Bezmięsni: jak weganie radzą sobie w Polsce? Dzisiaj jest Światowy Dzień Weganizmu. Czym różnią się weganie od wegetarian i jak dają sobie radę w Polsce, która przecież tradycyjnie kotletami – schabowym i mielonym – stoi? Zobacz więcej na temat: zdrowie dieta STYL ŻYCIA Trójka warzywa owoce Karolina Pilarczyk
Pracujący Polak nie je zbyt zdrowo. Jak to zmienić? Połowa Polaków pije za mało wody i rzadko je warzywa i owoce. Blisko 40 procent z nas sięga po łakocie po posiłku. To wyniki najnowszego raportu o żywieniowych nawykach pracujących Polaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński zdrowie dieta
Jedzenie – jak go nie marnować? W polskich piekarniach powstaje nawet do kilku ton odpadów tygodniowo. Naukowcy z olsztyńskiego oddziału Polskiej Akademii Nauk tworzą właśnie aplikację dla piekarń, która ma ograniczyć marnowanie żywności. Aplikacja ma tak zaplanować produkcję, aby wszystko udało się sprzedać. Zobacz więcej na temat: żywność STYL ŻYCIA społeczeństwo Olsztyn Polska Akademia Nauk oszczędzanie zakupy Monika Suszek Agnieszka Furtak-Bilnik Piotr Majewski Trójka
Smakoterapia, czyli chińska medycyna na polskim talerzu W audycji przygotujemy zdrowe i podnoszące odporność "pudełkowe dania". Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia chińska
Obiad w kwadrans? Spróbuj cacio a pepe Trzy składniki i kwadrans wystarczą, by przygotować cacio e pepe - według tradycji jedno z najstarszych dań w historii włoskiej kuchni chłopskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia włoska STYL ŻYCIA gotowanie Mateusz Kulik
Dla wzroku, dla serca, przeciwko rakowi. Jedz kalarepę - Kalarepa jest fantastycznym warzywem. Mam wrażenie, że gdy przychodzi na nią sezon, to są ludzie, którzy jedzą ją codziennie, albo tacy, którzy jej nie lubią - mówi dietetyk Hanna Stolińska. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa Kuba Marcinowicz zdrowie
Przepis na doskonały schab po warszawsku - Schab w galarecie z musem chrzanowym - połączenie idealne. To wstęp do dobrej zabawy, do dobrej konsumpcji. Tajemnica dobrego schabu po warszawsku to odpowiednio doprawiona galareta i puszysty, delikatny mus - powiedział w audycji "Smaki polskie" Rafał Borowski z restauracji "U Wieniawy". Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy
Polska żywność odzyskała eksportowe rynki. Rośnie sprzedaż W ciągu pierwszych 7 miesięcy roku Polska sprzedała zagranicę żywność o wartości 19,2 mld euro, tj. za kwotę o 6,4 proc. wyższą niż przed rokiem. Polskie produkty trafiają głównie do krajów UE - poinformował KOWR. Zobacz więcej na temat: żywność rolnictwo eksport Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rynek
Franciszek Bojańczyk: kuchnia jidisz kojarzona jest ze słodkim smakiem - Cokolwiek, co jest słodkie, z rodzynkami, marchewką, nazywane jest „po żydowsku”. Natomiast te podstawowe smaki: placki, pierogi, cebularze czy knysze jako nie są z żydowską kuchnią kojarzone - mówił w Dwójce przewodnik warszawski Franciszek Bojańczyk. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia gotowanie Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Polskie składniki w amerykańskim Juicy Lucy Burger Juicy Lucy kryje w sobie soczystą, serową niespodziankę. Podczas smażenia ser się topi, dzięki czemu powstaje płynne nadzienie. Mateusz Windys, szef kuchni poleca sprawdzić, jak ten burger smakuje z polskimi dodatkami. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia STYL ŻYCIA gotowanie
Przyprawy - patrz na datę ważności. Chroń się przed alergią i pleśnią Wydaje się, że już nauczyliśmy się patrzeć na daty ważności produktów, które spożywamy. Wyjątkiem wciąż pozostają przyprawy, które wydają nam się tylko ziołowym proszkiem. Jednak po terminie przydatności do spożycia mogą być dla nas groźne. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik Adrianna Janiszewska przyprawy zdrowie
Dynia jest nudna? Zobacz co możesz z nią zrobić w kuchni Każdy z nas poczuł, że wielkimi krokami zbliża się jesień. Temperatura zdecydowanie się obniżyła, słońce zachodzi wcześniej. Zapewne boimy się, że dopadnie nas jesienna szarówka. Dlatego warto umilić sobie wieczór i eksperymentować w kuchni. W roli głównej: dynia. Zobacz więcej na temat: POLSKA kuchnia jesień dynia przepisy kulinarne
Przepis na sałatkę szwedzką z ogórków Mamy szczyt sezonu przetwórczego. Zachęcamy do zrobienia przepysznej sałatki, której głównym bohaterem są ogórki gruntowe. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy
"Sekrety włoskiej kuchni". Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? Jak faszyzm walczył z makaronem? Dlaczego pizzę we Włoszech je się tylko z przyjaciółmi? O włoskiej kulturze jedzenia mówimy w programie Beaty Kwiatkowskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska Włochy kuchnia włoska
Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia gotowanie kulinaria STYL ŻYCIA
Soljanka - przepis na tradycyjną chłopską zupę Przepisów na soljankę jest mnóstwo. My proponujemy soljankę w nieco bardziej wykwintnej - i trochę bardziej pracochłonnej - wersji. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy
Wystartowała kampania przeciwdziałająca marnowaniu jedzenia i zmianom klimatycznym Jedna trzecia całej, wyprodukowanej na świecie żywności nigdy nie trafia na nasze stoły. W każdej sekundzie w koszu ląduje 51 ton jedzenia, które można by było zjeść ze smakiem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński klimat ochrona środowiska
Staliśmy się foodies, ale wciąż najchętniej zamawiamy pizzę Wybory kulinarne Polaków, przez ostatnie lata, bardzo się zmieniły. Polacy stali się foodies, czyli osobami, które zaczynają próbować nowych potraw i doceniać dania z najdalszych zakątków świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Mateusz Kulik kuchnia polska