Polskie Radio
Section05

jedzenie

Grzegorz Łucki: Pomian widział gotowanie jako sztukę i technikę

- Uważał, że sztuka i technika są potrzebne do tego, żeby być kompletnym kucharzem. Jego interesowały te zasady, ponieważ jako naukowiec rozumiał procesy fizyczne, a jako praktyk widział, że te rzeczy się ze sobą łączą i że w książkach kucharskich nikt tego nie zauważa - mówił w Dwójce fizyk-teoretyk, obserwator zjawisk naukowych w kuchni oraz kucharz.
Zobacz więcej na temat:  Edward Pomian-Pożerski Łukasz Modelski

Tarcza antykryzysowa ochroni także rolników

Tarcza antykryzysowa dla rolników i sektora rolno-spożywczego przewiduje m.in. zwolnienie z obowiązku opłacania składek KRUS, a także ulgi podatkowe w CIT i PIT. Obejmuje również zasiłek dla rolników oraz domowników na okres kwarantanny i zmiany w zakresie PROW 2014-2020.
Zobacz więcej na temat:  tarcza antykryzysowa rolnictwo KRUS kredyt wieś Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Koronawirus w Polsce przedsiębiorca żywność zasiłek 5 lat prezydentury Andrzeja Dudy

"Dzieje się je" – historia kulinariów dla małych i tych większych

Skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Skąd się wziął widelec we Francji? Kiedy pojawiły się słodycze? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć się w książce Łukasza Modelskiego "Dzieje się je. Mała historia kuchni". Jeszcze więcej ciekawostek autor zdradził Katarzynie Pruchnickiej w audycji.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura Łukasz Modelski literatura dziecięca HISTORIA