Poczęstuj Azjatów żurkiem. Oni też lubią smak umami Pod względem kulinarnym Polska ma wiele do zaoferowania. Wbrew pozorom nasza kuchnia jest bardzo podobna do tej azjatyckiej. Zobacz więcej na temat: Azja Kamil Jasieński kuchnia polska kulinaria podróże
Podróż kulinarnym szlakiem turystycznym W czwartkowych "Czterech porach roku" porozmawiamy o coraz popularniejszej zarówno u nas, jak i na świecie turystyce kulinarnej. Zobacz więcej na temat: dieta kuchnia polska tradycja żywność
Jak żywili się Słowianie z X wieku? Z okazji 1050. rocznicy chrztu Polski zaglądamy do świata Słowian sprzed tysiąca lat. Tym razem reporterzy Trójki zasiadają do słowiańskiego stołu i zajadają się boczkiem pieczonym w ogniu i przyprawionym ziołami... Zobacz więcej na temat: 1050. rocznica chrztu Polski w Trójce HISTORIA Kuba Witkowski kuchnia polska Słowianie Trójka
Kulinarne eksperymenty - baw się jedzeniem - Całe nasze życie kulinarne opiera się na eksperymentach i kto nie eksperymentuje w kuchni ten traci wiele, bo to jest bardzo rozwijające - mówi Kuba Korczak, ekspert kulinarny, szef kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kuchnia polska Piotr Firan
Jaja wracają do łask! Ale w Święta na nie uważaj - Przez wiele lat pokutowała informacja, że żółtko jaja podnosi poziom cholesterolu. Dziś dużo lepiej zbadany jest skład całego jajka - mówi dietetyczka Alicja Kalińska. Zobacz więcej na temat: dieta gotowanie jajka faszerowane jajko jajko na miękko kuchnia polska przepisy kulinarne Roman Czejarek zdrowie
Nadchodzi moda na domowe sery? Pieczemy w domach chleby, zaczęliśmy też rozsmakowywać się w domowych wędlinach. Czemu więc nie spróbować wytwarzania własnych serów? Zobacz więcej na temat: Gienio Mientkiewicz jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska przepisy kulinarne Trójka
Polska kuchnia. Jak gotowano 100 lat temu? - Polska kuchnia jest bardzo różnorodna, zaskakująca. To nie tylko schabowy, bigos i pierogi – mówi Lena Kostylewa – blogerka, wskrzeszająca staropolskie przepisy. Zobacz więcej na temat: bloger Czwórka gotowanie kuchnia polska kulinaria Lena Kostylewa Piotr Firan
Kuchnia śląska. Najpierw tort, potem rosół - Wizyta w śląskim domu zaczyna się od tortu - mówi Monika Kucia, dziennikarka kulinarna. - Wynika to z dawnych czasów, gdy w domach było biednie i należało zjeść coś słodkiego, by nie być bardzo głodnym podczas obiadu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Karina Terzoni Katarzyna Dydo kuchnia kuchnia polska Monika Kucia śląskie
Czy w 2016 polska kuchnia podbije świat? - W polskiej gastronomii bardzo wyraźnie widać narodową dumę. Tylko taką kuchnią zbudujemy naszą pozycję na świecie - podsumowała ostatnie 12 miesięcy Justyna Adamczyk, szefowa przewodnika "Gault & Millau". Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia polska Łukasz Modelski Nowy Rok KULTURA
Kulinarne (i nie tylko) lata 2015 oraz 2016 Czas na podsumowania i przewidywania. Jak było w polskich restauracjach, czy zmieniła się polska kuchnia? Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Nowy Rok
Tomasz Jakubiak: w święta jedzmy tradycyjnie - Gdy ktoś do mnie dzwoni po jakiś wyszukany przepis na świąteczny obiad typu śledź z marakują, to pytam się "Ale po co?". I tak jak przyjdzie babka z ciotką, to powiedzą, że nie będą tego jadły, bo nie ma cebuli i oleju - mówi szef kuchni. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia polska kulinaria święta Tomasz Kin
Polak przy stole. "Jemy z kimś, gotujemy dla kogoś" Z badań wynika, że Polacy coraz chętniej jadają "na mieście". - Nie robimy tego po to, by oderwać się od garnków tylko, żeby spotkać się z drugim człowiekiem - przekonuje Daria Pawlewska z magazynu "Kukbuk". Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia polska kulinaria Piotr Firan święta
Kutia Jest jedną z 12 potraw tradycyjnej wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej, a jej sekret kryje się w... przepisie babci reportera Czwórki. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka kuchnia polska kulinaria święta Jakub Jamrozek
Bunc, bryndza, oscypki... Jak rozpoznawać dobre polskie sery? Nie wszystkie sery pochodzące z górskich terenów to oscypki. Te dobrze nam znane - małe i często wędzone - to właściwie redykołki i korbacze. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska Podhale tradycja Trójka
Sałatka z pęczakiem - danie idealne do pracy Proponujemy dziś sycącą sałatkę z kaszą pęczak i pieczonymi warzywami. - To sałatka na ciepło z korzeniowymi warzywami i owocowym winegretem - mówi Iga Sekuła, współwłaścicielka Klubo-Jadalnia "Wars and Sawa". Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska przepisy kulinarne Trójka warzywa
Idzie moda na miejskie miody - Nazywają się "mokotowski" lub "białołęcki, a powstają w ulach rozmieszczonych na miejskich dachach - mówiła o jednym z nowych trendów kulinarnych w Polsce Małgorzata Minta, uczestniczka targów Expo w Mediolanie. Zobacz więcej na temat: Dwójka EXPO 2015 jedzenie kuchnia polska Łukasz Modelski
Polskie smaki na Expo. Czym urzekliśmy Włochów Tegoroczne Expo jest świętem kuchni. O polskiej obecności na wystawie opowiada Małgorzata Minta, dziennikarka kulinarna, tuż po powrocie z Mediolanu. Zobacz więcej na temat: EXPO 2015 jedzenie kuchnia polska
Nielegalne menu. Co Polacy jedli pod okupacją – Jeśli ktoś radził sobie na czarnym rynku, coś lepszego mogło trafić do jego spiżarni – mówiła Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Okupacja od kuchni". Zobacz więcej na temat: Aldona Łaniewska-Wołłk II wojna światowa kuchnia polska kulinaria KULTURA okupacja niemiecka