Polskie Radio
Section05

jedzenie

"Lato z Radiem": kuchnia i historia 400 lat kamedułów w Polsce

Wraz z Małgorzatą Raduchą odwiedziliśmy Pustelnię Złotego Lasu w Rytwianach. Można tu smacznie zjeść, pospacerować przy śpiewie ptaków, poznać kamedulską historię, a także skupić się na modlitwie i kontemplacji. Pustelnia Złotego Lasu to doskonałe miejsce na odpoczynek, regenerację sił fizycznych i psychicznych. 
Zobacz więcej na temat:  Daniel Wydrych Małgorzata Raducha żywność przepisy Lato z Radiem 2020

"Jadłonomia po polsku". Nie tylko zbiór przepisów

- Od książki kucharskiej, którą przygotowuję, oczekuję, żeby był to przewodnik na jakiś konkretny temat który nie tylko daje przepisy, ale też porady i wyjaśnienia. Czułam też, że temat gotowania po polsku – prostego bez wydziwiania – wymaga osobnej oprawy graficznej i osobnego podziału - mówiła w Dwójce autorka książki "Jadłonomia po polsku".
Zobacz więcej na temat:  rośliny kuchnia polska Łukasz Modelski Dwójka

"Powieść o lisie". Kulinaria w wiekach średnich

- W porządnych japońskich serialach anime, które bardzo lubię, zazwyczaj każdy epizod zaczyna się od tego, że bohaterowie są głodni. W Opowieściach o Lisie jest dokładnie tak samo. Wszystko zaczyna się od tego, że trzeba zdobyć jedzenie, że ktoś komuś obiecał jedzenie albo ktoś kogoś chce zjeść - mówił w "Drodze przez mąkę" Łukasz Kozak.
Zobacz więcej na temat:  średniowiecze alegoria Łukasz Modelski Łukasz Kozak KULTURA