Czeski smażony ser - w ciężkich czasach miał zastąpić schabowego Dziś klasyką czeskiej kuchni są knedliczki i smażony ser. By ten drugi przysmak przygotować w domu przede wszystkim powinniśmy postawić na jakość sera. Zobacz więcej na temat: Czwórka Praga Czechy Mateusz Kulik kuchnia
Polska żywność odzyskuje eksportowe rynki Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski powiedział, że zapotrzebowanie na polską żywność za granicą wraca do poziomu sprzed pandemii. W pierwszym półroczu wartość eksportu towarów rolno-spożywczych wyniosła 16 miliardów euro, czyli o 7 procent więcej niż w tym samym okresie w ubiegłym roku. Zobacz więcej na temat: żywność eksport Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pandemia sprzedaż owoce
Jak się odżywiać, żeby nie szkodzić? Polacy z roku na rok jedzą coraz mniej mięsa. Co ciekawe, także pandemia miała na to wpływ: aż 14 proc. z nas zadeklarowało, że podczas kwarantanny starało się ograniczać jego spożywanie. Przed nami jednak jeszcze sporo do zrobienia – W Polsce na osobę przypada prawie 62,5 kilograma mięsa w ciągu roku. To zdecydowanie za dużo – mówi Aleksandra Stanisławska, współautorka bloga "Crazy Nauka". Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Wioletta Myszkowska Marcin Cichoński ekologia warzywa Ziemia NAUKA
GUS: rośnie pozycja Polski w eksporcie żywności. Zobacz, w których produktach przodujemy W 2019 r. w wyniku zmian modernizacyjnych i rozwoju swobodnej wymiany towarowej wzmocniła się handlowa pozycja Polski na rynku europejskim i światowym - wynika z raportu GUS. Wartość eksportu żywności osiągnęła 31,4 mld euro, tj. o 5,8 proc. więcej niż rok wcześniej. Zobacz więcej na temat: eksport żywność rolnictwo sprzedaż warzywa owoce mleko
Mniej pieczywa, więcej makaronów. GUS o zmianie w naszym koszyku zakupowym W 2019 r. w porównaniu z rokiem poprzednim zmniejszyło się spożycie pieczywa, cukru, warzyw, w tym ziemniaków. Wzrosła natomiast konsumpcja makaronów, serów, twarogów i owoców - wynika z raportu GUS "Rolnictwo 2019". Zobacz więcej na temat: żywność gus ceny żywności ceny
Sznycel wiedeński - narodowe danie Austriaków, choć korzenie ma lombardzkie Sznycel wiedeński to najsłynniejszy kotlet na świecie. Im większy, tym lepszy, a w dodatku jego nazwa "wiener schnitzel" jest chroniona prawem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia cielęcina
Czy jedzenie może kłamać? Jakie mity ukrywają się w Twojej diecie? Dziś każdy jest ekspertem od jedzenia, uważamy, że skoro wszyscy jemy to wiemy jak to robić. Tymczasem specjaliści podkreślają, że najważniejsze to swą wiedzę opierać na najnowszych, dobrych, badaniach. Czy więc śniadanie wciąż jest najważniejszym posiłkiem dnia? Ile jajek możemy zjeść w tygodniu? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta zdrowie STYL ŻYCIA
"Lato z Radiem" w Szczebrzeszynie. Jak smakuje Roztocze? Szczebrzeszyn kiedyś słynął z uprawy tytoniu, a dziś z fasoli. Co można z niej zrobić? Tort, pierogi, roladę, pastę do chleba, pasztet a nawet... doktorat. Kuchnia roztoczańska stoi także kaszami - zapiekanymi w cieście, w bułkach albo podawanymi w formie kotletów z rożnymi sosami. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Lato z Radiem 2020
Bakłażan - letnio-jesienny przysmak W piątkowy poranek sprawdzimy jakie wartości odżywcze ma oberżyna. Podpowiemy też jak można ją wykorzystać w kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa zwierzęta
Dlaczego jabłkiem można karmić nawet bardzo małe dzieci? – Dla większości z nas pierwszym smakiem, który poczujemy, będzie smak jabłuszka – przyznaje dr Tomasz Rożek. Powodów ku temu jest kilka. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski ciekawostki owoce dzieci witaminy
Jak wygląda radio od kuchni, dosłownie? Zaglądamy do restauracji PR Lato z Radiem wraz z Małgorzatą Raduchą odwiedziło restaurację "Niespodzianka", która mieści się w siedzibie Polskiego Radia w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Małgorzata Raducha przepisy
Jedzenie podczas wakacyjnych podróży. Sprawdź, jakie masz prawa w restauracji Wakacje to nie tylko podróże, noclegi i zwiedzanie, ale również przyjemności kulinarne oferowane przez restauracje czy bary. Tymczasem, jak pokazują wyniki kontroli Inspekcji Handlowej, nie zawsze można wierzyć temu, co napisano w restauracyjnym menu. Zobacz więcej na temat: wakacje magazyn wakacyjny GOSPODARKA UOKiK prawa konsumenta żywność restauracja reklamacja
Nadbałtyckie wakacje. Idziemy na rybkę? Nadmorskie wakacje wybiera wielu z nas. Większość korzysta też ze smażalni, które serwują ryby prosto z Bałtyku. Czy to zdrowa ryba? Zobacz więcej na temat: Czwórka ryba Kamil Jasieński Maciej Wójcik zdrowie
Młode ziemniaki - smak lata Choć wiele osób wyklucza kartofle ze swojej diety, to robi wyjątek na młode ziemniaki. Mają dużą zawartość składników odżywczych i niepowtarzalny smak. Zobacz więcej na temat: Czwórka
"Lato z Radiem": smaki prosto z Mazur Reporterka w terenie Małgorzata Raducha odwiedziła gospodarstwo rybne Mirosława Gworka. Jak smakują Mazury? Sandaczem z kaparami, zupą rybną i szczupakiem po polsku. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska Małgorzata Raducha Lato z Radiem 2020 Mazury przepisy ryby
Zero waste w restauracji. Czy to możliwe? Wielbiciele opcji zero waste, dobrego jedzenia i restauracje największych miast w Polsce w ciągu roku uratowali 161 000 posiłków, nie marnując tym samym 402 500 kg CO2 - wszystko dzięki aplikacji Too Good To Go. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia
Letnia gastronomia. Zanim zamówisz, sprawdź, co piszą w sieci W zeszłe wakacje Inspekcja Handlowa skontrolowała blisko 170 barów i restauracji. Okazało się, że w czterech przypadkach na pięć wystąpiły nieprawidłowości związane m.in. ze złym oznakowaniem oraz wydawaniem za małych porcji. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia restauracja STYL ŻYCIA kulinaria Piotr Firan
Koronawakacje pod gołym niebem – na co warto się przygotować? W tym roku wielu z nas, zamiast wyjazdu do hotelu w "ciepłych krajach", wybierze wypad pod namiot. Jak przygotować się na pobyt w leśnej głuszy? To pytanie Agnieszka Loch z Radia Katowice zadała Julii i Markowi Mrozom – harcerzom z dwóch pokoleń. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski STYL ŻYCIA turystyka las wakacje biwak