Przepis na zimowy obiad: pietruszka, wanilia i chili - W gotowaniu inspiruję się porami roku. Przełom roku to czas kiedy pod ręką mamy pietruszkę - mówi Marcin Molik, autor książki "Jak smakuje rok”. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa kuchnia STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
Fenomen mukbangów. Oni jedzą, ty patrzysz Korea Południowa może pochwalić się k-popem, kosmetykami czy najszybszym internetem na świecie. Do tej listy dołączają też mukbangerzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Adrianna Janiszewska internet youtube media społecznościowe
Czy w piątek po Bożym Narodzeniu można jeść mięso? Rzecznik Episkopatu odpowiada Rzecznik Konferencji Episkopatu Polski ksiądz Paweł Rytel-Andrianik przypomniał, że dzisiaj w oktawie Narodzenia Pańskiego obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, tak jak w każdy piątek, chyba że została udzielona dyspensa. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie wiara religia kuchnia społeczeństwo POLSKA
Przy świątecznym stole. Ekspert od żywienia radzi na co uważać - Jeśli zjemy zbyt dużo naraz - zwłaszcza tłustych pokarmów - organizm nie nadąża z produkcją enzymów trawiennych. Wprawdzie są na rynku środki wspomagające trawienie, lepiej jednak po prostu się nie przejadać - radzi technolog żywienia prof. Małgorzata Drywień ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Zobacz więcej na temat: POLSKA święta żywność
Rusza akcja "Podziel się posiłkiem z bezdomnymi" W ponad 55 miastach wolontariusze do 28 grudnia będą odbierać jedzenie, które zostało po świętach i zawiozą do lokalnych jadłodajni dla potrzebujących. Zobacz więcej na temat: święta żywność
Podczas świąt marnujemy jedzenie. Jego nadmiar można przekazać potrzebującym W trakcie wigilijnej kolacji w większości polskich domów stoły będą uginać się od nadmiaru sałatek, ryb oraz pierogów. Niestety, po świętach duża część przygotowanych potraw trafi do kosza. Zobacz więcej na temat: Wigilia żywność
Bo w makowcu chodzi o to, żeby był mak! – To nasz rodzinny przepis na makowiec bez mąki, którego oryginał znajduje się w wyświechtanym, poplamionym zeszycie w kratkę – opowiada nasz gość, psychoterapeutka, Dorota Minta. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka Boże Narodzenie dieta ciasta
50 twarzy śledzia To oczywiście liczba zaokrąglona, bo trudno określić, ile tak naprawdę wersji tej ryby istnieje. Różne ciekawostki, tajemnice i przepisy związane ze śledziem w "Drodze przez mąkę" przybliżyli Marta Sawicka-Danielak i Gieno Mientkiewicz. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski Boże Narodzenie 2019 w Polskim Radiu
Bogaci jedli ryby, biedni groch z kapustą. W staropolskiej kuchni odnajdziemy nowe trendy Zwykle nawiązując do tradycji naszej, polskiej kuchni odwołujemy się najwyżej do trzech pokoleń wstecz, czyli czasów PRL, bo je pamiętamy. Tymczasem starsze rzeczy bardzo dobrze komponują się ze współczesnymi trendami żywieniowymi. Zobacz więcej na temat: żywność Aleksandra Tycner Wigilia święta
Kuchnia wegańska na świątecznym stole Zgodnie z tradycją, w Wigilię powinno się jadać potrawy bezmięsne i bez tłuszczów zwierzęcych. Jednak przez kolejne dwa dni na większości stołów panują pieczenie, pasztety i żeberka. To nie znaczy jednak, że wegetarianie i weganie muszą wtedy chodzić głodni! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Świąteczna kaczka i śląska kluska z kuchni Anny Klajmon - Kaczka to bardzo popularne danie, które serwuje się na świąteczny obiad. Ja do tego zrobiłam kapustę typowo śląską i odczarowałam trochę kluskę śląską, dodając do niej dynię i twaróg - mówi Anna Klajmon, szefowa kuchni restauracji Las. Zobacz więcej na temat: Mateusz Kulik Czwórka kuchnia obiad kulinaria gotowanie
Trufle karmelowo-koniakowe inspirowane… Coco Chanel Co łączy ze sobą Marię Antoninę, Björk, Marylin Monroe i Coco Chanel? Otóż, znalazły się one w książce "Nienasycone" autorstwa Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Pérès. I, wbrew pozorom, jest to książka kulinarna. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka słodycze Coco Chanel
Dobry zakwas pozytywnie wpłynie na mózg - Zakwas to bardzo poważna sprawa. Najnowsze badania pokazują, że z zakwasem nie ma żartów - mówił w Dwójce fizyk i kucharz Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: święta Łukasz Modelski KULTURA kuchnia
Rusza "Świąteczny Stół Pajacyka". Restauratorzy pomogą dzieciom W Mikołajki - 6 grudnia - restauratorzy przekazują 10 procent dziennego dochodu na ciepłe posiłki dla dzieci. Polska Akcja Humanitarna po raz 18. organizuje "Świąteczny Stół Pajacyka". Zobacz więcej na temat: Polska Akcja Humanitarna mikołajki społeczeństwo dzieci restauracja POLSKA
Fragmenty metalu w smalcu. GIS wycofuje produkt Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę o wycofaniu ze sprzedaży smalcu Thalheimer Bauernwurst w różnych wariantach smakowych ze względu na możliwość występowania fragmentów metalu. Zobacz więcej na temat: POLSKA smalec GIS zakupy STYL ŻYCIA kuchnia
Gdy pomidory słuchają Wagnera - Filmy kulinarne są niezwykłym fenomenem - mówi Lucyna Zębowicz, współtwórczyni kolektywu Films for Food. - Takim jest tez obraz "Wagner i pomidory" dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska FILM
Ekoiści. Jak wycisnąć resztki do cna Dominika Wójciak "Jarzynova" to znana szefowa kuchni i promotorka zdrowego jedzenia. Codziennie proponuje dania, które wykluczają marnowanie jedzenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Karina Terzoni ekologia
Śledź w śmietanie bez… śledzia? Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż! Warto więc, planując wigilijną kolację, przemyśleć, czy niektórym daniom nie przydałoby się lekkie odświeżenie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka Małgorzata Minta