe? Chleb to jeden z podstawowych składników naszej diety. W Polsce istnieje tradycja wypiekania chleba na zakwasie z pełnoziarnistej mąki. Zobacz więcej na temat: jedzenie Paulina Kozion Robert Kantereit Trójka żywność
Dlaczego tak bardzo lubimy słodycze? Umiłowanie słodyczy wynika z naszej przeszłości ewolucyjnej. - Kiedyś mało było źródeł cukru, a jednocześnie przecież cukier jest najłatwiej przyswajaną formą energii - tłumaczy dziennikarz naukowy Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Krystian Hanke NAUKA STYL ŻYCIA Tomasz Rożek Trójka
Obierać owoce i warzywa, czy nie? - Dla owoca skórka stanowi ochronę. Z naszego punktu widzenia - składa się z większej ilości warstwy lipidowej niż miąższ w środku - tłumaczyła Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Maciej Oswald zdrowie
Smaczne, zdrowe i... sezonowe! W audycji porozmawiamy o jagodowych owocach kojarzących się z przełomem lata i jesieni, czyli jagodach, borówkach, jeżynach i żurawinie. Zobacz więcej na temat: owoce
Kuchnia dla serca. "Czerpiemy zdrowie z liści" - Nauczyliśmy się tego od Kreteńczyków, u których zalecenie dietetyków "jedz dużo zielonych liści" nabiera zupełnie nowego sensu, za sprawą horty - opowiadają autorzy książki "Kuchnia dla serca. Zdrowie z roślin". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Ula Kaczyńska warzywa zdrowie
Eksperci: uważać na gluten, ale go nie eliminować Większość ludzi nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale rosnąca zawartość glutenu w żywności przetworzonej może mieć szkodliwe następstwa, więc warto na niego uważać - wskazali uczestnicy międzynarodowej konferencji "Your diet, your health" w Warszawie. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie żywność
Jak sprawić, by słodycze nie były grzechem? W tej roli świetnie sprawdzi się na przykład miód, stewia, ksylitol czy też po prostu… suszone owoce. Zobacz więcej na temat: zdrowie