Czy jedzenie może kłamać? Jakie mity ukrywają się w Twojej diecie? Dziś każdy jest ekspertem od jedzenia, uważamy, że skoro wszyscy jemy to wiemy jak to robić. Tymczasem specjaliści podkreślają, że najważniejsze to swą wiedzę opierać na najnowszych, dobrych, badaniach. Czy więc śniadanie wciąż jest najważniejszym posiłkiem dnia? Ile jajek możemy zjeść w tygodniu? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta zdrowie STYL ŻYCIA
"Lato z Radiem" w Szczebrzeszynie. Jak smakuje Roztocze? Szczebrzeszyn kiedyś słynął z uprawy tytoniu, a dziś z fasoli. Co można z niej zrobić? Tort, pierogi, roladę, pastę do chleba, pasztet a nawet... doktorat. Kuchnia roztoczańska stoi także kaszami - zapiekanymi w cieście, w bułkach albo podawanymi w formie kotletów z rożnymi sosami. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Lato z Radiem 2020
Bakłażan - letnio-jesienny przysmak W piątkowy poranek sprawdzimy jakie wartości odżywcze ma oberżyna. Podpowiemy też jak można ją wykorzystać w kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa zwierzęta
Dlaczego jabłkiem można karmić nawet bardzo małe dzieci? – Dla większości z nas pierwszym smakiem, który poczujemy, będzie smak jabłuszka – przyznaje dr Tomasz Rożek. Powodów ku temu jest kilka. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski ciekawostki owoce dzieci witaminy
Jak wygląda radio od kuchni, dosłownie? Zaglądamy do restauracji PR Lato z Radiem wraz z Małgorzatą Raduchą odwiedziło restaurację "Niespodzianka", która mieści się w siedzibie Polskiego Radia w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Małgorzata Raducha przepisy
Jedzenie podczas wakacyjnych podróży. Sprawdź, jakie masz prawa w restauracji Wakacje to nie tylko podróże, noclegi i zwiedzanie, ale również przyjemności kulinarne oferowane przez restauracje czy bary. Tymczasem, jak pokazują wyniki kontroli Inspekcji Handlowej, nie zawsze można wierzyć temu, co napisano w restauracyjnym menu. Zobacz więcej na temat: wakacje magazyn wakacyjny GOSPODARKA UOKiK prawa konsumenta żywność restauracja reklamacja
Nadbałtyckie wakacje. Idziemy na rybkę? Nadmorskie wakacje wybiera wielu z nas. Większość korzysta też ze smażalni, które serwują ryby prosto z Bałtyku. Czy to zdrowa ryba? Zobacz więcej na temat: Czwórka ryba Kamil Jasieński Maciej Wójcik zdrowie
Młode ziemniaki - smak lata Choć wiele osób wyklucza kartofle ze swojej diety, to robi wyjątek na młode ziemniaki. Mają dużą zawartość składników odżywczych i niepowtarzalny smak. Zobacz więcej na temat: Czwórka
"Lato z Radiem": smaki prosto z Mazur Reporterka w terenie Małgorzata Raducha odwiedziła gospodarstwo rybne Mirosława Gworka. Jak smakują Mazury? Sandaczem z kaparami, zupą rybną i szczupakiem po polsku. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska Małgorzata Raducha Lato z Radiem 2020 Mazury przepisy ryby
Zero waste w restauracji. Czy to możliwe? Wielbiciele opcji zero waste, dobrego jedzenia i restauracje największych miast w Polsce w ciągu roku uratowali 161 000 posiłków, nie marnując tym samym 402 500 kg CO2 - wszystko dzięki aplikacji Too Good To Go. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia
Letnia gastronomia. Zanim zamówisz, sprawdź, co piszą w sieci W zeszłe wakacje Inspekcja Handlowa skontrolowała blisko 170 barów i restauracji. Okazało się, że w czterech przypadkach na pięć wystąpiły nieprawidłowości związane m.in. ze złym oznakowaniem oraz wydawaniem za małych porcji. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia restauracja STYL ŻYCIA kulinaria Piotr Firan
Koronawakacje pod gołym niebem – na co warto się przygotować? W tym roku wielu z nas, zamiast wyjazdu do hotelu w "ciepłych krajach", wybierze wypad pod namiot. Jak przygotować się na pobyt w leśnej głuszy? To pytanie Agnieszka Loch z Radia Katowice zadała Julii i Markowi Mrozom – harcerzom z dwóch pokoleń. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski STYL ŻYCIA turystyka las wakacje biwak
"Lato z Radiem": kuchnia i historia 400 lat kamedułów w Polsce Wraz z Małgorzatą Raduchą odwiedziliśmy Pustelnię Złotego Lasu w Rytwianach. Można tu smacznie zjeść, pospacerować przy śpiewie ptaków, poznać kamedulską historię, a także skupić się na modlitwie i kontemplacji. Pustelnia Złotego Lasu to doskonałe miejsce na odpoczynek, regenerację sił fizycznych i psychicznych. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Małgorzata Raducha żywność przepisy Lato z Radiem 2020
"Lato z Radiem": kulinarna podróż do słonecznej Gruzji Chinkali, chaczapuri, chleb szoti, granaty, świeża kolendra, lemoniada estragonowa. Za co Polacy pokochali kuchnię gruzińską? Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Agnieszka Kunikowska przepisy Gruzja Lato z Radiem 2020
GIS wycofał ze sprzedaży produkt znanej firmy mięsnej. "Może powodować listeriozę" - Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował we wtorek o wycofaniu partii produktu "Boczek wędzony" Kraina Wędlin. Powodem jest wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes. Zobacz więcej na temat: POLSKA Główny Inspektor Sanitarny żywność społeczeństwo
Jedzenie zaczyna się od opuszków palców - Najwięcej ludzi na świecie jada przy pomocy rąk, dopiero potem są pałeczki, a następnie nóż i widelec - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kulturoznawczyni. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska KULTURA
Jerzyki i groszek cukrowy - tak zaczynamy najlepszy dzień tygodnia W programie zaprosimy na spotkanie z ptakiem, który potrafi zrelaksować się w trakcie lotu. Powiemy też na czym polega wyjątkowość cukrowego groszku. Zobacz więcej na temat: Czwórka ptaki relaks hobby zabawa
Kuchnia na zdrowie Dietetycy podpowiadają, czym odżywiać się w czasie zagrożenia pandemią; co służy organizmowi, co wspomaga odporność, a co zdecydowanie szkodzi. Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowie Monika Małkowska