"Lato z Radiem": uroki ziemi Suwalskiej. Zapraszamy do stołu! Ziemia Suwalska to nie tylko piękny region, ale też pełen wyjątkowych smaków! Smażona stynka, zupa z pokrzywy, najlepsze na świecie kartacze. Tatarskie czebureki krymskie i stulistnik. Sery - z czarnuszką, czosnkiem, kozieradką. Takie pyszności tylko u Nas. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy Suwalszczyzna
"Lato z Radiem": uroki ziemi Suwalskiej. Zapraszamy do stołu! Ziemia Suwalska to nie tylko piękny region, ale też pełen wyjątkowych smaków! Smażona stynka, zupa z pokrzywy, najlepsze na świecie kartacze. Tatarskie czebureki krymskie i stulistnik. Sery - z czarnuszką, czosnkiem, kozieradką. Takie pyszności tylko u Nas. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy Suwalszczyzna Lato z Radiem 2020
"Lato z Radiem": uroki ziemi Suwalskiej. Zapraszamy do stołu! Ziemia Suwalska to nie tylko piękny region, ale też pełen wyjątkowych smaków! Smażona stynka, zupa z pokrzywy, najlepsze na świecie kartacze. Tatarskie czebureki krymskie i stulistnik. Sery - z czarnuszką, czosnkiem, kozieradką. Takie pyszności tylko u Nas. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy Suwalszczyzna
Coraz bliżej utworzenia holdingu spożywczego. Poznaliśmy szczegóły konsolidacji - Wytypowano 17 spółek do powstającego holdingu spożywczego. Konsolidacja nastąpi w oparciu o działalność Krajowej Spółki Cukrowej - poinformował wiceminister aktywów państwowych Artur Soboń. Zobacz więcej na temat: żywność Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi eksport handel GOSPODARKA
Chinkali. Przysmak Kaukazu przeniesiony na Polski stół Chinkali, czyli kołduny wypełnione bulionem to przebój kuchni gruzińskiej. Od kilkunastu lat podbija serca także Polaków. Jak je przygotować, ale i jak jeść, by w pełni doświadczyć tej fuzji smakowej? Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Co usłyszymy, przykładając ucho do marchewki? Beniamin Głuszek to artysta dźwiękowy, który wydobywa dźwięki z tego, co jadalne. W przeciwieństwie do znanej orkiestry warzywnej, Paprykalaby, nie "gra" na warzywach w sposób typowy. Umieszcza mikrofony kontaktowe w ich wnętrzu, dzięki czemu brzmią zupełnie inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska podróże STYL ŻYCIA
"Jadłonomia po polsku". Nie tylko zbiór przepisów - Od książki kucharskiej, którą przygotowuję, oczekuję, żeby był to przewodnik na jakiś konkretny temat który nie tylko daje przepisy, ale też porady i wyjaśnienia. Czułam też, że temat gotowania po polsku – prostego bez wydziwiania – wymaga osobnej oprawy graficznej i osobnego podziału - mówiła w Dwójce autorka książki "Jadłonomia po polsku". Zobacz więcej na temat: rośliny kuchnia polska Łukasz Modelski Dwójka
"Powieść o lisie". Kulinaria w wiekach średnich - W porządnych japońskich serialach anime, które bardzo lubię, zazwyczaj każdy epizod zaczyna się od tego, że bohaterowie są głodni. W Opowieściach o Lisie jest dokładnie tak samo. Wszystko zaczyna się od tego, że trzeba zdobyć jedzenie, że ktoś komuś obiecał jedzenie albo ktoś kogoś chce zjeść - mówił w "Drodze przez mąkę" Łukasz Kozak. Zobacz więcej na temat: średniowiecze alegoria Łukasz Modelski Łukasz Kozak KULTURA
Kuchnia polska przed wiekami. Co nam z niej zostało? W obecnych czasach każdego dnia możemy jeść potrawy z różnych zakątków świata. Ale co jedli nasi przodkowie w czasach Piastów czy Jagiellonów? Czyżby ziemniaki? Potrawy z ziemniaków są obecnie wśród specjalności każdego z polskich regionów. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia Sława Bieńczycka
Wiele odmian i historii buritto. Zawsze cudowny smak Podobno istnieją badania, które mówią, że wiele osób wolałoby zjeść buritto, zamiast iść na randkę. Szefowa kuchni Isabela Balderas podkreśla, że smaków tego dania jest wiele. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia meksykańska Meksyk
Jak zachować trochę lata w słoiku? Są bardzo zdrowe, nietuczące, zaskakująco łatwe do przygotowania i właśnie teraz jest najlepszy okres, aby się w nie zaopatrzyć. Kiszonki powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Zobacz więcej na temat: Trójka rozmowa Agnieszka Furtak-Bilnik STYL ŻYCIA kiszenie ogórków kiszenie kapusty
Szczaw - zapomniany, zdrowy przyjaciel - Szczaw ma złą sławę ze względu na wysoką zawartość szczawianów, które zaburzają wchłanianie wapnia. Jednak ta teoria jest trochę naciągana - mówi dietetyk Hanna Stolińska. - Szczaw jest bombą wapnia - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz zdrowie dieta STYL ŻYCIA
Ptaszek w czapce i coś innego niż zupa szczawiowa Podczas piątkowego porannego spotkania, poznamy bliżej czyża, który ma żółte upierzenie i czarną czapkę na głowie. Wydaje bardzo przyjemne dźwięki. Zobacz więcej na temat: Czwórka ptaki
Jarosław Uściński przedstawia: truskawki inaczej – Truskawki to słodkie i aromatyczne owoce. Dziś chciałem pokazać, jak można ich użyć trochę inaczej – mówi restaurator Jarosław Uściński. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA kuchnia kulinaria owoce
Polskie cydry rzemieślnicze W audycji gościliśmy Macieja Nowickiego i Małgorzatę Mintę, współorganizatorów Festiwalu Polski Cydr Online. A rozmawialiśmy o cydrach produkowanych w Polsce. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski
Eksperci: sektor rolny dobrze radzi sobie z pandemią. Pomaga wysoki popyt na żywność Epidemia koronawirusa nie wpłynęła na spowolnienie sektora rolnego w porównaniu z innymi częściami gospodarki - wynika z analizy Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Zobacz więcej na temat: rolnictwo żywność koronawirus Koronawirus w Polsce eksport
Gotujmy szparagi, póki czas! Sezon w pełni Szparag obejmuje ponad dwieście gatunków, a tylko jeden z nich rośnie w naszym kraju. Właśnie teraz jest na nie sezon, z czego warto korzystać – Nie wyobrażam sobie, jak można wieźć szparagi przez kilka tygodni z innego kontynentu. Oczywiście są torby, które mogą je jakoś zabezpieczyć, ale lepiej kupić to, co jest sezonowe – mówi restaurator Jarosław Uściński. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA kuchnia kulinaria warzywa szparagi
Czy uczty królów zawsze były wystawne? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA