We wspólnym jedzeniu roją się bakterie Maczanie nachosów we wspólnym sosie, próbowanie innych smaków lodów od znajomych, jedzenie tortu po zdmuchnięciu świeczek przez jubilata. Czy dzielenie się posiłkami jest bezpieczne? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Weronika Puszkar zdrowie
Łosoś jest toksyczny, a jednak lepszy niż fastfood Łosoś hodowlany jest podobno jednym z najbardziej toksycznych pokarmów na świecie - do takiej tezy przekonuje norweski toksykolog. Polska dietetyczka, jest sceptyczna wobec tego założenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński ryby zdrowie
Dla ochłody... lody z mrożonych owoców! Koniec lata to ostatni moment, w którym pogoda tłumaczy łakomstwo. Trzeba się ochłodzić, a najlepszym na to sposobem są… lody! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka desery
Kuchnia na ostro, czyli nożem w jedzenie W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z płatnerzem Piotrem Jędrasem, który opowiedział rozmaitych nożach i ich zastosowaniach. Zobacz więcej na temat: KULTURA Łukasz Modelski
Jemy więcej cukru i mięsa, mniej owoców i warzyw Jak wynika z analizy ekspertów ING Banku Śląskiego w 2018 r. średnie miesięczne bilansowe spożycie mięsa na jednego Polaka wyniosło ok. 6,38 kg, czyli 76,5 kg rocznie, co oznacza wzrost o 6 proc. w porównaniu do 2003 r. Konsumpcja cukru w tych latach zwiększyła się aż o 23 proc. i w 2018 r. wynosiła średnio w miesiącu ok. 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Zobacz więcej na temat: cukier żywność
Kulinarna podróż po Afryce z Mają Popielarską – Afryka kojarzy mi się przede wszystkim ze wspaniałymi owocami, które rosły koło domu. W ogródku rosły mango, awokado, ananasy – wspominała Maja Popielarska, która w naszym studiu opowiadała o swoich ulubionych smakach i podróżach. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA kuchnia podróże Afryka
Ogień i warzywa – atrakcyjny duet! W tym wydaniu audycji mówimy o gotowaniu w plenerze i bynajmniej nie chodzi tu o mięso z grilla. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka warzywa grill
Piknik Krakowski, czyli śniadanie w zieleni – W Krakowie pogoda w tym roku jest tropikalna, więc zapraszamy wszystkich mieszkańców, ale też turystów, żeby wyjść, spędzić czas pośród zieleni – zachęca Michał Zalewski, rzecznik Krakowskiego Biura Festiwalowego, do udziału w Pikniku Krakowskim. Zobacz więcej na temat: Trójka Kraków Anna Gacek Paulina Kozion kuchnia
W poszukiwaniu doskonałej zupy rybnej - Prawie każdy lokal, wyrastający ponad średnią, ma zupę rybną. Spotkałem je również w smażalniach, wobec tego nie jest ona niepospolita - opowiadał w "Drodze przez mąkę" Gieno Mientkiewicz, kucharz i smakosz, który postanowił przemierzyć polskie wybrzeże i odwiedzić nadmorskie restauracje, aby sporządzić raport o stanie tego specjału w Polsce. Zobacz więcej na temat: ryby ryba Łukasz Modelski Gieno Mientkiewicz STYL ŻYCIA
Ukochane smaki Andrzeja Suprona – W kuchni powinno się ryzykować, smakować, kombinować, robić coś, co człowiekowi po prostu smakuje – mówi legendarny zapaśnik Andrzej Supron. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA kuchnia
Zdrowe łakocie domowej roboty Słodko i zdrowo – to, wydawałoby się, karkołomne połączenie jest możliwe, co udowadnia książka "Zdrowe łakocie. Domowe słodycze dla dzieci" Jolanty Naklickiej-Kleser. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka kanapki warzywa
Szpitalna dieta. Więcej i smaczniej dla przyszłych mam? Ministerstwo Zdrowia przyznało, że posiłki podawane w szpitalu przyszłym matkom często są niewystarczającej jakości. Rozwiązaniem problemu ma być objęcie wybranej grupy pacjentek specjalnym programem pilotażowym. Zobacz więcej na temat: Krystian Hanke Trójka Ewa Dudzińska szpital ciąża dieta Ministerstwo Zdrowia
Owocowy wątek Rewolucji Kulturalnej w Chinach - To historia wyjęta jakby ze średniowiecznych kronik, a dotyczy – o dziwo – ateistycznego państwa, w którym mango było w tym okresie owocem niezwykle egzotycznym, praktycznie nieznanym - mówiła w Dwójce dr Monika Milewska, autorka publikacji "Mango Mao. Niezwykła relikwia komunistycznych Chin". Zobacz więcej na temat: mango Mao Tse-Tung Chiny HISTORIA KULTURA Łukasz Modelski
Kanapka podróżna nie musi być nudna Jak wspomina Katarzyna Pruchnicka, kilkanaście, a nawet i kilkadziesiąt lat temu do pociągu zabieraliśmy zazwyczaj prosty duet – jajko i pomidor. Od tej pory te zwyczaje nieco się zmieniły, na co dowodem jest przepis na podrożną kanapkę idealną. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka kanapki warzywa
Marek Napiórkowski i kulinarna podróż dookoła świata Do krajów swoich ulubionych smaków zabrał nas tym razem gitarzysta Marek Napiórkowski. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kulinaria Marek Napiórkowski
A w wolnej chwili... croissanty! Croissanty to idealny na śniadanie przysmak, który, jak się okazuje, można upiec także w domowym zaciszu. Przepis zdradziła nam Patrycja Sasal, rzeczniczka prasowa akcji "French Touch". Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka wypieki śniadanie
"Parszywa Dwunastka" i "Czysta Piętnastka". Najbardziej skażone owoce i warzywa "Brudna dwunastka", albo "Parszywa dwunastka" oraz "Czysta piętnastka" to aktualizowane co rok listy warzyw i owoców uszeregowanych według stopnia zanieczyszczenia pestycydami. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie Kamil Jasieński Weronika Puszkar
Ser i VR w sobotni poranek Na początek sami robimy ser - żaden ser ze sklepu nie będzie smakował jak ten, który zrobimy sami. Do tego będzie zdrowszy i tańszy. Zobacz więcej na temat: Czwórka