Elotes. Przyrządzamy kukurydzę po meksykańsku Elotes gotowane bądź grillowane słodkie kolby kukurydzy, które podaje się z odrobiną masła, oblepione warstwą majonezu, wiórków sera, płatków chili i soku z limonki. To tradycyjne meksykańskie danie jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik Meksyk
"Dzikie ziemniaki". Zrób sobie w domu patatas bravas Polacy kochają ziemniaki, Hiszpanie również. My mamy "ziemniaki w mundurkach", w Hiszpanii ziemniaki są "dzikie" i "ostre". Jak przygotować patatas bravas? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia hiszpańska kuchnia jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik kulinaria
Sposób na resztki z lodówki - łącz, wymyślaj, kreuj Gotowanie zabiera nam dużo czasu, dlatego często z niego rezygnujemy i sięgamy po "gotowce". Beata i Igor Grątkowscy podpowiadają jak gotować w domu szybko, smacznie, bez resztek i marnowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie lunch STYL ŻYCIA
Reuben sandwich. Jak przygotować taką kanapkę w domu? Reuben sandwich to pyszna kanapka, w której trzy rzeczy pozostają niezmienne: wołowina, kapusta kiszona oraz ser żółty. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Japadog - nietypowa wersja klasycznego hot doga Japadog to kanadyjsko-japońska wariacja na temat hot doga. W jaki sposób przygotować go samodzielnie we własnej kuchni? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria dieta zdrowie Mateusz Kulik
"Chrupiący pan" - jak przygotować pyszną kanapkę? Croque Monsieur, czyli chrupiący pan, to - w opinii wielu - najlepsza kanapka świata. Podpowiadamy, jak przygotować ją samodzielnie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Marta Zinkiewicz Mateusz Kulik
Typowe angielskie śniadanie - jak poczuć się po królewsku Jajka sadzone, chrupiący boczek, a do tego pomidory, pieczarki i placki ziemniaczane - jak skomponować tradycyjne english breakfast? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria dieta zdrowie
Dania, które odchodzą w zapomnienie Drobne ptactwo, wielość gatunków ryb, podroby, zimne mięsa, różne typy rosołów i barszczy. W sentymentalną podróż do świata dań, które odchodzą w przeszłość, wybieraliśmy się w "Drodze przez mąkę" razem z restauratorem Zbigniewem Kmieciem. Zobacz więcej na temat: kulinaria Dwójka Łukasz Modelski
Jakie zupy lubimy najbardziej? Rozmowy kulinarne w Polskim Radiu Dzieciom Czy zastanawialiście się kiedyś nad historią pierwszej polskiej zupy? A jakie zupy Polacy zjadają najczęściej? Wolimy zupy gotowane na bazie mięsa czy wywary warzywne? A jaka zupa najlepiej smakuje w upalne dni? To właśnie o zupach rozmawiamy w audycji Popołudnik na antenie Polskiego Radia Dzieciom. Zobacz więcej na temat: radio dla dzieci radio dla rodziców zupy
Wakacje - czas zdrowego odżywiania Latem stragany i półki w sklepach pełne są świeżych warzyw i owoców. Warto wykorzystać ten moment i zadbać o nasze zdrowie i dobre samopoczucie włączając do diety odpowiednie produkty i potrawy. Posłuchajcie, jak to zrobić! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Paweł Bravo i jego kulinarne felietony o polityce i sztuce Pieśni miłosne na temat kapusty, sonety o jabłkach, zachwyty nad burakiem stanowią esencję książki "Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli". Jej autor, Paweł Bravo, był gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: książki kulinaria jedzenie Dwójka felieton literatura
Nie tylko makarony. Smaki Włoch w polskiej kuchni - Włoskie dania przyrządzać można zarówno w sposób bardzo prosty, jak i niezwykle skomplikowany. To prawdziwe czarowanie smakiem w kuchni - mówiła Christina Catese, autorka książki "Italia. Amore mio". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze kuchnia polska kulinaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Mango sticky rice - jak przyrządzić tajski deser w Polsce? Łatwo go przygotować, ma przyjemną konsystencję i jest pyszny - mango sticky rice. Jak samodzielnie zrobić deser, którego receptura pochodzi prosto z Tajlandii? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik desery Tajlandia
Jak samodzielnie upiec pyszne bajgle? W Polsce bajgle kojarzą się przede wszystkim z Krakowem, ale ten wypiek popularny jest na całym świecie, można je kupić na ulicach Londynu i Nowego Jorku. Jak upiec bajgle w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia Kraków Mateusz Kulik kulinaria
"Zapraszamy do stołu". Kiełbaski z ogniska Dzisiaj wspólnie z przedszkolakami przygotujemy przepyszne kiełbaski, ziemniaki i chleb prosto z ogniska! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Placki ziemniaczane w narodowej wersji. Jak przygotować rösti? Tak jak Szwedzi mają ziemniaki Hasselback, tak Szwajcarzy zajadają się plackami ziemniaczanymi rösti. Do tego stopnia lubią to danie, że uczynili je narodową potrawą. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria ziemniaki Szwajcaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Ciasto z jabłkami cz. 2 Przygotowujemy ciasto z kawałeczkami jabłek i kruszonką. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja