Nawyki żywieniowe w pandemii. "Zaczęliśmy szanować jedzenie" Pandemia diametralnie zmieniła nawyki gospodarowania żywnością także u Polaków. Mogłoby się wydawać, że w lockdownie będziemy marnować więcej żywności, tymczasem - jak pokazuje analiza poznańskich badaczek - było odwrotnie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta Kamil Jasieński Mateusz Kulik
Stół - jedzenie, bliskość i tradycja Stół to nie tylko mebel. To często centrum kulinarnego wszechświata, wokół którego spotykają się ludzie by rozmawiać, śmiać się oraz rozkoszować się jedzeniem. To magiczne miejsce, gdzie tradycja łączy się z teraźniejszością. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska KULTURA
Ziemniaki w roli głównej Dla jednych pyra, dla innych kartofel, a dla wszystkich - ziemniak. To jeden z najważniejszych składników polskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: ziemniaki Łukasz Modelski Dwójka
Ratatuj - warzywny gulasz. Z biedy na eleganckie stoły "Ratatuj" kojarzy się z piękną animacją Walta Disney'a, ale to przede wszystkim klasyk kuchni francuskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia francuska
Dynia do garnka i do zabawy Okazuje się, że dynia jest świetnym produktem, z którego możemy skomponować całodzienne menu. Jest doskonała na śniadania, obiady, a nawet w formie deseru. Zobacz więcej na temat: Czwórka dynia Patryk Kuniszewicz Agata Nowotnik zdrowie Adrianna Janiszewska STYL ŻYCIA
Wyrzucając żywność, marnujesz wodę, energię i ludzką pracę Od ustanowienia 16 października Światowym Dniem Żywności minęło już ponad 40 lat. Potrzeba organizowania tego święta pokazuje, jak istotna dla świata jest żywność. Potwierdza to również przyznanie tegorocznej Pokojowej Nagrody Nobla Światowemu Programowi Żywnościowemu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński żywność STYL ŻYCIA
W czasie lockdownu marnowaliśmy mniej żywności Rzadziej wyrzucano owoce, warzywa i produkty mleczne. Zobacz więcej na temat: koronawirus
Jak powinno wyglądać wzorcowe menu ucznia? - Żywienie dzieci i młodzieży ma szalenie duże znaczenie zarówno dla ich prawidłowego rozwoju fizycznego, psychofizycznego i umysłowego - powiedziała w Programie 1 Polskiego Radia dietetyk kliniczny Diana Buzalska-Wolańska. Zobacz więcej na temat: dieta dziecko zdrowie Agnieszka Kunikowska
Jak przemycić zdrowie w comfort foods Pojęcie "comfort food" znamy już od lat 60. zeszłego wieku. - Dla mnie oznacza ono posiłki, które przypominają mi dzieciństwo, tamto poczucie bezpieczeństwa - mówi dietetyk Eryk Wałkowicz, autor bloga ErVegan. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta warzywa
Czy sztuka jedzenia może być dla ludzi spoiwem? "Jedzenie jest głównym budulcem moich projektów i głównym źródłem inspiracji" - mówi projektantka i performerka Marije Vogelzang. Zapraszamy na podróż do świata smaków i zmysłów. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA dieta
Światowy Program Żywnościowy z Pokojową Nagrodą Nobla! W tym roku typowanie kandydatów do tej nagrody było wyjątkowo trudne: zgłoszono ponad 200 nazwisk i organizacji. Często wymieniano Gretę Thunberg, Aleksieja Nawalnego, a spośród organizacji – Światową Organizację Zdrowia (WHO). Jednak wybór jakiego dokonał Norweski Komitet Noblowski dla wielu okazał się zaskakujący. Zobacz więcej na temat: Pokojowa Nagroda Nobla ONZ społeczeństwo ŚWIAT Piotr Firan Marcin Jagiełowicz Trójka
Wielki powrót owsianki Ten rodzaj śniadania staje się coraz popularniejszy. Jak przygotować różne rodzaje pysznych i zdrowych owsianek? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria moda gry planszowe
Nie tylko ogórki. Co jeszcze można kisić? Do czego serwować kiszonki? Jabłka, cukinie, marchew, cytryny. Jeśli chodzi o sztukę kiszenia, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Kiszonki pasują do wszystkiego, uszlachetnią każdą potrawę. Zobacz więcej na temat: przepisy Grzegorz Jankowski Daniel Wydrych zdrowie
"Być jak Ignacy". V edycja programu naukowego dla uczniów Program "Być jak Ignacy" Fundacji PGNiG przeznaczony jest dla uczniów klas I-III oraz IV-VIII. Celem programu jest promowanie zdobywania wiedzy wśród uczniów poprzez doświadczanie oraz popularyzacja osiągnięć wielkich polskich naukowców i wynalazców. Zobacz więcej na temat: dzieci edukacja wynalazek NAUKA szkoła szkoła podstawowa PGNiG
Gęsie pipki. Przepis na potrawę z gęsich żołądków Gęsie pipki to potrwa kuchni żydowskiej. Występuje w dwóch wersjach - można ją zrobić z gęsich szyjek lub gęsich żołądków. My polecamy tę drugą opcję. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy
Mięso z konopi? Czy to przyszłość? Dobra wiadomość dla wegetarian - firma z Nowej Zelandii opracowała roślinny zamiennik mięsa. Dodatkowo ma zawierać więcej białka niż to prawdziwe. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Jakubowska Kamil Jasieński Czwórka dieta kuchnia
Trening i dieta – nierozłączna para Wielu z nas wzięło się za bieganie, żeby schudnąć. Jeżeli do treningów nie dołączymy odpowiedniego odżywiania, na dłuższą metę nic dobrego z tego nie wyniknie. – Prawidłowa dieta jest podstawą efektów sylwetkowych i zdrowotnych – potwierdza dietetyk kliniczny Roksana Środa. Zobacz więcej na temat: bieganie Krzysztof Łoniewski Trójka dieta
Dynia w kuchni - najpiękniejsze jesienne warzywo. Wcale nie musi być mdła Dynia niesłusznie traktowana jest po macoszemu i zazwyczaj ląduje w occie, jako marynowana. A można z niej robić jarzynkę, placki, kotlety, ciasta, farsz do naleśników, dodatek do rizotto lub kaszotto, podać jako puree, frytki albo zupę krem. Rodzajów dyni jest bardzo wiele i każda sprawdza się w innej potrawie. Zobacz więcej na temat: dynia potrawy z dyni przepisy kulinarne Małgorzata Raducha przepisy