Trzyskładnikowy deser z truskawkami według Gai Kuroń W tym wydaniu audycji Gaja Kuroń przygotowała trzyskładnikowy deser z truskawkami – owocami, które nie pojawiłyby się w naszej kuchni, gdyby nie… zachcianka pewnego kapryśnego władcy. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA gotowanie truskawki Gaja Kuroń
Ciepły, rozgrzewający "Smak pho" – Filmów na temat Wietnamczyków mieszkających w Warszawie jest bardzo mało, a widzowi są ciekawi tego tematu – mówiła w Trójce Jagoda Murczyńska, organizatorka Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków. Jednym z nich jest "Smak pho", który możemy oglądać na dużych ekranach od piątku 3 lipca. Zobacz więcej na temat: Trójka Ryszard Jaźwiński KULTURA FILM Azja Wietnam Warszawa
Spaghetti na wirusa Są tacy, którzy co dzień jedzą ten makaron – ich fankami są znani aktorzy i śpiewacy, m.in. Cecylia Bartoldi, Sophia Loren, Alberto Sordi, a nawet… Audrey Hepbourn. Zobacz więcej na temat: Trójka Monika Małkowska KULTURA Włochy Łukasz Jasina kino kuchnia włoska
Gaja Kuroń gotuje w "Kuchni z jajem"! Chyba każdy z nas stanął kiedyś przed podobnym dylematem: stajemy przed otwartą lodówką i… nie mamy pojęcia, co przygotować z produktów, które ją wypełniają. Koniec z tym! Z pomocą wszystkim, którzy nie wiedzą, co ugotować spieszy Gaja Kuroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA bób gotowanie Gaja Kuroń
Bubble tea. Napój, o którym nawija Quebo Zaśpiewany razem z Darią Zawiałow utwór "Bubble tea" znalazł się na najnowszej płycie rapera "Romantic psycho". Tymczasem historia samego napoju sięga lat 80. XX wieku. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Tajwan Mateusz Kulik
"Mała historia kuchni. Dzieje się je", czyli kulinarna podróż przez wieki - Pomyślałem, że historia kuchni jest tak pełna zabawnych momentów, bardzo ciekawych, przypadkowych, że dobrze o tym opowiedzieć dzieciom - mówił o swojej najnowszej książce autor audycji "Droga przez mąkę", historyk Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: Dwójka Jakub Kukla Łukasz Modelski Aldona Łaniewska-Wołłk
Botwina, botwinka i boćwina - przestań je mylić - Botwina to nie to samo, co botwinka i boćwina - wyjaśnia Hanna Stolińska, dietetyk. Jak się okazuje wcale nie trudno je rozróżnić, trudniej tylko nie pomylić nazw. Zobacz więcej na temat: chłodnik Czwórka dieta Kuba Marcinowicz warzywa
Buraczkowy szał i nocne życie kuny Piątkowy poranek spędzimy z kuną. Sprawdzimy także, co można wyczarować z botwinki. Zobacz więcej na temat: Czwórka zwierzęta
Kuchnia polska przed wiekami. Co nam z niej zostało? W obecnych czasach każdego dnia możemy jeść potrawy z różnych zakątków świata. Ale co jedli nasi przodkowie w czasach Piastów czy Jagiellonów? Czyżby ziemniaki? Potrawy z ziemniaków są obecnie wśród specjalności każdego z polskich regionów. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska jedzenie Sława Bieńczycka
Jarosław Uściński przedstawia: truskawki inaczej – Truskawki to słodkie i aromatyczne owoce. Dziś chciałem pokazać, jak można ich użyć trochę inaczej – mówi restaurator Jarosław Uściński. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie owoce
Gotujmy szparagi, póki czas! Sezon w pełni Szparag obejmuje ponad dwieście gatunków, a tylko jeden z nich rośnie w naszym kraju. Właśnie teraz jest na nie sezon, z czego warto korzystać – Nie wyobrażam sobie, jak można wieźć szparagi przez kilka tygodni z innego kontynentu. Oczywiście są torby, które mogą je jakoś zabezpieczyć, ale lepiej kupić to, co jest sezonowe – mówi restaurator Jarosław Uściński. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA kulinaria warzywa jedzenie szparagi
O kuchni flandryjskiej i niderlandzkiej w połowie XVI wieku "Osobliwe Przygody Dyla Sowizdrzała" Karola de Costera były kanwą rozmowy o kulinariach z gościem audycji, pisarką Wandą Klenczon. Zobacz więcej na temat: Wanda Klenczon Flandria Niderlandy Łukasz Modelski KULTURA
Czarna czy biała? Jak przygotować idealną kawę? - Kawa nie może być kwaśna. Naturalna kwasowość, która występuje w kawie powinna być zarówno poprzez wypalenie jej jak i przygotowanie tak zbilansowana, żeby smak doskonale rozkładał się w filiżance. Jeżeli będzie ona zbyt kwaśna albo zbyt gorzka to znaczy, że coś poszło nie tak - mówił w "Czterech porach roku" Łukasz Jura, barista. Zobacz więcej na temat: kawa społeczeństwo Sława Bieńczycka
Dieta (i jej brak) według królowej Wiktorii. "Uwielbiała słodycze" - Była okrągłą damą, nigdy nie żałowała sobie jedzenia. Do herbaty popołudniowej objadała się ciasteczkami, słodyczami. Wszystkim, co tylko podano - opowiadała Wika Filipowicz, autorka książki "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze", o zwyczajach kulinarnych brytyjskiej monarchini. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Wielka Brytania Dwójka historia Europy
Jedzenie w barwach narodowych. Biało-czerwona fasola z orłem W "Sztuce jedzenia" serwujemy wam biało-czerwony eksperyment. Opowiemy o daniach w barwach narodowych i o tym, co symbolizują w kulturze. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Beata Kwiatkowska kuchnia polska
Comfort food po podlasku – Zawodowo gotuję już bardzo wiele lat. Eksperymentowałam z różnymi kuchniami, ale na co dzień lubię tzw. comfort food – jedzenie, które otula, daje przyjemność i daje bardzo dużo smaku. Ponieważ lubię ziemniaki, dużo ich wykorzystuję. W końcu jestem Podlasianką! – mówi autorka książek kulinarnych Joanna Jakubiuk. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne ziemniaki sałatka ziemniaczana Podlasie
Jadł go Neron, by poprawić swój głos. Por na talerzu Pora i jego lecznicze właściwości podobno znano już w starożytności. Do Polski przywiozła go królowa Bona. Jak dziś poznać polskiego pora i tego z zagranicy? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz warzywa zdrowie dieta STYL ŻYCIA
Cała Polska robi twarogi! – Domowy twaróg z tłustego mleka, podany z solą i olejem rzepakowym, jest fenomenalny, a plaster twarogu z miodem lub dobrą konfiturą jest delicją – zachwyca się Katarzyna Pruchnicka, która o przepis na twaróg poprosiła słynnego serowara i smakosza Giena Miętkiewicza. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne Gieno Mientkiewicz