Karolina Rychter: szkoda, że Onfraya traktuje się u nas w taki sposób - Michel Onfray jest bardzo znanym we Francji autorem bestselerów. Jeśli chodzi zaś o polski grunt, to jest traktowany z przymrużeniem oka i trochę marginalizowany. W sposób filozoficzny nikt się nim u nas na poważnie nie zajął. Według mnie trochę szkoda - mówiła w "Drodze przez mąkę" filozofka i autorka książek o winie. Zobacz więcej na temat: filozofia Łukasz Modelski KULTURA
Tarcza antykryzysowa ochroni także rolników Tarcza antykryzysowa dla rolników i sektora rolno-spożywczego przewiduje m.in. zwolnienie z obowiązku opłacania składek KRUS, a także ulgi podatkowe w CIT i PIT. Obejmuje również zasiłek dla rolników oraz domowników na okres kwarantanny i zmiany w zakresie PROW 2014-2020. Zobacz więcej na temat: tarcza antykryzysowa rolnictwo KRUS kredyt wieś Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Koronawirus w Polsce przedsiębiorca żywność zasiłek 5 lat prezydentury Andrzeja Dudy
Jaka pora jest dobra na pora? Zapiekanka, sałatka, zupa czy potrawka, a głównym bohaterem tych dań będzie por. Jak go przyrządzić, by nie stracił swoich walorów smakowych i odżywczych? Sprawdzimy o poranku. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa
"Talerz zdrowia" dla osób starszych, ale nie tylko Po pierwsze, nie jedz niczego, czego nie mógł zjeść Twój pradziadek. Po drugie, nie kupuj niczego, co ma w składzie nazwę, której nie rozumiesz. Po trzecie, unikaj produktów składających się więcej niż z pięciu składników. Do tych prostych, wspomagających odporność zasad żywienia Beaty Boruckiej powinni stosować się nie tylko seniorzy. Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowie senior Agnieszka Furtak-Bilnik dieta
"Dzieje się je" – historia kulinariów dla małych i tych większych Skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Skąd się wziął widelec we Francji? Kiedy pojawiły się słodycze? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć się w książce Łukasza Modelskiego "Dzieje się je. Mała historia kuchni". Jeszcze więcej ciekawostek autor zdradził Katarzynie Pruchnickiej w audycji. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura Łukasz Modelski literatura dziecięca HISTORIA
Tajemnice "Wszystkich poranków świata" Bogusław Deptuła, pisarz, dziennikarz, historyk sztuki opowiadał w "Drodze przez mąkę" o książce "Wszystkie poranki świata" Pascal Quignard. Zobacz więcej na temat: barok Francja literatura Łukasz Modelski
Koronawirus a zakupy. Czy produkty spożywcze trzeba dezynfekować? Z badań nie wynika, aby koronawirus mógł wnikać do produktów spożywczych i w ten sposób przedostawać się do organizmu człowieka. Jednak cząsteczki wirusa mogą znaleźć się na powierzchni produktów spożywczych lub na ich opakowaniach. Jak postępować z przyniesionymi do domu zakupami? Zobacz więcej na temat: Koronawirus w Polsce koronawirus zdrowie zakupy infografika
Rabarbar. Wiosenny deser z witaminowych łodyg Jednym z pierwszych wiosennych warzyw jest rabarbar. To źródło witamin i doskonały deserowy przysmak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz rabarbar
Co gościło na królewskich stołach? - Królewskie uczty z założenia musiały być ustami wystawnymi, ponieważ od tego zależał prestiż dworu, trzeba było się pokazać. Natomiast królowie mieli bardzo różne gusta - mówiła w "Poranku Dwójki" Wika Filipowicz, autorka książki "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze". Zobacz więcej na temat: literatura Dwójka Paweł Siwek KSIĄŻKA
Wielkanocne potrawy dawniej i dziś. Czy kontynuujemy kulinarne tradycje? W polskiej tradycji Wielkanoc to najbardziej uroczyste święto w roku, w czasie którego spotykano się oraz wspólnie ucztowano. Spis wielkanocnych dań zmienił się jednak na przestrzeni lat. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wielkanoc święta tradycja HISTORIA kuchnia polska potrawy
COVID-19. Czy zakupy trzeba czyścić po powrocie do domu? Wirus COVID-19 nie jest przenoszony za pośrednictwem jedzenia - takie jest stanowisko Światowej Organizacji Zdrowia. Większość sprzedawana jest w ochronnych opakowania, jednak co z produktami sprzedawanymi w sklepach "luzem"? Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan zakupy zdrowie Anna Depczyńska NAUKA
Które lokale oferują jedzenie na wynos lub w dostawie? Powie nam mapa Google Maps pozwala na szybkie znajdowanie restauracji, w których możemy zamówić posiłki podczas pandemii koronawirusa. Zobacz więcej na temat: google koronawirus aplikacje mobilne
Francuskie rogaliki, pizza i hummus - zrób je w domu Na czas izolacji wielu zrobiło duże zakupu. Czwórka proponuje, by polskie tradycyjne kluski i pierogi zastąpić kuchnią świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Weronika Puszkar kuchnia włoska
"Rękopis znaleziony w Saragossie". Świat kulinariów hiszpańskich W związku ze śmiercią Krzysztofa Pendereckiego przypomnieliśmy rozmowę z Wandą Klenczon o kuchni w "Rękopisie znalezionym w Saragossie", do którego filmowej adaptacji muzykę skomponował właśnie polski kompozytor. Zobacz więcej na temat:
Co jeść, a czego nie jeść w czasie epidemii? Dietetycy odpowiadają Jak zadbać o nasze ciało, a co za tym idzie – o odporność, gdy nasze możliwości uprawiania sportu są mocno ograniczone? Można, a nawet trzeba zastosować odpowiednią dietę. Specjaliści od żywienia przypominają, by na czas pandemii szczególnie mocno zwracać uwagę na to, co trafia na nasz talerz. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Pośpiech Koronawirus w Polsce koronawirus zdrowie dieta
Przed snem nie najadaj się na zapas Czas spędzony w domu to idealny moment, żeby przyjrzeć się temu, w jaki sposób jemy. Skoro odpada argument o wiecznym pośpiechu i możemy jadać regularnie to kiedy powinniśmy zasiąść do kolacji? Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta Oliwia Olczyk
Granola - to po prostu słodycz. "Lepiej wybierz zwykłe płatki" Granola to mieszanina płatków zbożowych, bakalii i miodu. Zdecydowanie lepiej zrobić ją w domu, niż delektować się tą sklepową, pełną cukru. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia zdrowie orzechy STYL ŻYCIA
Włoska kuchnia pachnąca bazylią W audycji porozmawiamy o nowym wydaniu "Mojej kuchni pachnącej bazylią" z jej autorką - Tessą Capponi-Borawską. Zobacz więcej na temat: zioła prowansalskie kuchnia włoska