Grzegorz Łucki: Pomian widział gotowanie jako sztukę i technikę - Uważał, że sztuka i technika są potrzebne do tego, żeby być kompletnym kucharzem. Jego interesowały te zasady, ponieważ jako naukowiec rozumiał procesy fizyczne, a jako praktyk widział, że te rzeczy się ze sobą łączą i że w książkach kucharskich nikt tego nie zauważa - mówił w Dwójce fizyk-teoretyk, obserwator zjawisk naukowych w kuchni oraz kucharz. Zobacz więcej na temat: Edward Pomian-Pożerski Łukasz Modelski
Fastfoody zmniejszają naszą koncentrację Fastfoody mogą wydawać się naszym sprzymierzeńcem w trudnych chwilach, jednak nowe badania sugerują, że zjedzenie nawet jednego posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych może utrudniać koncentrację. Zobacz więcej na temat: tłuszcz
"Senior w Koronie" – ciepły i zdrowy posiłek dla potrzebujących Inicjatywa "Senior w Koronie" powstała miesiąc temu jako odłam samopomocowej grupy "Niewidzialna ręka". W jej ramach potrzebujący seniorzy dostają kilka razy w tygodniu ciepły posiłek. Na tym jednak pomoc się nie kończy. Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowie senior Agnieszka Furtak-Bilnik kwarantanna pomoc wolontariat społeczeństwo Koronawirus w Polsce COVID-19
Jak jeść, by nie chorować? Przyczyną 70 proc. chorób przewlekłych jest niewłaściwe odżywianie – twierdzi prof. dr Andreas Michalsen, internista i profesor klinicznej medycyny naturalnej, która w Niemczech jest uznawaną i szacowną dziedziną nauki wykładaną na uczelniach. Zobacz więcej na temat: Trójka Agnieszka Furtak-Bilnik zdrowie medycyna diety choroba
Kulinarne obyczaje polskich władców Gościem audycji będzie Wika Filipowicz – autorka książki "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze". Zobacz więcej na temat:
Jedzenie w barwach narodowych. Biało-czerwona fasola z orłem W "Sztuce jedzenia" serwujemy wam biało-czerwony eksperyment. Opowiemy o daniach w barwach narodowych i o tym, co symbolizują w kulturze. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kuchnia polska kuchnia
To wina genów, że labradory to łakomczuchy Nie jest nowością, że labradory lubią jedzenie i często są bardziej otyłe niż psy innych ras. Jak się okazuje, odpowiedzialne są za to geny. Zobacz więcej na temat: pies biologia
Karolina Rychter: szkoda, że Onfraya traktuje się u nas w taki sposób - Michel Onfray jest bardzo znanym we Francji autorem bestselerów. Jeśli chodzi zaś o polski grunt, to jest traktowany z przymrużeniem oka i trochę marginalizowany. W sposób filozoficzny nikt się nim u nas na poważnie nie zajął. Według mnie trochę szkoda - mówiła w "Drodze przez mąkę" filozofka i autorka książek o winie. Zobacz więcej na temat: filozofia Łukasz Modelski KULTURA
Tarcza antykryzysowa ochroni także rolników Tarcza antykryzysowa dla rolników i sektora rolno-spożywczego przewiduje m.in. zwolnienie z obowiązku opłacania składek KRUS, a także ulgi podatkowe w CIT i PIT. Obejmuje również zasiłek dla rolników oraz domowników na okres kwarantanny i zmiany w zakresie PROW 2014-2020. Zobacz więcej na temat: tarcza antykryzysowa rolnictwo KRUS kredyt wieś Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Koronawirus w Polsce przedsiębiorca żywność zasiłek 5 lat prezydentury Andrzeja Dudy
Jaka pora jest dobra na pora? Zapiekanka, sałatka, zupa czy potrawka, a głównym bohaterem tych dań będzie por. Jak go przyrządzić, by nie stracił swoich walorów smakowych i odżywczych? Sprawdzimy o poranku. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa
"Talerz zdrowia" dla osób starszych, ale nie tylko Po pierwsze, nie jedz niczego, czego nie mógł zjeść Twój pradziadek. Po drugie, nie kupuj niczego, co ma w składzie nazwę, której nie rozumiesz. Po trzecie, unikaj produktów składających się więcej niż z pięciu składników. Do tych prostych, wspomagających odporność zasad żywienia Beaty Boruckiej powinni stosować się nie tylko seniorzy. Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowie senior Agnieszka Furtak-Bilnik dieta
"Dzieje się je" – historia kulinariów dla małych i tych większych Skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Skąd się wziął widelec we Francji? Kiedy pojawiły się słodycze? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć się w książce Łukasza Modelskiego "Dzieje się je. Mała historia kuchni". Jeszcze więcej ciekawostek autor zdradził Katarzynie Pruchnickiej w audycji. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura Łukasz Modelski literatura dziecięca HISTORIA
Tajemnice "Wszystkich poranków świata" Bogusław Deptuła, pisarz, dziennikarz, historyk sztuki opowiadał w "Drodze przez mąkę" o książce "Wszystkie poranki świata" Pascal Quignard. Zobacz więcej na temat: barok Francja literatura Łukasz Modelski
Koronawirus a zakupy. Czy produkty spożywcze trzeba dezynfekować? Z badań nie wynika, aby koronawirus mógł wnikać do produktów spożywczych i w ten sposób przedostawać się do organizmu człowieka. Jednak cząsteczki wirusa mogą znaleźć się na powierzchni produktów spożywczych lub na ich opakowaniach. Jak postępować z przyniesionymi do domu zakupami? Zobacz więcej na temat: Koronawirus w Polsce koronawirus zdrowie zakupy infografika
Rabarbar. Wiosenny deser z witaminowych łodyg Jednym z pierwszych wiosennych warzyw jest rabarbar. To źródło witamin i doskonały deserowy przysmak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz rabarbar
Co gościło na królewskich stołach? - Królewskie uczty z założenia musiały być ustami wystawnymi, ponieważ od tego zależał prestiż dworu, trzeba było się pokazać. Natomiast królowie mieli bardzo różne gusta - mówiła w "Poranku Dwójki" Wika Filipowicz, autorka książki "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze". Zobacz więcej na temat: literatura Dwójka Paweł Siwek KSIĄŻKA
Wielkanocne potrawy dawniej i dziś. Czy kontynuujemy kulinarne tradycje? W polskiej tradycji Wielkanoc to najbardziej uroczyste święto w roku, w czasie którego spotykano się oraz wspólnie ucztowano. Spis wielkanocnych dań zmienił się jednak na przestrzeni lat. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wielkanoc święta tradycja HISTORIA kuchnia polska potrawy