Mango sticky rice - jak przyrządzić tajski deser w Polsce? Łatwo go przygotować, ma przyjemną konsystencję i jest pyszny - mango sticky rice. Jak samodzielnie zrobić deser, którego receptura pochodzi prosto z Tajlandii? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik desery Tajlandia
Jak samodzielnie upiec pyszne bajgle? W Polsce bajgle kojarzą się przede wszystkim z Krakowem, ale ten wypiek popularny jest na całym świecie, można je kupić na ulicach Londynu i Nowego Jorku. Jak upiec bajgle w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia Kraków Mateusz Kulik kulinaria
"Zapraszamy do stołu". Kiełbaski z ogniska Dzisiaj wspólnie z przedszkolakami przygotujemy przepyszne kiełbaski, ziemniaki i chleb prosto z ogniska! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Placki ziemniaczane w narodowej wersji. Jak przygotować rösti? Tak jak Szwedzi mają ziemniaki Hasselback, tak Szwajcarzy zajadają się plackami ziemniaczanymi rösti. Do tego stopnia lubią to danie, że uczynili je narodową potrawą. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria ziemniaki Szwajcaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Ciasto z jabłkami cz. 2 Przygotowujemy ciasto z kawałeczkami jabłek i kruszonką. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
"Zapraszamy do stołu". Ciasto z jabłkami Dziś nauczymy się jak przygotować puszyste ciasto z kawałeczkami jabłek i kruszonką. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Dolmades - smak Grecji w liściach winogron Dolma to potrawa z mięsa i ryżu, charakterystyczna dla kuchni greckiej, ale i azerskiej. Przypomina popularne gołąbki, ale zamiast kapusty używamy liści winogron. To danie pod różnymi nazwami znajdziemy niemal w całym regionie Morza Śródziemnego. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Baranovski z "Nie mamy nic". Tak powstawał ten klip - Miała to być zwykła, ciepła, przyjemna historia, taka bez scenariusza, za to z wakacyjnym vibe'em i fajnym klimatem - mówią Wojtek Skrzypczyński i Michał Sierakowski, twórcy klipu do utworu "Nie mamy nic" Baranovskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria muzyka rozrywkowa Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski Oliwia Krettek
"Zapraszamy do stołu". Miód w naszej kuchni Jest pyszny, a jedzony w odpowiedniej ilości, także zdrowy. Jak wykorzystać miód w kuchni? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Pasta i basta. Historia Włoch w dziesięciu daniach - Do połowy XIX wieku we włoskich książkach kucharskich praktycznie nie było przepisów na makaron. Od dwóch wieków mówimy więc o prawdziwej rewolucji na włoskim talerzu - przekonuje Luca Cesari, autor książki "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary". Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia włoska jedzenie STYL ŻYCIA kulinaria Jakub Jamrozek
Churrasco. Jak grilluje się w Brazylii? Początkowo słowo "churrasco" określało sposób pieczenia mięsa na rożnie nad ogniem. Dziś jest to termin, który zawiera wszystkie tajemnice grilla po brazylijsku. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Churrasco. Jak przygotować mięso z grilla po brazylijsku? Churrasco był to początkowo sposób pieczenia mięsa na rożnie nad ogniem. Ten sposób podawania potraw pochodzi z południa Brazylii. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
"Zapraszamy do stołu". Miód Słodki, pyszny, ale i zdrowy, ma niemal magiczne właściwości. Może być spadziowy, lipowy, kasztanowy.. Jego rodzajów jest mnóstwo. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Chili con carne. Sycący garnek prosto z Meksyku Chili con carne można porównać do polskiego bigosu - to danie robi się w każdym meksykańskim domu i w każdym smakuje trochę inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia jedzenie Meksyk Hiszpania STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Chimichanga - jak przygotować ją samodzielnie w domu? Chimichanga - ulubione danie jednego z superbohaterów: Deadpoola - powstała podobno przez przypadek i jest uwielbiana przez fanów kuchni meksykańskiej. Sprawdzamy, jak przyrządzić ją we własnej kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria jedzenie kuchnia Małgorzata Jakubowska Mateusz Kulik kuchnia meksykańska przepisy kulinarne
"Wolnoć Tomku w swoim domku"? Co wolno, a czego nie wolno robić we własnym domu Palenie papierosów na tarasie, grillowanie na nim, używanie toksycznych środków w mieszkaniu np. podczas lakierowania podłóg – czy to dozwolone? Na pytania w audycji "Cztery pory roku" odpowiedział mecenas Marek Aureliusz Karczmarzyk. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek remont mieszkania prawo straż miejska porady papierosy mieszkanie balkon
"Zapraszamy do stołu". Jak zrobić domowy hummus? Przepisów, jak przyrządzić w domu hummus, jest mnóstwo. Ale jest także miejsce na eksperymenty i szukanie własnej, pysznej receptury! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
(Wy)luzowany kurczak w marynacie. Jak przyrządzić to danie? Co tydzień zapraszamy w kulinarną podróż dookoła świata. Tym razem wylądowaliśmy w Portugalii, by spróbować peri peri. To "luzowany" - czyli pozbawiony kości - kurczak w specjalnej marynacie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zabawa Mateusz Kulik