Z czego składa się prawdziwy hummus? Kilka lat temu hummus zaczął robić furorę w polskiej kuchni. Powstają hummus bary oraz robimy go w domu w przeróżnych odsłonach. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Trójka ciecierzyca
Kolendra – sposób na urozmaicenie wielu dań Kolendra wzbogaca swoim aromatem smak licznych potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i sałatek. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zupy rosół
Wystrzałowe wyzwanie karnawałowe – Co Państwo powiedzą na ośmiornicę? Wbrew pozorom, nie ma z nią tak dużo roboty – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zupy rosół
Gdzie pieprz rośnie No właśnie, czy ktoś z Was wie, gdzie rośnie pieprz? I co oznacza, kiedy ktoś do kogoś powie: uciekaj, gdzie pieprz rośnie? Dziś w Radiu dzieciom odsłonimy tajemnice najostrzejszych warzyw i przypraw. Zobacz więcej na temat: Joanna Ficińska kuchnia pieprz
Skąd pochodzą świąteczne przyprawy? Kurkuma, anyż, gałka muszkatołowa, goździki - korzystamy z nich w kuchni, ale zazwyczaj widzimy je w sproszkowanej formie, w papierkach. Skąd pochodzą? Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz NAUKA święta Boże Narodzenie 2018
Przyprawy, które leczą Przyprawy służą nie tylko poprawie walorów smakowych potraw, ale pełnią też wiele funkcji dobroczynnych dla naszego organizmu. Jakich? O tym w "Piątej porze roku". Zobacz więcej na temat:
"Szafran, mięta i kardamon". Nadaj potrawom nowy smak Jej pierwsza książka "Hummus, za’atar i granaty" została bardzo dobrze przyjęta przez miłośników dobrej kuchni. "Szafran, mięta i kardamon" to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy - od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek i anyż, po sumak. Zobacz więcej na temat: KSIĄŻKA kuchnia gotowanie jedzenie Kamil Jasieński KULTURA Czwórka
Przyprawy - pogromcy tłuszczu Starasz się schudnąć, a Twoja waga stoi w miejscu? Dowiedz się jakie przyprawy podkręcą Twój metabolizm i pomogą przyspieszyć proces odchudzania. To prawdziwe spalacze tłuszczu! Zobacz więcej na temat: dieta kuchnia fitness
Ile soli w soli? Uwaga na trucizny w solniczkach W torebce soli nie zawsze znajduje się sama sól. Często dodawane są do niej szkodliwe dla zdrowia antyzbrylacze. Jakiej soli używać, żeby nie narażać się na działanie niezdrowych substancji? Jak bardzo trująca może okazać się niepozorna, domowa sól? Zobacz więcej na temat: Trójka jedzenie zdrowie zdrowe odżywianie sól
Kiełki, czyli smakołyk, którego nie można przedawkować Po zjedzeniu kiełków poprawia nam się uroda, nastrój, samopoczucie i ma to naukowe uzasadnienie. Jakie cenne składniki zawierają kiełki i ile należy ich jeść? O tym mówiła prof. Iwona Wawer z WUM. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zioła prowansalskie rzeżucha
Pavlova. Pyszny deser z Nowej Zelandii Nowozelandzka kuchnia to prawdziwy miks kultur i smaków. Jest tam sporo wpływów brytyjskich, są składniki z Azji, Europy, są też potrawy oparte na miejscowych produktach. Jest też on – chyba najbardziej charakterystyczny tamtejszy deser – Pavlova. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka Nowa Zelandia wypieki
Dodawanie smaku. Domowe mieszanki warzyw i przypraw Nadeszła jesień. Warto więc skorzystać z warzyw, w które ta pora roku obfituje, i przygotować z ich pomocą zestaw przypraw na całą zimę. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jedzenie
Zanzibar: afrykański klejnot W naszym cyklu "Poza utartym szlakiem" tym razem odwiedzamy Zanzibar - miejsce słynące z piaszczystych plaż i niezwykle przejrzystych wód Oceanu Indyjskiego. I przede wszystkim magicznie pachnące. Zobacz więcej na temat: zanzibar podróże podróże zagraniczne Małgorzata Raducha Afryka Tanzania pieprz
Jak przedłużyć świeżość ziół? Świeże zioła są niezastąpione w kuchni. Niestety mają krótką żywotność: szybko więdną i usychają. Za pomocą kilku sztuczek można sprawić, że dłużej będziemy cieszyć się smakiem i aromatem zielonych przypraw. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie zioła prowansalskie rośliny ogród bazylia
Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu? Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie warzywa kuchnia polska STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Beata Kwiatkowska Kaja Zemła
Kurkuma i kurkumina - złote boginie zdrowia Wiosną warto podleczyć strudzone zimowym jedzeniem ciało. Propozycja Grażyny Dobroń to kurkuma, a właściwie kurkumina. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń zdrowie Trójka STYL ŻYCIA
Good Morning Vietnam! Kiedy z Phnom Penh w Kambodży przyjeżdża się do Ho Chi Minh - dawnego Sajgonu w Wietnamie - szczególnie późnym wieczorem, ma się wrażenie, że odwiedza się Paryż Południowo-Wschodniej Azji. Zobacz więcej na temat: Tomasz Gorazdowski Trójka Kambodża podróże ŚWIAT kuchnia