Dynia jest nudna? Zobacz co możesz z nią zrobić w kuchni Każdy z nas poczuł, że wielkimi krokami zbliża się jesień. Temperatura zdecydowanie się obniżyła, słońce zachodzi wcześniej. Zapewne boimy się, że dopadnie nas jesienna szarówka. Dlatego warto umilić sobie wieczór i eksperymentować w kuchni. W roli głównej: dynia. Zobacz więcej na temat: POLSKA jedzenie jesień dynia przepisy kulinarne
Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik gotowanie kulinaria STYL ŻYCIA
Największa baza książek kucharskich w sieci. Sprawdź, co jedli Rzymianie 130 tysięcy artykułów, w tym 5 tysięcy przepisów kulinarnych z całego świata można odnaleźć w nowo powstałej bazie "The Sifter" - to prawdziwa Wikipedia kuchni i jedzenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek kulinaria STYL ŻYCIA
Kimczi czy kapusta kiszona? Kimczi, ostra sałatka z kiszonej kapusty, zyskuje, podobnie jak cała kuchnia koreańska, popularność na świecie. Ale czy jest lepsza od naszej, rodzimej kapusty kiszonej? Oto jest pytanie! Zobacz więcej na temat: korea POLSKA Trójka kiszenie kapusty smak Michał Kirmuć Małgorzata Jakubowska społeczeństwo KULTURA
Kuchnia na statku. Bywa, że garnki spadają Michał Kotecki, szef kuchni, do pracy idzie minutę. W kuchni dba by noże i przybory kuchenne oraz garnki nie spadały na podłogę, gotuje jak w najlepszej restauracji, a gdy zbytnio buja zamyka kuchnię. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska praca hobby
Co ma do zaoferowania polska śliwka? Początek września to doskonały czas dla amatorów owoców, a zwłaszcza śliwek. Właśnie zaczyna się sezon, który potrwa dobrych kilka tygodni. O tym, jakie korzyści daje nam ich jedzenie opowiada dietetyk Hanna Stolińska. Zobacz więcej na temat: Kuba Marcinowicz owoce śliwki przepisy kulinarne Czwórka STYL ŻYCIA
Śliwka w boczku na dobry początek jesieni – Dla mnie śliwka jest owocem, który zapowiada początek lata i koniec jesieni. To najlepszy moment, żeby nimi się najeść – mówi Gaja Kuroń. Ten moment wykorzystała Gabriela Darmetko, która zamówiła u Gai kolejne proste i zarazem pyszne danie, tym razem ze śliwką w roli głównej. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA gotowanie Gaja Kuroń przepisy kulinarne śliwki
Czeski smażony ser - w ciężkich czasach miał zastąpić schabowego Dziś klasyką czeskiej kuchni są knedliczki i smażony ser. By ten drugi przysmak przygotować w domu przede wszystkim powinniśmy postawić na jakość sera. Zobacz więcej na temat: Czwórka Praga Czechy Mateusz Kulik jedzenie
Masło orzechowe – pyszne i uniwersalne Masło orzechowe nie jest w Polsce tak popularne, jak choćby w USA, ale używając go, można wyczarować w kuchni niejedno fantastyczne danie. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA gotowanie Gaja Kuroń przepisy kulinarne
Michelin - od opon do prestiżowych gwiazdek W tym roku przewodnik Michelin obchodzi 120. rocznicę istnienia. Biblia smakoszy i poszukujących najlepszych restauracji na całym świecie ma ciekawą historię i przyznaje najważniejsze w świecie kulinarnym wyróżnienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA gotowanie Beata Kwiatkowska
Kukurydza latem? Klasycznie! Każda kolba kukurydzy ma podobno parzystą liczbę rzędów ziaren i zwykle jest ich 16. Możemy to sprawdzić przygotowując jeden z przepisów Gai Kuroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA gotowanie Gaja Kuroń przepisy kulinarne
Od opon do kulinarnych wyróżnień - historia przewodnika Michelin W tym roku przewodnik Michelin obchodzi 120. rocznicę istnienia. Biblia smakoszy i poszukujących najlepszych restauracji na całym świecie ma ciekawą historię i przyznaje najważniejsze w świecie kulinarnym wyróżnienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Sznycel wiedeński - narodowe danie Austriaków, choć korzenie ma lombardzkie Sznycel wiedeński to najsłynniejszy kotlet na świecie. Im większy, tym lepszy, a w dodatku jego nazwa "wiener schnitzel" jest chroniona prawem. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik cielęcina
Wszystkie oblicza naleśnika Z audycji na audycję Gabriela Darmetko stawia kulinarną poprzeczkę coraz wyżej. Tym razem poprosiła Gaję Kuroń o coś, co można zjeść na ciepło, na zimno, na słodko i na słono. No, i danie musi być przede wszystkim proste do wykonania. Gaja Kuroń nie dała się zbić z tropu i od razu zaproponowała naleśniki! Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA gotowanie Gaja Kuroń naleśniki przepisy kulinarne
Faszerowana papryka prosto z piekarnika O papryce wiemy, że odkryto ją, zanim jeszcze odkryto Amerykę, a Hiszpanie i Portugalczycy nazywali ją "indiańskim pieprzem". Właśnie to warzywo było głównym bohaterem dania, które Gaja Kuroń przygotowała dla Gabrieli Darmetko w swojej "Kuchni z jajem". Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA gotowanie Gaja Kuroń papryka papryka faszerowana
Kanapka z czereśnią? Czemu nie! Czereśnie, czyli owoce tzw. wiśni ptasiej, były znane już Etruskom, którzy sadzili drzewa owocowe. Historia ich wędrówki została opisana przez Pliniusza Starszego, który w swoim dziele "Historia naturalis" stwierdził, że pierwsze czereśnie do Rzymu z miasta Cerasus w Poncie przywiózł słynny Lukullus. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA gotowanie Gaja Kuroń kanapki owoce czereśnie
Coś wymyślnego z… pomidora czekoladowego! Zanim pomidory trafiły na nasz stół, pokonały długą i burzliwą drogę – początkowo były uważane za trujące. Roślina ta pochodzi z zachodniej części Ameryki Południowej. Pierwsze z nich do Europy sprowadzili Hiszpanie, a to, że nazywamy je "pomidorami", zawdzięczamy Włochom. W ich języku "pomi dei mori" to "jabłka wrzosowisk". Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA gotowanie Gaja Kuroń pomidory
Jak zostać profesjonalnym szefem kuchni? To najważniejszy pracownik na zapleczu każdej restauracji. Jakie trzeba spełnić warunki, żeby nim zostać? O tym w najbliższym wydaniu audycji. Zobacz więcej na temat: Czwórka praca gotowanie Dominika Klimek restauracja STYL ŻYCIA