Polskie Radio
Section05

jedzenie

Gotujmy szparagi, póki czas! Sezon w pełni

Szparag obejmuje ponad dwieście gatunków, a tylko jeden z nich rośnie w naszym kraju. Właśnie teraz jest na nie sezon, z czego warto korzystać – Nie wyobrażam sobie, jak można wieźć szparagi przez kilka tygodni z innego kontynentu. Oczywiście są torby, które mogą je jakoś zabezpieczyć, ale lepiej kupić to, co jest sezonowe – mówi restaurator Jarosław Uściński.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA kuchnia kulinaria warzywa szparagi

Grzegorz Łucki: Pomian widział gotowanie jako sztukę i technikę

- Uważał, że sztuka i technika są potrzebne do tego, żeby być kompletnym kucharzem. Jego interesowały te zasady, ponieważ jako naukowiec rozumiał procesy fizyczne, a jako praktyk widział, że te rzeczy się ze sobą łączą i że w książkach kucharskich nikt tego nie zauważa - mówił w Dwójce fizyk-teoretyk, obserwator zjawisk naukowych w kuchni oraz kucharz.
Zobacz więcej na temat:  Edward Pomian-Pożerski Łukasz Modelski