Turniej kucharzy-artystów – W ubiegłym tygodniu odbył się na zamku Ryn konkurs L'Art de la cuisine Martell. Tegoroczne kulinarne zadanie, które postawiono przed uczestnikami było brzmi niezwykle romantycznie: Kurczak Sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Naleśniki bazyliowe Uwielbiane na całym świecie - naleśniki. Prawdopodobnie to w starożytności po raz pierwszy wylano na rozgrzaną powierzchnię mieszankę mąki, mleka i jajek. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne - naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy, na przykład dzisiaj. Zapraszam do wspólnego przygotowania naleśników bazyliowych. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Jakie pączki można jeść bez wyrzutów sumienia? – Te pączki nie są smażone w głębokim tłuszczu, tylko pieczone. Powstają z mąki orkiszowej, a do tego mają mało cukru – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Tłusty czwartek. Jak przygotować wegańskie pączki? Pączki, faworki, i inne słodkie wypieki to bomba kalorii, cukru, glutenu i czekolady. Jednak coraz popularniejszym trendem jest obchodzenie święta słodkości bez jajek, mleka i smalcu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Dominika Klimek tłusty czwartek pączki
Placki ze zsiadłego mleka Zsiadłe mleko to produkt przez wielu zapomniany, jednak zupełnie niesłusznie, gdyż posiada ono wartości odżywcze, a także jest bogactwem wielu witamin i innych elementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom dzieci
Kim są "Agenci Sero-Siedem"? – Poszukują miejsc, w których dostępne są dobre, polskie sery zagrodowe – tłumaczy Katarzyna Pruchnicka, która spotkała się z inicjatorem tej "tajnej" organizacji. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia
Chlebowa skórka, czyli czysta radość! Doskonale Państwu znany specjalista od serów – Gieno Mientkiewicz – tym razem opowiadał w Trójce o swej fascynacji... chlebem! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka chleb
Rolada z ciasta marchewkowego Marchew to warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy i minerały, a także przeciwutleniacze w niej zawarte. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także wieloma chorobami. Marchew można spotkać w wielu daniach, nawet w ciastach. I właśnie jedno z takich ciast dzisiaj wspólnie przygotujemy. Zapraszam do zrobienia rolady z ciasta marchewkowego. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom ciasto marchewkowe dzieci
Czekoladowe babeczki Dzisiaj, czyli 27 stycznia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Ciasta Czekoladowego. W związku z tym w kuchni Polskiego Radia Dzieciom powstaną przepyszne babeczki czekoladowe. Opowiem sobie także co nieco o historii czekolady oraz przypomnimy sobie w jaki sposób powinniśmy jadać ciastka i ciasta, aby było to zgodne z zasadami savoir vivre, to znaczy z zachowaniem dobrych manier. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom czekolada dzieci
Melba brzoskwiniowa Melba to deser przygotowywany ze świeżych brzoskwiń, lodów waniliowych i słodzonego przecieru truskawkowego lub malinowego. Przepis opracowano na cześć australijskiej śpiewaczki Nellie Melby. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria kuchnia edukacja
Czy gotowanie jest sztuką? To skomplikowane... - Jeśli weźmiemy klasyczną, sformułowaną w XVIII w. m.in. przez Kanta i Hume’a definicję sztuki i piękna, odpowiedź brzmi: zdecydowanie nie - mówiła w Dwójce dr Dorota Koczanowicz, autorka książki "Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki". Zobacz więcej na temat: KULTURA filozofia Łukasz Modelski
Pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym Delikatne, miękkie i pyszne pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym. Łatwe do przyrządzenia i oczywiście pyszne. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria
Imprezowe menu - szybka sałatka czy pełny obiad? Koreczki, kanapeczki, sałatka jarzynowa - jak przygotować się na przyjęcie gości, co podać i jak zrobić to szybko i zdrowo, mówiła w Czwórce Agnieszka Mielczarek współautorka książki Tuba Smaku, prowadząca kanał "Jedz inaczej" na YT. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zabawa STYL ŻYCIA
Tort kanapkowy Pomysł na taki tort na słono pochodzi ze Szwecji, jest tam bardzo popularny i przygotowuje się go często na .. wieczór sylwestrowy. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria Szwecja tort
Czy obróbka termiczna mięsa jest konieczna? – Czasami jemy surowe rzeczy i są one smaczne. Obróbka termiczna ten smak zmienia, ale to nie jest główny powód, dla którego to robimy – mówi dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA ciekawostki NAUKA Tomasz Rożek Marcin Łukawski kuchnia
Wigilijne potrawy O tym, co zwyczajowo stawiano niegdyś na polskich stołach wigilijnych, opowiada dr Barbara Ogrodowska. Zobacz więcej na temat: antropologia folklor Hanna Szczęśniak święta
Jak zachować zdrowy umiar w Święta? Nie jestem idealną panią domu, ale do Świąt podchodzę z radością. Najważniejszy jest czas spędzony w rodzinnym gronie, a nie wyszukana choinka, masa prezentów czy ciasto jak z konkursu cukierniczego. Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie i dieta fitness Czas na sport kuchnia Karina Terzoni
Pyszności na świątecznym stole O tym, co co powinno pojawić się na świątecznym stole opowiadają Katarzyna Woźnicka z Fundacji Szkoła na widelcu i Patryk Piskorz, uczestnik Mastechef Junior. Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: dzieci Boże Narodzenie jedzenie