Mięso z powietrza. Kolejny sposób by zmniejszyć ślad węglowy Okazuje się, że technologia produkcji mięsa z powietrza była już znana w latach 60. Dziś powraca z sukcesem. To może być rewolucja. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek ekologia
Filmy Quentina Tarantino ociekają krwią i dobrze smakują Big Kahuna Burger to najsłynniejsza potrawa z kuchni Quentina Tarantino. Bohaterowie "Django" jedli biały tort, z "Bękartów wojny" zapada zaś w pamięć strudel jabłkowy z bitą śmietaną. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Beata Kwiatkowska Quentin Tarantino
Co jadano w średniowieczu? W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o książce Ernsta Schuberta "Jedzenie i picie w średniowieczu". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Łukasz Kozak KULTURA
Alkohol i poezja Jana Andrzeja Morsztyna W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z pisarką i blogerką Wandą Klenczon, która opowiadała o roli trunków w poetyckim tomie "Lutnia" polskiego poety barokowego. Zobacz więcej na temat: Jan Andrzej Morsztyn Wanda Klenczon alkohol
Idealne połączenie cynamonu i miłej przerwy w pracy – Szwecja to dla mnie cynamonowe drożdźówki, które pojawiają się tam w czasie tzw. fiki, czyli przerwy na kawę. To przepiękna tradycja, którą należy przeszczepić na polski grunt – stwierdza dziennikarka kulinarna, Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka Małgorzata Minta
Ramen i tajemnica siorbania - "Ramen zupa szczęścia i miłości" to książka o zupie, ale ramen jest czymś dużo większym niż zupa - to definicja pogodzi wszystkich niepogodzonych określeniem czym ramen rzeczywiście jest - mówi Ludwika Kłoczowska, autorka bloga "Lu is a foodie". Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kino
Agnieszka Kręglicka: dzieci w czasach Moniuszki miały przegwizdane - Dzieci jadły kaszę non stop. Menu było rozpisane na dni tygodnia i było niezmienne - mówiła w Dwójce Agnieszka Kręglicka, współautorka książki "Moniuszko w kuchni". Zobacz więcej na temat: Stanisław Moniuszko kuchnia polska Łukasz Modelski KULTURA
Zdrowe pieczenie na ognisku Według najnowszej piramidy zdrowego żywienia mięso jest prawie na samej górze. Oznacza to, że nie powinno go być w diecie za dużo. Jakimi produktami można zastąpić mięso przy ognisku? Co najlepiej sprawdzi się w takich polowych warunkach? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Jak potraktować gęsinę z szacunkiem? – Nie wyobrażam sobie gęsi bez dymu, kaszy jęczmiennej, buraka, czy bez jabłka – wylicza szef kuchni Michał Pezda. W tej odsłonie audycji podpowiadamy, co zrobić by polska gęś owsiana powróciła na nasze stoły w wielkim stylu. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Mięso, warzywa, przyprawy. Przepis na zdrowe suszonki Podobno wysuszyć można wszystko. Ta wygodna metoda przechowywania żywności jest wyjątkowo zdrowa: pozwala zachować większość minerałów i składników odżywczych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe zdrowie kuchnia polska kuchnia przetwory STYL ŻYCIA
Trucizna w kulturze. Od Śnieżki aż po smog Sokrates wypił cykutę, Kleopatra umarła od jadu. Trucizny towarzyszą człowiekowi od wieków, można nawet powiedzieć, że od momentu odkąd zaczął on jeść. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska KULTURA kulinaria STYL ŻYCIA
GIS ostrzega. Salmonella w mielonym pieprzu - W czterech partiach mielonego czarnego pieprzu, wyprodukowanego przez firmę z Białegostoku, wykryto bakterie Salmonella - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Zobacz więcej na temat: POLSKA Główny Inspektor Sanitarny żywność pieprz
Dynia - pyszna bomba witaminowa Naszym kulinarnym bohaterem jest dynia, sprawdzamy jakie wartości odżywcze ma to warzywo, jak się do niego zabrać by w pełni je wykorzystać. Zobacz więcej na temat: Czwórka dynia warzywa gotowanie Kuba Marcinowicz
A zamiast mięsa… pieczarka portobello! – Pieczarki portobello to najlepszy pomysł dla osób, które nie chcą jeść mięsa albo chcą mieć go mniej w diecie. Wtedy możemy zrobić sobie "wypasionego" burgera! – doradza autorka książek kulinarnych, Monika Mrozowska. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka kanapki monika mrozowska
Jak dbać o dojrzały organizm jesienią? – Podobnie jak w pogodzie, gdy drzewa na jesień gubią liście i koncentrują się na systemie korzeniowym, człowiek też odczuwa te zmiany, w związku z czym powinien inaczej funkcjonować, zwłaszcza w drugiej połowie życia – podkreśla Grażyna Dobroń. Jak zatrzymać oznaki starzenia i obrócić zachodzące zmiany na swoją korzyść? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Grażyna Dobroń
Wielokolorowa soczewica. Jej kolor dobierz do przypraw Soczewica kiedyś, w polskich książkach kulinarnych królowała - mówi Bartek Adamski, szef kuchni. - Była bardzo popularnym tematem, wręcz obowiązkowym. Królowała przede wszystkim w wiejskich domach - dodaje. Zobacz więcej na temat: Maciej Wójcik gotowanie Czwórka kulinaria
"Jedzeniowe" ratowanie świata w twoim smartfonie - Przeciętny Polak marnuje rocznie 230 kilogramów żywności. Najczęściej wyrzucamy chleb, warzywa i owoce - mówi Karolina Woźniak z Too Good To Go, aplikacji, dzięki której zmarnujemy mniej, odbierzemy coś od kogoś, komu jest to już niepotrzebne. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński ekologia żywność
Zero waste. Jak nie marnować żywności? Trend do oszczędzania i jedzenia bezresztkowego staje się coraz silniejszy, najwięksi szefowie kuchni, tacy jak Massimo Bottura, edukują, jak nie marnować jedzenia. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura