Czy mamy już technologię, by terraformować inne globy? Mówimy o terraformacji Marsa, o przekształceniu go w Ziemię. A czy my tutaj na Ziemi przekształciliśmy choć jedno miejsce? Zobacz więcej na temat: NAUKA kosmos Tomasz Rożek STYL ŻYCIA Trójka
Dlaczego lubimy chrupiące jedzenie? Czy wiadomo, dlaczego tak bardzo większości ludzi smakują chrupiące rzeczy? Chleb z chrupiącą skórką jest lepszy od tego bez, skórka na kurczaku z rożna też musi "chrupać", nie mówiąc już o landrynkach czy paluszkach… Zobacz więcej na temat: NAUKA kosmos Tomasz Rożek STYL ŻYCIA Trójka
Czas na grzybobranie Zbieranie grzybów ma w Polsce rzeszę fanów. Ostatnie deszczowe dni spowodowały pierwszy ich wysyp w lasach. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA grzyby Michał Kirmuć jesień grzybobranie zdrowie Mariusz Pieśniewski
Chimichanga - przepyszne dzieło przypadku Podobno było to tak, że pewnego razu jednej kucharce wpadło burrito do frytury. I tak powstało nowe danie - chimichanga. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Nie tylko rosół i pomidorowa – o zupach nie tak oczywistych – Kremy są modne. Młodzi ludzie są zabiegani, więc ograniczają się do kupienia blendera i szybkiej akcji – mówił Trójkowy szef kuchni Jarosław Uściński, który zdradził nam przepis na zupę krem będącą nieoczywistym połączeniem pietruszki, cukinii i… gruszki. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kulinaria owoce Tomasz Żąda warzywa cukinia
Tajemnice patelni, czyli dlaczego jedzenie przywiera? Jeśli blacha patelni nie jest izolowana od potrawy, to często występuje zjawisko zwane adhezją, czyli przywieraniem. Do izolacji możemy wybrać olej, ale może lepszy będzie politetrafluoroetylen? Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Maciej Wójcik gotowanie
Wspominamy niezwykłą podróż kulinarną "Lata z Radiem" W jej ramach - wraz z reporterką w drodze Małgorzatą Raduchą - poznaliśmy smaki rożnych regionów Polski. W trakcie wędrówki udało się nam także "popróbować" kuchni gruzińskiej czy indonezyjskiej. Zajrzeliśmy nawet do kuchni... radiowej! Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy
Lody. Przysmak noszony z gór - niesłodki, niemleczny Historia lodów wcale nie zaczyna się od słodkiego, mlecznego przysmaku jaki znamy dziś, a delektowali się nim m.in. Aleksander Wielki, Katarzyna Medycejska, a nawet król Ludwik XIV. Skąd wziął się tak lubiany przez nas mroźny deser? Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska desery STYL ŻYCIA
Nowoczesność i tradycja promują Żywiecczyznę Kto jest lepszy w kuchni: góralki, czy znani z ekranów telewizorów mistrzowie patelni? Odpowiedź poznamy w czteroodcinkowym show "Bitwa Smaków – Tradycja kontra Nowoczesność". Zobacz więcej na temat: Trójka Michał Kirmuć folk muzyka ludowa wieś Żywiec gotowanie Jarosław Krajewski dieta
Satay, nasi goreng i tempeh. "Lato z Radiem" w poszukiwaniu smaków Indonezji "Selamat pagi" (dzień dobry)! W ramach audycji "Lato z Radiem" wspólnie z Małgorzatą Raduchą zajrzeliśmy do Ambasady Republiki Indonezji w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Indonezja przepisy Lato z Radiem 2020
Owoce morza pełne plastiku Brytyjscy i australijscy naukowcy odkryli metodę, która pozwala zbadać czy i ile plastiku jest we frutti di mare. A niestety on tam jest! Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Kamil Jasieński ekologia owoce morza
Czy picie w czasie jedzenia jest niezdrowe? – Pogląd, że picie w czasie jedzenia jest niezdrowe, opiera się na trzech obserwacjach, które są trochę mitami – odpowiada dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek ciekawostki alkohol NAUKA
Czeski smażony ser - w ciężkich czasach miał zastąpić schabowego Dziś klasyką czeskiej kuchni są knedliczki i smażony ser. By ten drugi przysmak przygotować w domu przede wszystkim powinniśmy postawić na jakość sera. Zobacz więcej na temat: Czwórka Praga Czechy Mateusz Kulik kuchnia
Polska żywność odzyskuje eksportowe rynki Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski powiedział, że zapotrzebowanie na polską żywność za granicą wraca do poziomu sprzed pandemii. W pierwszym półroczu wartość eksportu towarów rolno-spożywczych wyniosła 16 miliardów euro, czyli o 7 procent więcej niż w tym samym okresie w ubiegłym roku. Zobacz więcej na temat: żywność eksport Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pandemia sprzedaż owoce
Jak się odżywiać, żeby nie szkodzić? Polacy z roku na rok jedzą coraz mniej mięsa. Co ciekawe, także pandemia miała na to wpływ: aż 14 proc. z nas zadeklarowało, że podczas kwarantanny starało się ograniczać jego spożywanie. Przed nami jednak jeszcze sporo do zrobienia – W Polsce na osobę przypada prawie 62,5 kilograma mięsa w ciągu roku. To zdecydowanie za dużo – mówi Aleksandra Stanisławska, współautorka bloga "Crazy Nauka". Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Wioletta Myszkowska Marcin Cichoński ekologia warzywa Ziemia NAUKA
GUS: rośnie pozycja Polski w eksporcie żywności. Zobacz, w których produktach przodujemy W 2019 r. w wyniku zmian modernizacyjnych i rozwoju swobodnej wymiany towarowej wzmocniła się handlowa pozycja Polski na rynku europejskim i światowym - wynika z raportu GUS. Wartość eksportu żywności osiągnęła 31,4 mld euro, tj. o 5,8 proc. więcej niż rok wcześniej. Zobacz więcej na temat: eksport żywność rolnictwo sprzedaż warzywa owoce mleko
Mniej pieczywa, więcej makaronów. GUS o zmianie w naszym koszyku zakupowym W 2019 r. w porównaniu z rokiem poprzednim zmniejszyło się spożycie pieczywa, cukru, warzyw, w tym ziemniaków. Wzrosła natomiast konsumpcja makaronów, serów, twarogów i owoców - wynika z raportu GUS "Rolnictwo 2019". Zobacz więcej na temat: żywność gus ceny żywności ceny
Sznycel wiedeński - narodowe danie Austriaków, choć korzenie ma lombardzkie Sznycel wiedeński to najsłynniejszy kotlet na świecie. Im większy, tym lepszy, a w dodatku jego nazwa "wiener schnitzel" jest chroniona prawem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia cielęcina